Capio
Capio
Capio

Egenremiss

För att komma till en specialist behövs oftast en remiss. En del mottagningar kan du remittera dig själv till genom att göra en egenremiss, ibland kallad egen vårdbegäran eller egenanmälan.

Hur skapar jag en egenremiss?

Hos Capio använder vi en särskild blankett som skickas in via post till mottagningen. I en egenremiss beskriver du varför du söker vård och berättar så utförligt du kan om dina symptom och besvär. Glöm inte att inkludera personnummer och kontaktuppgifter. Vissa av våra mottagningar tar även emot egenremissen via e-tjänster på 1177 eller via Capios e-tjänst. 

När egenremissen kommit in gör mottagningen en bedömning och kontaktar dig sedan. Om du är osäker på vilken typ av specialist du behöver ska du vända dig till vårdcentralen eller din husläkare för råd och bedömning först. Vissa mottagningar måste du remitteras till från vårdcentralen.

Behövs alltid en remiss?

Remissreglerna varierar mellan regioner och mottagningar, men vissa specialistmottagningar behöver du aldrig remiss till, oavsett var i landet de ligger. Dessa mottagningar har ibland drop-in eller så får du en tid direkt genom att kontakta mottagningen. Följande öppna specialistmottagningar kräver aldrig remiss:

  • gynekologmottagningar (kan skilja sig mellan olika regioner)
  • sjukgymnaster/fysioterapeuter
  • mottagningar som behandlar könssjukdomar
  • smittskyddsmottagningar

Vi vill göra det enkelt att få vård. Detaljerad information om vad som gäller för egenremisser till Capios specialistmottagningar finner du nedan.

Så här gör du din egenremiss