Capio
Capio
Capio
Vinterbad

Hälsofördelarna med vinterbad – minskar trötthet och ökar blodcirkulationen

3 februari 2023

Minusgrader i luften – äntligen dags för vinterbad. För många skulle det dock vara otänkbart att bada under vintern. Men vad många kanske inte tänker på är att hälsofördelarna med att ta det där steget ut i vattnet är många. Och känslan när du väl stigit upp är – enligt frekventa vinterbadare – helt oslagbar.

På Capio Sollentuna Sjukhus har flera medarbetare varje vecka bytt arbetskläderna mot badkläder för ett dopp i det blå.

– Vi är alltid lika förväntansfulla när vi traskar ner mot Edsviken, ett stenkast från sjukhuset. Vi började vinterbada när pandemin slog till och än så länge har vi aldrig ångrat ett bad, säger Linda Martinson, patientområdeschef på ASIH och SPSV.

Många hälsofördelar med vinterbad

Enligt en norsk studie har man sett att vinterbad bland annat ökar adrenalinpåslaget, vilket i sin tur både kan medföra en uppiggande känsla samt en smärtlindrande effekt. Andra effekter man har sett hos personer som vinterbadar är:

  • Ökad blodcirkulation
  • Minskad trötthet, nedstämdhet och utmattning
  • Ökat dopamin
  • Ökat antal endorfiner

Flera personer vittnar även om en ökad gemenskap med de personer som de badar tillsammans med.

- För mig personligen är det väldigt avstressande och en rolig sak att göra tillsammans med mina kollegor, avslutar Linda Martinson.

Tre frågor om vinterbad till Margareta Danelius, Chefläkare på Capio:

Vad händer i kroppen när man vinterbadar?

Nedsänkning av kroppen i det iskalla vattnet ger en akut stressreaktion med sammandragna blodkärl, ökat blodtryck och ökad puls. Om huvudet också doppas aktiveras dykreflexer som hindrar vatten från att komma ned i luftvägarna, vilket innebär en ökad risk för rubbningar av hjärtats rytm.

Vilka positiva hälsofördelar finns det?

De studier som är gjorda om vinterbadande är små. Deltagarna har inte valts ut slumpvis utan man har jämfört hälsa hos personer som vinterbadar med sådana som inte gör det. Vinterbadare rapporterar ett ökat välbefinnande, minskad stress och god effekt på smärta i muskler och leder jämfört med människor av samma ålder och kön som inte vinterbadade under samma period. En teori bakom detta är att stressreaktionen som aktiveras är gynnsamma mot inflammation och andra typer av stress.

Kan man vinterbada om man har högt blodtryck eller hjärtsjukdom?

Om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdom råder vi dig att konsultera med läkare. En gradvis tillvänjning vid kallt vatten minskar kroppens stressreaktioner. Att undvika att doppa huvudet minskar risken för de rubbningar av hjärtats rytm som är kopplade till dykreflexen. Om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdom råder vi dig att konsultera med läkare innan du börjar vinterbada. Glöm heller inte råden som gäller bad av alla typer: bada aldrig ensam och aldrig med alkohol i kroppen.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier