Capio
Capio
Capio
Vårdhunden Balto

Vårdhunden Balto lindrar smärtan hos patienter i livets slutskede

12 december 2023

Labradoodlen Balto och hans följeslagare Solveig Emanuelsson, som arbetar som KBT terapeut, har sedan tre år tillbaka besökt Capios palliativa vårdenhet i Sollentuna. Varannan tisdag kommer Balto till avdelningen och hjälper patienterna att flytta fokus från smärta och oro till lugn och trygghet. I en intervju med Solveig beskriver hon honom som en glädjespridare och dörröppnare som ger emotionellt stöd till både patient och anhöriga.

Palliativ slutenvård Sollentuna

Här kan du läsa mer om vår palliativa slutenvårdsenhet i Sollentuna.

Balto är en snart sex år gammal Labradoodle (korsning mellan labrador och pudel) som varannan tisdag kommer till den palliativa avdelningen på Sollentuna Sjukhus där han bemöter patienter och anhöriga med värme, omsorg och förståelse. Han har gått en ettårig utbildning och har sedan dess varit certifierad terapi- och vårdhund. Efter att ha besökt avdelningen i tre år känner han till miljön på Sollentuna väl och kan snabbt flytta fokus till att känna av och ta kontakt med patienten.

Vi brukar prata om allt möjligt som dyker upp i samband med kontakten med Balto. Det blir som ett litet avbrott för patienten där de kommer in i andra tankar och patienten får en paus från hela vårdsituationen. Man märker att energin lyfts i rummet hos de som träffar honom, även hos anhöriga. Solveig Emanuelsson

I början av varje besök får Solveig information från personal på plats om vilka patienter och anhöriga som vill få besök av Balto. Därefter besöker de en patient i taget, ibland är även anhöriga med. Vissa patienter vill att Balto ligger bredvid dem i sängen och ibland sitter han på en stol bredvid sängen och vilar huvudet på patientens mage. Solveig beskriver honom som en dörröppnare och förklarar att Baltos närhet ofta öppnar upp för fina samtal om minnen i livet som ökar livsgnistan för en stund.

När man kommer i kontakt med hunden så ökar må-bra hormonet oxytocin. Forskning har visat på att det räcker med endast ögonkontakt för att nivåerna av hormonet ska öka hos både oss och hunden.
Solveig Emanuelsson

Efter besök hos några av patienterna är det dags för en lekpaus ute i snön. Solveig berättar att Balto är en väldigt sprallig och glad hund som älskar att leka. Men när västen åker på så vet han att han är på jobbet. Då känner han av vad det är för stämning och anpassar sig efter vad som förväntas av honom.

Relationen som skapas just mellan människan och djur är kravlös på ett sätt som är svårt att uppnå mellan människor. Det är inte så ofta man kan sitta helt tyst med någon och känna att det inte finns något krav alls. Det blir på något sätt enklare med djur. Vid situationer där patienten inte vill oroa sin anhöriga så kan Balto finnas där, vara inkännande och fungera som stöd. Solveig Emanuelsson

 

Palliativ slutenvård Sollentuna

Här kan du läsa mer om vår palliativa slutenvårdsenhet i Sollentuna.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier