Capio
Capio
Capio

Ålderssynthet (presbyopi)

Ålderssynthet, eller presbyopi, beror på att linsen med åren blir sämre på att hitta rätt fokus. Försämringen uppkommer i medelåldern och behöver synfelet korrigeras för att du ska se bra på nära håll. Ett sätt att slippa läsglasögon är en så kallad linsbytesoperation (RLE), som innebär att du kan ha märkbart förbättrad syn redan dagen efter operationen.

Vad är ålderssynthet? Orsaker och symptom

När ögat åldras stelnar linsen i ögat, vilket gör att den gradvis tappar sin förmåga att ställa in synskärpan på nära håll. Ålderssynthet kommer gradvis med ökad ålder, vanligtvis med början i 40-årsåldern.

Orsaken är att ögats lins blir mindre elastisk med åren och tappar sin förmåga att ackommodera. Det betyder att linsen inte längre kan ändra form så att ljusstrålarna kan fokuseras på näthinnan när du ser på nära håll. Försämringen pågår upp till 60-årsåldern och ju stelare linsen blir, desto svårare får den att fokusera.

Symptomen på ålderssynthet kommer inte plötsligt och kan variera individuellt. Ofta får du först svårare att läsa finstilt text, särskilt i svag belysning. Det går också långsammare att skifta fokus mellan olika avstånd. Eftersom du måste anstränga dig mer kan du få huvudvärk.

När och var ska jag söka vård?

Om du har problem med ålderssynthet eller annat synfel är det första steget att besöka en optiker för att göra en synundersökning. Ålderssynthet kan korrigeras med olika typer av glasögon eller kontaktlinser. Du har också möjlighet att korrigera synfelet permanent genom en ögonoperation.

Behandling av ålderssynthet

Ålderssynthet kan korrigeras med glasögon, kontaktlinser eller genom en linsbytesoperation (RLE).

  • Glasögon – Vilka glasögon som passar bäst för dig beror på om du har synfel sedan tidigare och i så fall vilken typ av synfel. Enklare läsglasögon är ett alternativ med samma styrka över hela ytan och som därför endast hjälper dig att se bättre på läsavstånd. Dubbelslipade (bifokala) glasögon har en styrka i övre delen av glaset och en annan slipning i den undre delen som underlättar läsning. Progressiva glasögon har en steglös övergång i slipningen mellan övre och nedre delen av glasen.
  • Progressiva kontaktlinser – Kontaktlinser kan också designas så att olika delar har olika styrkor. Ofta har progressiva kontaktlinser en central zon för läsning, medan området runt omkring (periferin) är anpassat för att du ska se bättre på avstånd.
  • RLE (Refractive Lens Exchange) – RLE är en operation som ersätter din naturliga lins i ögat med en artificiell lins.

Lång erfarenhet av RLE – ögonoperationer mot ålderssynthet

Capio Ögon erbjuder RLE, eller linsbyte som det också kallas, som en behandling mot ålderssynthet. Det passar mycket bra för dig som är 45+ och har börjat uppleva symtom för ålderssynthet.

Tack vare linsbytesoperationen kommer du kunna slippa läsglasögon eller avståndsglasögon, och behandlingsmetoden tar bort både ditt eventuella synfel eller astigmatism. RLE är också ett bra val för personer med synfel som inte går att åtgärda med laserbehandling.

Våra ögonläkare har flera års erfarenhet inom behandling av dessa problem. En linsbytesoperation mot ålderssynthet är helt smärtfri och tar inte lång tid - hela operationen är genomförd på 15-20 minuter. Efteråt varierar synkvaliteten lite från person till person, men de allra flesta har en användbar och märkbart förbättrad syn redan dagen därpå.

Kontakta oss för behandling av ålderssynthet

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du är intresserad av en linsbytesoperation för din ålderssynthet, så berättar vi mer och kan boka in en tid för konsultation. Du når oss enklast via telefon eller mail. Välkommen!

Vi hjälper dig