Det är inte alltid vi kvinnor söker för de besvär vi har. Kanske för att vi tror att ingen hjälp finns att få? Gå inte med besvär i onödan.
Sök vård online, eller på plats, hos våra kunniga barnmorskor. Gör det redan idag. Välkommen till Capio – här för dig, genom hela livet.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Barnmorskemottagningar
Capio Barnmorskemottagning Simrishamn
Capio Barnmorskemottagning Simrishamn
Välkommen till din barnmorskemottagning i Simrishamn. Vi följer din hälsa genom hela graviditeten, hjälper dig med preventivmedel, cellprovtagning och testar för könssjukdomar.
Hur kan vi hjälpa dig?
Chatta med oss
Få rådgivning och hjälp direkt via vår chatt. Vi ansluter till videosamtal vid behov.
Av- eller omboka
Här kan du när som helst be om att av- eller omboka en tid hos oss. Vi svarar under vardagar.
Ring oss
Välkommen att ringa barnmorskemottagningen för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Här för dig, genom livet.
Vårt utbud
Cellprov görs regelbundet på kvinnor i Sverige för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Provet tas från livmodertappen i underlivet vid en gynekologisk undersökning.
I Skåne kallas kvinnor mellan 23 och 70 år regelbundet till cellprovtagning. För dig som är mellan 23 och 49 år sker kallelsen vart tredje år, för dig över 50 år sker den vanligtvis vart femte år.
Cellprovtagningen är kostnadsfri.
Om du känner symptom eller är orolig för att du kan ha smittats av en könssjukdom kan du kontakta oss så hjälper vi dig med provtagning. Vi kan också hjälpa dig med information och rådgivning om säkert sex och olika typer av preventivmedel.
Välkommen att kontakta oss för sexualrådgivning. Vi kan till exempel hjälpa till vid upplevd smärta vid samlag, ingen eller minskad sexlust eller problem med torra slemhinnor. Alla frågor och funderingar som rör sex är välkomna.
Hos oss kan du få hjälp med preventivmedel för skydd mot graviditet och i vissa fall könssjukdomar. Vi kan berätta mer om hur olika preventivmedel fungerar och hjälpa dig att välja det som passar dig bäst.
Klimakteriet är en naturlig fas i en kvinnas liv och inträffar vanligtvis i åldern 40–60 år. Via vår klimakteriemottagning kan vi erbjuda dig rådgivning, eventuell behandling och uppföljning hos barnmorska utbildad inom klimakteriet.
Vi kan till exempel hjälpa dig med:
- Värmevallningar
- Humörsvängningar
- Sömnproblem
- Torra slemhinnor
Vi följer Region Skånes riktlinjer och läkare konsulteras efter behov.
Boka tid:
Välkommen att boka tid via telefon 0414-150 10. Det går också bra att kontakta oss via vår chatt.
Kostnad:
- Besök200 kr
Hos oss kan du få hjälp med enklare gynekologiska besvär. Träffa en av våra barnmorskor för en första undersökning och bedömning. Därefter erbjuds du eventuell behandling och uppföljning.
Vi kan till exempel hjälpa dig med:
- Klåda och sveda i underlivet
- Illaluktande flytningar
- Smärtsam menstruation
- Behov av att förskjuta din mens
Vi följer Region Skånes riktlinjer och läkare konsulteras efter behov.
Välkommen att kontakta oss för rådgivning och hjälp hos våra barnmorskor.
Kostnad:
- Besök200 kr
Att lida av urininkontinens kan begränsa livet. Vardagliga saker som nysningar, hopp och löpning kan orsaka urinläckage, vilket ibland gör du som kvinna låter bli att delta i aktiviteter du normalt skulle vilja ha i ditt liv. Känner du igen dig i detta är det dags att söka vård. I vissa fall räcker det med sjukgymnastik och s k knipövningar för att komma tillrätta med besvären. I svårare fall krävs behandling eller operation. Vad du behöver kan vi inom vården bedöma. Hjälp finns att få.
Har du gjort ett graviditetstest som visar att du är gravid? Kontakta oss för att boka ett första besök hos en barnmorska. Barnmorskan följer sedan hela din graviditet med regelbundna kontroller för att du och barnet ska må så bra som möjligt.
Vi arbetar efter regionens basprogram för mödrahälsovård där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom provtagning och kontroller kan vi tidigt upptäcka om det är något som inte stämmer och erbjuda hjälp eller råd och stöd för åtgärder. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.
Region Skånes Basprogram:
- Graviditetsvecka 4-8: Inskrivning hos barnmorska del 1.
- Graviditetsvecka 8-12: Inskrivning hos barnmorska del 2 och eventuellt KUB.
- Graviditetsvecka 18-20: Rutinultraljud
- Graviditetsvecka 16-20: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 24-25: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 28-29: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 31-32: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 33-34: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 35-36: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 37-38: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 39-40: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 41: Barnmorskebesök.
- Graviditetsvecka 42: Besök på förlossningsklinik för bedömning.
- Efter förlossningen (inom 16 veckor): Barnmorskebesök.
Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för olika undersökningar man kan göra under graviditeten för att få information om fostret. Genom rutinultraljud (RUL), KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa sjukdomar, missbildningar eller kromosomavvikelser.
I samband med graviditeten kan du drabbas av olika typer av besvär. Det är till exempel vanligt att må illa i början av graviditeten och en del får ont i ryggen och höfterna längre fram i graviditeten. Om du av olika anledningar inte mår bra kan du behöva mer hjälp än planerat, berätta därför gärna för barnmorskan om de besvär du upplever.
På barnmorskemottagningen kan du få information och råd inför den stundande amningen. Vi kan visa dig olika tekniker och berätta om alternativ till amning. När barnet är fött kan barnavårdscentralen hjälpa dig som upplever lättare amningsproblem, såsom såriga bröstvårtor och spända bröst.
Vi erbjuder föräldraträffar för alla blivande föräldrar. Att delta i en föräldraträff är ett bra tillfälle att träffa andra blivande föräldrar, ställa frågor och lära sig mer om förlossningen, barn och föräldraskap.
Här har vi samlat ett par föräldraförberedande filmer.
Film - Förlossningens olika faser
Film - Smärtlindring under förlossningsförloppet
Film - Amning och tiden på BB
Film - Tiden efter förlossningen
När du är gravid kan du i stort sett fortsätta att leva som vanligt, men det är några saker som är bra att tänka på:
- Avstå helt från alkohol och tobak.
- Ta del av kostråd för gravida på Livsmedelsverkets hemsida.
- Ta folsyra fram till graviditetsvecka 12 (finns receptfritt på apoteket).
- Om du äter någon medicin - ta kontakt med din läkare och kontrollera om du kan fortsätta med den eller om den ska bytas ut mot ett annat preparat.
- Ifall du behöver äta smärtstillande/febernedsättande rekommenderas Panodil eller Alvedon, Ipren ska du inte ta som gravid.
- Minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen rekommenderas, det hjälper även bra mot illamående och trötthet.
Vi är en del av Familjecentralen Simrishamn!
Familjecentralen är ett samarbete med Simrishamns kommun och riktar sig till blivande föräldrar och familjer med barn i åldern 0–6 år.
På familjecentralen erbjuder vi bland annat:
- Barnmorskemottagning (mödrahälsovård)
- Barnavårdscentral
- Socialtjänst
- Öppen förskola
- Gruppverksamhet
- Utbildningar
- Individuella stödsamtal
På kommunens hemsida har du mer information om verksamheten samt kontaktuppgifter och öppettider.
Välj oss som din barnmorskemottagning
På vår barnmorskemottagning har vi fullt fokus på kvinnohälsa och hjälper dig med preventivmedel, cellprov och testar för könssjukdomar. Vi finns såklart även här för dig som väntar barn och följer dig genom hela graviditeten.
Vår personal
Åsa Plath
Verksamhetschef
Kristina Engelin
Barnmorska
Erika Johansson
Barnmorska
Under samma tak
Praktisk information
Telefonnummer:
Telefontider:
Helgfria vardagar kl. 8.30-9.45
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vår telefon stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Familjecentralen Simrishamn:
Har du tänkt besöka familjecentralen? Se kommunens hemsida för aktuella kontaktuppgifter.
Adress:
Sjukhusvägen 1, 272 32 , Simrishamn
Öppettider:
Måndag kl. 8.00-17.00
Tisdag kl. 8.00-17.00
Onsdag kl. 8.00-17.00
Torsdag kl. 8.00-17.00
Fredag kl. 8.00-17.00
Avvikande öppettider:
Röda dagar är barnmorskemottagningen stängd. Vid akuta besvär, kontakta din jourmottagning eller akutmottagning.
Familjecentralen Simrishamn:
Har du tänkt besöka familjecentralen? Se kommunens hemsida för aktuella öppettider.
Via 1177 e-tjänster kan du hos oss administrera delar av din vård. Du loggar enkelt in via Mobilt BankID eller e-legitimation.
Du vet väl att du kan chatta med Capio alla dagar 7.00-22.00 i vår app? Vår digitala vårdtjänst är nationell och bemannas av läkare, sjuksköterskor, och psykologer. Vid behov kan vi ansluta till videosamtal.
Du kan även logga in och starta ett besök direkt i din webbläsare.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
På uppdrag av Region Skåne