Det började med att Jesper fick ett klipp skickat till sig av sin sambo Nora med information om hur man undersöker sin pung. När Jesper kände efter, hittade han knölar i sin ena testikel. Han gick till vårdcentralen och fick snabbt en remiss till sjukhuset, för vidare undersökning. Det visade sig att han hade testikelcancer. Idag gästar Jesper och Nora Nyhetsmorgon, tillsammans med Martin Bergman som är urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum. De berättar hur viktigt det är att undersöka pungen för att hitta testikelcancer i god tid.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Specialistvård
- Urologi
Capio Urokirurgiskt Centrum
Capio Urokirurgiskt Centrum
Välkommen till vårt centrum för prostatacancer och urologisk kirurgi. Här har vi korta väntetider och vårt expertteam tar emot dig i en modern och välkomnande miljö.
Sök vård
Bli patient
Vi tar emot dig med urologiska besvär. Då vi har korta väntetider kan du snabbt kan få en tid hos oss.
Kontakta oss
Vill du boka om en tid eller behöver du hjälp med något annat? Kontakta oss.
Aktuellt
Vi hjälper dig med
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige med över tiotusen nya fall per år, jämfört med exempelvis bröstcancer med ca sextusen nya fall årligen. Prostatacancer är vanligen en långsam cancerform där långtidsöverlevnaden vanligen är hög även utan botande behandling. Som vid alla cancerformer finns det stora variationer mellan aggressiviteten hos cancercellerna. Trots att det skett betydande förbättring av diagnostik, behandling samt att tumörformen generellt är långsam beräknas att ca en fjärdedel som får diagnosen dör i prostatacancer.
Botande behandling är bara aktuellt för de som har mellan- eller högriskcancer. De med lågrisk har en mycket liten risk att sjukdomen blir mer aggressiv att de faktiskt riskerar att dö för tidigt. De med lågrisk följs därför regelbundet med PSA-kontroller och magnetröntgenundersökningar för att fånga upp det fåtal där cancern faktiskt progriderar och riskerar att bli farlig.
Botande behandling erbjuds de patienter med mellan- eller högriskcancer som i övrigt är relativt friska. Majoriteten av patienterna som idag får botande behandling opereras med prostatektomi, andra alternativet är strålning mot prostatan. Idag görs operationen med hjälp av en operationsrobot vilket gör att operationen kan göras med hjälp av titthålskirurgi med utmärkta resultat för bot och minskade risker för kirurgiska komplikationer som infektion, blödning och behov av reoperationer. Vi ser också att fler män kan opereras med nervsparande teknik viket innebär att potensen inte är lika hotad efter operationen. Risken för långsiktig urininkontinens är med modern operationsteknik mycket liten. Robottekniken utvecklades vid sekelskiftet och den första robotoperationen för prostatacancer genomfördes 2002 i Sverige. Våra kirurger har varit med från starten av denna utveckling och har tillsammans opererat flera tusen robotprostatektomier. De är också aktiva med att lära upp nya kirurger och centra att operera prostatacancer med robotteknik. Det är väl klarlagt att resultaten efter operationen är starkt beroende av kirurgens erfarenhet.
Vi erbjuder inte denna operation på uppdrag av region Stockholm.
PSA är ett protein som bildas i prostatan. En förhöjning av PSA nivåerna i blodet kan indikera att patienten har en prostatacancer. Det finns dock många skäl till varför PSA är förhöjt. Vanliga godartade orsaker är prostataförstoring, vattenkastningsbesvär, infektion och inflammation i urinvägarna.
Vid en konstaterad PSA-förhöjning görs en ultraljudsundersökning av prostatan och kvarstår misstanken om prostatacancer går utredningen vidare med en magnetröntgen. Visar magnetröntgen misstänkta tumörförändringar görs vävnadsprover.
Vanligast är att njurstenar avgår av sig självt, men i knappt 10% av fallen kan en operation bli aktuell. Ingreppet görs i narkos via urinröret. För att få åtkomst till urinledaren/njuren används böjliga instrument med en kamera och arbetskanal. Vanligtvis behöver stenen finfördelas med hjälp av en laser. Ofta efter stenkirurgi behöver det läggas en avlastande stent i urinledaren, stent är en mjuk slang som förhindrar att urinledaren svullnar igen. Den tas bort vanligen bort några dagar efter operationen.
Vi erbjuder inte operation av njursten på uppdrag av region Stockholm.
Svårigheter med vattenkastningen är ett vanligt problem hos män. De flesta med dessa besvär kan medicineras framgångsrikt, men när medicinerna inte hjälper brukar operation av den förstorade prostatakörteln erbjudas. Majoriteten av de som är aktuella för operation i Sverige opereras med så kallad TURP, transuretral resektion av prostatan. TURP är en välbeprövad teknik som med modern operationsteknik har få risker både vad gäller akuta komplikationer och risken för långsiktiga biverkningar.
Operationen görs i narkos eller ryggbedövning. Ingreppet görs med hjälp av instrument som förs in i urinröret. Den förstorade delen av prostatan, adenomvävnaden, hyvlas därefter ut bit för bit under kameraövervakning. Operationen tar mellan trettio och sextio minuter och vanligen behöver man stanna en natt på vårdavdelningen. Kateter sätts efter operationen vilken tas bort dagen efter ingreppet. Det är vanligt med blodtillblandad urin av och till veckorna efter operationen och det tar flera veckor innan man kan utvärdera resultatet av operationen, då det är vanligt att man initialt kan få bråttom när man blir kissnödig.
Denna operation utför vi även på uppdrag av region Stockholm.
Förstoring av prostatan är en vanlig orsak till svårigheter att kissa. Prostatan växer hos alla män kontinuerligt med åren. Något slarvigt pratar vi om prostataförstoring som orsak till varför många män med åren får svårt att tömma blåsan. Men faktum är att storleken på prostatan korrelerar dåligt med besvären. Andra orsaker till tömningssvårigheterna kan vara att prostatan är stel eller har en ogynnsam form.
Utredning av vattenkastningsbesvär består i blodprover (PSA), ifyllnad av kissdagböcker (miktionslistor) och besvärsskattnings skalor, ultraljudsundersökning av prostatan och mätning av urinflödet. Ibland görs även kameraundersökning av urinröret och urinblåsan eller en mer avancerad undersökning av flödet vid vattenkastningen sk urodynamisk utredning för att säkerställa rätt diagnos.
Behandlingen, om det behövs någon, brukar vara mediciner eller om dessa inte hjälper tillräckligt godartad prostataoperation.
För att bekräfta eller utesluta förekomst av cancer i prostatan krävs det att ett vävnadsprov tas. Provet undersöks av patologen i mikroskop. Det är först då man säkert kan avgöra om det finns en cancer.
Undersökningen görs i lokalbedövning och tar ca 20 minuter. I stora delar av Sverige görs det via ändtarmen med hjälp av ultraljud. Det tas ett antal vävnadsprov på förbestämda platser, vanligen 12, men eventuella misstänkta förändringar på magnetröntgen kan egentligen inte ses på ultraljud varför man riskerar att missa själva tumören. Nackdelen med den gamla tekniken är att man riskerar att missa eventuell cancer men främst problemet med denna teknik är att mellan 2-3 % av patienterna riskerar blodförgiftning då man sticker via ändtarmen.
Vi har varit med och utvecklat en teknik där man inte sticker via ändtarmen utan från mellangården, risken för blodförgiftning blir då försumbar, nackdelen med tekniken är att det tekniskt är svårare samt att undersökningen tar längre tid. Vi genomför dessutom våra vävnadsprover med hjälp av fusionsteknik, där tumörförändringar som setts på magnetröntgen ritas in i ultraljudsbilden, vilket ger tillförlitligare prover jämfört med den gamla tekniken.
Dagarna efter vävnadsprovet är det vanligt med blod missfärgad urin och blod i sädesvätskan, vilket är helt ofarligt.
Det är viktigt att regelbundet undersöka pungen för nytillkomna förändringar i pungen. Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos yngre män. Men de flesta knutor i pungen beror inte på cancer utan är godartade cystor, så kallade spermatocelen eller hydrocele. Urologen kan oftast med en undersökning avgöra vad det är för förändring, men ibland behövs det göras en ultraljudsundersökning av pungen för att säkert ställa en diagnos.
Trång förhud, oförmåga att dra tillbaka förhuden över ollonkanten, är ett vanligt problem som ger svårigheter med hygien och att genomföra samlag. Orsakerna till trång förhud kan vara medfödd, alla pojkar har trång förhud men löser sig spontant hos de flesta vid pubertet. Orsakad av inflammationer/infektioner eller hudsjukdomar. Behandling kan vara lokal kortisonbehandling, men om trängseln är uttalad blir det ofta aktuellt med operation av förhuden.
Det krävs inte mycket blod för att missfärga urinen - det räcker med 1 milliliters blödning för att missfärga en liter urin. Men förekomst av synligt blod ska alltid utredas. Vanligen kommer det att göras en datortomografi av njurar och urinledare samt en kameraundersökning av urinblåsan, cystoskopi. Cystoskopi görs i lokalbedövning och brukar inte upplevas som besvärligt av patienterna.
Blod i urinen kan bero på en mängd orsaker, både godartade och de med mer allvarliga bakomliggande skäl. Vanliga godartade skäl till synligt blod i urinen är godartad prostataförstoring, urinvägsinfektion, njursten, trauma men även träning och trauma kan ge blödning i urinvägarna. Mer allvarliga skäl till blödning i urinvägarna är blås och njurcancer. Syftet med utredningen är att utesluta allvarlig bakomliggande sjukdom och i de fallen hitta dessa i tid för behandling. Normalt behöver inte mikroskopisk blödning i urinen utredas.
Sten i urinvägarna är ett vanligt problem. Stenarna bildas vanligen i njuren där de oftast inte ger besvär. Trillar stenen ner i urinledaren kan den täppa till passagen mellan njuren och blåsan vilket ger en tryckökning. Det är ökningen av trycket som gör ont och benämns njurstensanfall. De flesta stenarna, ca 90%, är så små att de passerar av sig självt. De övriga behöver någon form av aktivbehandling så som stöttvågsbehandling eller operation. Vid misstanke om njursten görs en datortomografi.
TUR-B görs för att ta bort misstänkta tumörförändringar i urinblåsan. Ingreppet görs i narkos eller i ryggbedövning. Operationsinstrument förs in i blåsan via urinröret, vilket möjliggör att den misstänkta förändringen kan skäras ut från blåsan. All vävnad som tas bort under operationen skickas till mikroskopiskanalys, svaret får du vid återbesöket efter operationen. Ingreppet tar vanligen mindre än trettio minuter. Ingreppet är vanligen ett dagkirurgiskt ingrepp.
Ultraljud används vid undersökning av prostatan (TRUL) men är även vanligt förekommande vid bedömning av tillstånd i pungen. TRUL används för att bedöma prostatans storlek, vilket har stor betydelse när man utreder PSA-förhöjningar, man kan även i vissa fall upptäcka tumörförändringar i prostatan.
Cystoskopi är en kameraundersökning av urinrör och urinblåsan. Den görs i lokalbedövning där själva undersökningsdelen enbart tar någon minut och genomförs av ett flexibelt instrument, en tunn slang med en kamera på.
Om förhuden är så trång att den inte kan retraheras över ollonet blir det ofta aktuellt med en omskärelse. Detta är ett litet ingrepp som görs i lokalbedövning. Ingreppet är inte förknippat med några större komplikationsrisker.
Problem med att få eller att bibehålla en tillfredställande erektion är ett vanligt skäl att söka urolog. Orsakerna till försämring är många - psykogena, kärlsjukdom, nervsjukdom, hormonsjukdom och orsakat av läkemedel. Studier visar att ca 50% av alla män äldre än 50 år uppger olika grader av erektionsproblem. Behandlingen beror på grundorsaken, men det vanligaste skälet är otillräckligt blodflöde till penis, blodflödet behöver öka 25 gånger för att få en erektion. I dessa fall brukar blodflödesvidgande mediciner fungera väl.
Vårdgaranti
Står du i kö hos en annan vårdgivare?
Har du blivit remitterad till en specialist, men väntat över 90 dagar? Då har du enligt vårdgarantin rätt att få hjälp hos en annan vårdgivare. Kontakta den vårdgivare där du står i kö för att se om du kan bli remitterad till oss.
Remittera till oss
Välkommen att remittera dina patienter till oss! På uppdrag av Region Stockholm kan vi erbjuda dina patienter urologisk specialistbedömning inom vårdval urologi.
Våra enheter
Mottagning
På vår nybyggda mottagning i centrala Stockholm kan vi erbjuda patienten allt som förväntas av en urologisk specialistmottagning, inklusive mindre ingrepp som inte kräver narkos.
Operationsavdelning
De operationer som kräver narkos och ibland även övernattning genomförs på Capio CFTK Stockholm i Vasastan.
Praktisk information
Det finns flera sätt att bli patient hos oss.
Vårdval
För att komma till urolog behöver du antingen gå via din vårdcentral där din läkare skickar remiss till oss eller skriva en egenremiss där vi bedömer om vi är rätt vårdgivare för ditt problem.
Fyll i din egenremiss digitalt
Sjukvårdsförsäkring
Har du en sjukvårdsförsäkring? Kontakta ditt försäkringsbolag och be dem boka en tid till oss.
Privatbetalande
Vi tar emot privatbetalande patienter om du inte är skriven i Sverige/EU. Det innebär att du själv står för alla kostnader under din utredning och behandling hos oss. Kontakta mottagningen på tel: 08-412 57 50 för att boka tid.
Vi har även avtal med vissa regioner för prostatacancerkirurgi m.m., kontakta din vårdlots om du önskar operation hos oss.
Telefontider
Mån till tors kl. 8.00-15.00, fre kl. 8.00-11.00
Postadress
Solnavägen 3B, 113 63 Stockholm
Öppettider
Mån till tors kl. 7.30-16.00, fre kl. 7.00-13.30
Hitta till mottagning
Capio Urokirurgiskt Centrum
Solnavägen 3B
113 63 Stockholm
Hitta till operation
Capio CFTK Stockholm
Drottninggatan 99A
113 60 Stockholm
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.