Capio
Capio
Capio

Åldersfläckar - Lentigo solaris

Lentigo solaris - ofta kallade solfräknar, solfläckar eller åldersfläckar - är ofarliga pigmenterade fläckar som uppkommer på solexponerad hy med stigande ålder. Fräknarna eller fläckarna dyker oftast upp på ovansidan av händerna och i ansiktet. De behöver oftast inte behandlas. Här kan du läsa mer om lentigo solaris, varför det uppkommer och vad du kan göra själv för att förebygga solfläckar. 

Vad är lentigo solaris?

Lentigo solaris är ofarliga, bruna pigmentfläckar på huden som orsakas av solens ultravioletta strålning. Fläckarna är släta och liknar fräknar, med en beige till mellanbrun färg på en ljus hud. De kan vara svårare att se ju mörkare huden är. 

Symptom 

Ofta är det platta, välavgränsade ljusbruna fläckar som ses i ansiktet, på handryggar, underarmar och andra områden som brukar exponeras mycket för solen. De är vanligen millimeterstora i början, men kan med tiden bli flera centimeter i diameter. Solfräknar är vanligast efter 40 års ålder. En ljus hud får lättare åldersfläckar.  

Kan åldersfläckar bli farliga? 

I mycket sällsynta fall kan solfräknar långsamt, efter flera år eller till och med decennier, utvecklas till malignt melanom. Malignt melanom är en elakartad hudtumör. Om en fläck avviker jämfört med övriga fläckar bör den undersökas. Likaså är det anledning att söka för en bedömning om en fläck förändras över tid, exempelvis får mörka områden eller blir oregelbunden i formen. Homogent ljusbruna fläckar med liknande utseende är generellt sett ofarliga.

Så går undersökningen till

När du kommer på undersökning så tittar läkaren på fläcken. Ibland kan man behöva ta ett hudprov, och i så fall får du en lokalbedövning.

Behandling

Den bästa behandlingen är förebyggande, det vill säga att minska sin solexponering och vara noga med solskydd.  

Solfräknar behandlas inte i offentligt finansierad vård. För eventuell estetisk behandling hänvisas du till privat sjukvård. 

Information om estetisk behandling

Det finns en mängd estetiska tekniker som säljs för behandling av solfräknar. Vanligt är laser eller IPL, där det finns viss risk för depigmenteringar (att huden blir blekare) och “återfall” är ganska vanligt.  
 
Slipning är en annan metod, även laserslipning eller kemisk peeling.

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral eller hudläkare om något av följande stämmer in på dig:

  • Du är osäker på om det är solfläckar du har fått.
  • Om en brun fläck växer på bredden och får flera färger. 

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig