Capio
Capio
Capio

Borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. De flesta får lindriga besvär och blir friska efter en behandling med antibiotika. Det händer att sjukdomen sprider sig till lederna och nervsystemet, och då kan det ta lite längre tid att bli frisk.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är borrelia?

Borrelia är en så kallad zoonos, en sjukdom som sprids mellan djur och människa. Fästingar suger blod från både djur och människor och kan bära på infektioner och olika smittämnen som till exempel borrelia. Fästingen sprider vidare smittan nästa gång de suger blod.

Symptom

Det är vanligt att ha sjukdomen utan att få några symptom eller besvär. Därför är det många som inte vet om att de har haft sjukdomen. Om du får besvär är det vanligt att du upplever de som beskrivs här nedan.

Hudrodnad och hudbesvär

Det vanligaste symptomet är en hudrodnad. Den uppkommer där du fick ditt fästingbett och framträder oftast en till fyra veckor efter att du blivit biten. En hudrodnad som uppkommer vid fästingbett kallas erythema migrans, och den karakteriseras av att:

 • Rodnaden är större än fem centimeter i diameter.
 • Rodnande växer.
 • Rodnaden är ringformad, oval eller lite oregelbunden i formen.
 • Rodnaden bleknar i mitten, eller är jämt röd.
 • Rodnaden kliar och domnar.

Det är vanligt att bli lite röd i huden där du får ett fästingbett. Men om rodnaden inte beter sig som ovan utan bleknar och krymper så beror den inte på borrelia.

Ibland kan du få fler olika sorters hudbesvär, sår som vätskar eller utslag med blåsor. Du kan också få hudrodnader på flera ställen på kroppen än just där du bliv biten. Då kan du också få feber.

Värk i kroppen

Borrelia kan orsaka huvudvärk och värk i nacken. Värken kan stråla vidare ut i armar, ryggen och benen.

Blåröd knuta

En del som får borrelia får en blåröd knuta i huden. Den sitter oftast på örsnibben eller bröstvårtan. Den brukar vara mellan en och fem centimeter stor och kallas för borrelia lymfocyom och är vanligare hos barn än vuxna. Oftast svullnar lymfkörtlarna som sitter nära knutan också upp.

Inflammerade leder

Ibland uppstår det en inflammation i lederna, den kallas borreliaartrit. Inflammationen är vanligast i knäna och då svullnar leden upp. Svullnaden brukar försvinna av sig själv efter några dagar upp till ett par veckor. Det förekommer att svullnaden kommer tillbaka flera gånger och det kan gå lång tid emellan. Det kan värka och göra ont i leden även efter att svullnaden har försvunnit.

Borrelia kan spridas till nervsystemet

Det händer att borrelia sprider sig till kroppens nervsystem. Det kallas då neuroborrelios och det är vanligare hos barn än hos vuxna.

Det brukar dröja två till sex veckor, men kan ta så lång tid som upp till tre månader innan symptom visar sig. En del får den typiska hudrodnaden men inte alla, och de typiska symptomen för borrelia som spridits till nervsystemet kan vara:

 • Huvudvärk.
 • Stelhet i nacken.
 • Kraftig värk i nacken, ryggen armarna och benen.
 • Förlamning i en del av ansiktet.

Behandling

Borrelia behandlas med antibiotika, och ju snabbare en behandling påbörjas desto snabbare kan du som är sjuk tillfriskna. De flesta blir friska efter behandling. Det kan ibland ta flera månader innan alla symptom försvinner och du blir inte snabbare frisk om du behandlas med en längre antibiotikabehandling. Då löper du däremot risk för att få biverkningar av antibiotika.

Vad kan jag göra själv?

Om du får ett fästingbett ska du ta bort fästingen från din kropp så fort som möjligt. Det tar upp till ett dygn för borreliabakterierna att föras över till dig så du minskar risken för sjukdom om du tar bort fästingen så snabbt som möjligt.

Om du vistas i skog och mark ska du klä dig i ljusa och heltäckande kläder för att undvika at dra till dig fästingar. Så fort du varit i miljöer där det finns fästingar är det bra att du tar som vana att söka av din eller ditt barns kropp efter fästingar. Då kan du hinna hitta fästingar innan de bitit sig fast.

Det finns inget vaccin mot borrelia.

När ska jag söka vård?

Kontakta Capio Go eller en vårdcentral om du tror att du eller ditt barn har borrelia.

Ring genast 112 om:

 • Du eller ditt barn har huvudvärk, är stel i nacken och känner dig mycket sjuk.
 • Du eller ditt barn blir förlamad i ansiktet eller annan del av kroppen.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig