Capio
Capio
Capio

Mjälleksem – seborroiskt eksem

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem, förekommer hos ungefär 5 % av alla vuxna. Det är en kronisk hudsjukdom som oftast debuterar vid puberteten eller i vuxen ålder och är något vanligare hos män. Orsaken är okänd men eksemet tros triggas av en överväxt av jästsvampen Malassezia som tillhör normalfloran på huden. Mjälleksem kan även bero på en överreaktion av hudens immunsystem mot jästsvampen.  
Du kan få mjälleksem i hårbotten och på andra ställen på kroppen där det finns talgkörtlar, så som i ansiktet eller på bröstkorgen.

Symptom 

Du kan få rodnad, klåda och fjällning i hårbotten, ögonbrynen, kring näsvingarna, på ögonlocken, bröstkorgen, i eller kring ögonen och ibland även i armhålor och ljumskar. Vissa upplever ingen klåda alls medan andra kan ha lindrig till måttlig klåda.

Det är vanligt att få mjälleksem på olika ställen på kroppen:

  • I hårbotten 
  • Runt och i öronen
  • I ögonbrynen
  • Vid näsvingarna
  • På bröstkorgen
  • I hudveck som armhålor eller ljumskar 

Eksemet försämras ofta av stress, trötthet och vid kallt väder. Mjälleksem kommer oftast i puberteten eller i vuxen ålder men barn kan få en typ av mjälleksem som kallas för skrov. Skorv ser ut som feta, gulaktiga fjäll i ögonbrynen och hårbotten.

Behandling 

Mjälleksem kan ibland gå över av sig själv och då behövs ingen behandling. Vid svåra eller långvariga besvär kan du behöva använda läkemedel.  

För behandling av hårbotten används oftast receptfria mjällschampon eller receptbelagda kortisonlösningar. I ansiktet och i hudveck kan du behandlas med svaga kortisonpreparat eller särskilda krämer med svampdödande medel. Kortisonet ska vara milt i krämer som du använder på ansiktet. När klådan har försvunnit kan du fortsätta behandlingen med svampmedel utan kortison. Svampmedel med milt eller inget kortison kan du köpa på apoteket.  

Om du fjällar kraftigt kan du behöva en behandling för att ta bort fjällen. Du kan då till exempel använda en kräm med salicylsyra. 

Underhållsbehandling av mjälleksemet, genom att exempelvis fortsätta med mjällschampo en gång i veckan, är ofta nödvändig för att eksemet inte ska komma tillbaka.  

Mjälleksemet brukar vara som mest intensivt mellan åldrarna 20 – 40 för att därefter bli mer lindrigt eller bli helt symptomfritt.

När och var ska jag söka vård?

Om du har mycket besvär med mjälleksem ska du kontakta en vårdcentral

Relaterade diagnoser

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig