HPV-vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet för barn, och det ges som sprutor. De som inte får vaccinet inom programmet kan välja att vaccinera sig senare, men då får de själva stå för kostnaden.
Vad är HPV?
HPV är en grupp av virus med många varianter. Vissa typer av HPV kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan utvecklas till cancer, exempelvis i livmoderhalsen. Här kan du läsa mer om livmoderhalscancer.
Hur vaccinet fungerar
Vaccinet skyddar mot HPV. Vaccinet kan dock inte ta bort viruset om du redan har en HPV-infektion.
HPV-vaccination genom skolan
I Sverige erbjuds HPV-vaccinet till barn genom elevhälsan, oftast i årskurs 5.
Om du missar skolvaccinationen
Om du inte vaccineras under skolåldern kan du fortfarande ha rätt till gratis vaccination. Reglerna kan variera mellan olika regioner, och det kan även vara olika för pojkar och flickor. Generellt kan flickor vaccineras kostnadsfritt upp till 18 års ålder, medan detta ofta inte gäller för pojkar. Prata med elevhälsan om vad som gäller för dig.
Om du själv betalar för vaccinationen
Alla barn rekommenderas att ta vaccinet i skolan, men även vuxna kan ibland rekommenderas vaccination. Till exempel kan personer som har haft cellförändringar eller genomgått en organtransplantation ha nytta av HPV-vaccin. Det finns ingen allmän rekommendation för vuxna att vaccinera sig mot HPV, men man kan välja att göra det. Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att få veta vad det kostar.
Hur många doser behövs?
- Barn under 15 år: Två sprutor, den första i årskurs 5 och den andra tidigast sex månader senare. Men det ska inte gå mer än ett år.
- Personer över 15 år: Tre sprutor, där spruta nummer två ges en till två månader efter den första, och den tredje sprutan ges cirka sex månader efter den första.
Så går vaccinationen till
Sprutan ges på utsidan av överarmen. Det kan kännas som ett stick och svida lite, ungefär som andra vaccinationer.
Så mår du efteråt
Efter sprutan kan det uppstå rodnad och svullnad vid injektionsstället. Andra vanliga biverkningar är:
- Feber
- Huvudvärk
- Trötthet
- Illamående.
Dessa besvär går vanligtvis över inom någon dag. Om du behöver kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel. Det är mycket ovanligt att få en allvarlig allergisk reaktion på HPV-vaccinet.
Mer om HPV-vaccinets skydd
HPV-vaccinerna som används i Sverige ger skydd mot de typer av HPV som kan orsaka cancer och skyddar även mot kondylom. Vaccinet är mycket säkert och biverkningarna har studerats noggrant, och man har hittills inte hittat någon ökad risk för någon allvarlig sjukdom bland de vaccinerade.
Om du missar en spruta
Om du missat en spruta, kontakta elevhälsan eller en läkare för att få veta hur du ska göra med dosen du missat.
När ska man undvika att vaccinera sig?
Vid feber eller sjukdom bör du vänta med att vaccinera dig tills du är frisk. Det går dock bra att ta vaccinet om du bara är lätt förkyld eller håller på att bli frisk från en infektion.
HPV-vaccin och sex
HPV smittar vanligtvis vid sexuell kontakt. Det är därför mest effektivt att vaccinera sig innan man börjar ha sex. Det går även bra att ta vaccinet efter att man har haft sex, då det fortfarande kan skydda mot andra typer av HPV-infektion.
Graviditet och amning
Det rekommenderas att gravida väntar med att vaccinera sig, eftersom vaccinet inte har testats på gravida. Däremot går det bra att vaccinera sig även om man ammar.
Vaccinets skydd och hållbarhet
HPV-vaccinet ger ett långvarigt och starkt skydd mot de HPV-typer som kan orsaka cancer. Dock kan det fortfarande finnas en liten risk att smittas av HPV, precis som med alla vaccin. Fortsätt därför att gå på cellprovtagningar vid behov, även om du är vaccinerad. Studier pågår för att avgöra om påfyllningsdoser kommer att behövas i framtiden.