Gula febern
Gula febern är en myggöverförd virussjukdom som går epidemiskt i Afrika och Sydamerika. Sjukdomen kan leda till dödligt förlöpande gulsot och är en fruktad farsot. Vaccinationen med en spruta ger fullgott skydd i tio år. Gravida bör undvika vaccination, liksom att överhuvudtaget resa till dessa länder.
Kolera och turistdiarré
Kolera är en fruktad tarmsjukdom som ger stora vätskeförluster. Sjukdomen kan vara livshotande och orsakas av en bakterie i avloppsförorenat dricksvatten. Risken för friska personer att insjukna är mycket liten.
Vaccinet drickes på fastande mage vid två tillfällen och samma vaccination ger även ett visst skydd mot turistdiarré. Senast två veckor för avresan bör vaccinationen påbörjas.
Tyfoid
Tyfoid är den allvarligaste formen av salmonella, den är dock ovanlig. Vaccinet tas i kapselform på fastande mage på tre olika dagar och minst tre veckor före avresan. Det ger då ett säkert skydd i cirka 3 år. Vaccinet kan också ges som spruta om du har mindre än 3 veckor till din resa.
Japansk encephalit
Japansk encephalit är en virussjukdom i Sydostasien som överförs med myggor från grisar. Infektionen resulterar i en svår hjärnhinneinflammation och ger förlamningar som ibland är bestående och i vissa fall dödliga. Risken att drabbas är liten och hittills har bara två svenskar insjuknat. Därför bör vaccination endast övervägas vid långvarig vistelse (minst en månad) på landsbygden i den drabbade delen av världen. Myggstift och/eller nät rekommenderas.
Rabies
Rabies är en historiskt fruktad virussjukdom som inte är behandlingsbar. Den leder alltid till döden hos ovaccinerade. Smitta sker genom bett eller rivning av rabiessmittat djur, i regel hund eller katt.
Sjukdomen finns hos varmblodiga däggdjur över hela världen utom i England, Skandinavien, Australien och Nya Zeeland. Eftersom tiden från smitta till sjukdom är ovanligt lång (20-29 dagar) går det att förstärka vaccinet om du misstänker att du blivit smittad. Som ovaccinerad måste du dessutom alltid ha rabiesserum. Därför bör du vid misstänkt bett uppsöka vårdinrättning eller Svenska ambassaden i landet, helst inom två dygn.
Malaria
Malaria är en parasitsjukdom som överförs av myggor. Den skördar miljontals dödsoffer varje år. Att ta malariatabletter i förebyggande syfte vid utlandsresor till riskområden är en självklarhet - liksom insektsskydd av olika slag. En ökad resistens hos parasiten har blivit ett tilltagande bekymmer, särskilt i Afrika och i delar av Sydostasien.
Inför resan hjälper vår infektionsdoktor gärna dig med välja rätt skydd för just ditt resmål. Ett annat enkelt men viktigt skydd på resan är ett myggnät och myggmedel. Sådana finns att köpa på mottagningen.
Är du gravid bör du undvika att resa till malariaområden.
Polio
Polio är ett tarmvirus som människan får i sig med föda eller vatten i länder med dåliga sanitära förhållanden. Sjukdomen ger förlamningar och kan vara livshotande. I Sverige hade vi senaste epidemien på 50-talet. Vid utlandsresa bör du se över ditt skydd.
Difteri
Difteri orsakas av en bakterie i hals och luftvägar. Den producerar ett gift som angriper hjärta och nerver med förlamningar och hjärtsvikt som följd. Antibiotika angriper bara bakterien, inte giftet. Sjukdomen har varit på stark frammarsch i Ryssland och Baltikum och oro finns för spridning till våra breddgrader. Många äldre och medelålders personer har visat sig ha ett nedsatt skydd. Grundvaccinering sker tillsammans med stelkramp och bör fyllas på med en spruta vart 20:e år.
Hepatit A (gulsot)
Hepatit A-skydd bör du ha vid resor utanför Västeuropa. Sjukdomen är en födoämnessmitta där ett tarmvirus angriper levern och ger gulsot. Gammaglobulin är en insamlad plasmaprodukt från redan immuna personer och ges som ett kortvarigt skydd. Hepatit A-vaccin ger ett eget bestående skydd. Efter två sprutor räcker skyddet i minst 30 år.
Tuberkulos
Tuberkulos är en välkänd farsot och en realitet i stora delar av världen. Sjukdomen orsakas av en svårbehandlad bakterie som smittar via upphostningar och upprepad nära kontakt med den sjuke. Allmän vaccination förekommer i många länder, men i Sverige slutade vi med detta 1975. Därför saknar många av våra unga långresenärer skydd. Vid längre vistelser i befolkningstäta och fattiga miljöer rekommenderas vaccination. Den bör ske två månader före avresa för att ge ett fullgott skydd. Är du vaccinerad en gång behöver behandlingen vanligtvis inte upprepas.
Denguefeber
Denguefeber är en virusinfektion som sprids med dagbitande myggor i tropiska och subtropiska områden. De flesta som blir infekterade får hög feber och ont i kroppen, men sjukdomen är sällan farlig första gången man insjuknar. Vid ett återinsjuknande under en senare resa finns en viss risk för mer allvarlig sjukdom. Numera finns ett vaccin (Qudenga) som ges i 2 doser med minst 3 månaders intervall. Vaccinet är godkänt från 4 år, men rekommenderas främst till barn 6-16 år eller vuxna med tidigare dengue-infektion. Vaccin kan i vissa fall även vara aktuellt för vuxna utan tidigare infektion vid långvariga resor, men rekommenderas som regel ej till personer över 60+ år.
Aktuell prislista för vaccinationer