Capio
Capio
Capio
frukt på träd
Allergier & virus

Korsallergi – Vilken mat kan ge en reaktion?

Om du är allergisk mot björkpollen är det även vanligt att du har en eller flera korsallergier. Här kan du läsa mer om varför korsallergi uppstår och vilka födoämnen du ska vara försiktig med.

Att vara allergisk innebär att din kropp utvecklat en överkänslighet mot ett visst ämne. När du utsätt för det ämnet sker en överaktivitet i ditt immunsystem och du får allergisymptom.
När man har korsallergi reagerar man på vissa ämnen i mat som liknar det ämne man är allergisk mot. Förutom björkpollen kan även gräspollen och gråbopollen ge korsallergi mot olika födoämnen.

Vanliga symptom vid korsallergi brukar vara att det kliar i mun och hals. Läppar och tunga kan svullna, och vissa får även besvär med att näsa och ögon kliar och rinner. De korsreagerande ämnena bryts snabbt ner i magsäcken och tarmarna, så det är ovanligt att korsallergi ger allvarliga allergiska reaktioner. Dock, som vid alla typer av allergiska besvär, bör du undvika de allergener du får besvär av.

Vanliga korsallergier mellan pollen och mat

Björkpollen

Hasselnötter, jordnötter, soja, äpplen, körsbär, plommon, päron, aprikoser, persika, kiwi, jordgubbar, råa morötter och potatis.

Gräspollen

Vete, ärtor, jordnötter, soja, majs, ris.

Gråbopollen

Koriander, persilja, selleri, morötter, fänkål, senap.