Capio
Capio
bild på axel
Hud

Vanliga frågor om sol och hud

När värmen och solen kommer är vi många som vill passa på att njuta utomhus. Och även om det finns många fördelar med solens strålar, så kan de även leda till solskador, hudförändringar och i värsta fall hudcancer. Här går vi igenom vanliga frågor kring sol och hud och vad som är viktigt att tänka på.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Vad gör solen med kroppen? 

Solen gör att kroppen kan bilda D-vitamin, som är viktigt för bland annat skelett och immunförsvar. För mycket sol däremot kan leda till solskador och ökad risk för hudcancer.

Vad menas med en solskada? 

En solskada är en skada på huden som orsakas av överdriven exponering för solen, som till exempel solbrändhet eller soleksem. Solen kan också ge skador på hudens DNA som i sin tur kan orsaka cellförändringar.

Är sol bra om jag har akne? 

Solen kan bidra till att minska inflammation i huden, därför kan många uppleva att aknen blir bättre under en solig sommar, men solen kan också torka ut huden och orsaka mer allvarliga utbrott.  

Att sola länge och så mycket att du svettas, eller att använda feta krämer, kan också göra att aknen försämras. Det kan vara bra att använda ett solskydd som är anpassat för aknebenägen hud.  

Behöver jag använda solkräm även om jag inte brukar bränna mig? 

Ja, risken för hudcancer ökar när man tillbringar mycket tid i solen över tid, oavsett om man blir solbränd eller inte. Att använda solkräm minskar den samlade exponeringen av UV-strålning.  

Hur länge är det rekommenderat att sola? 

Det rekommenderas att begränsa solningen till ca 20 minuter om dagen, speciellt i perioder med mycket sol. Anpassa soltiden efter din hudtyp och hur stark solen är.

Vilka olika former av hudcancer finns? 

Hudcancer är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser i huden. Basaliom (även kallat basalcellscancer), skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. 

Varför får man hudcancer? 

De flesta som får malignt melanom har bränt sig många gånger i solen. Det är solen ultravioletta strålning som orsakar cancern.  

Hur vanligt är hudcancer i Sverige?

Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i Sverige. Sverige ligger högt i antalet fall jämfört med andra länder (källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.se). 

Hur farligt är hudcancer? 

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, och den cancersjukdom som ökar mest. Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer, den växer långsamt och sprider sig sällan i kroppen. Skivepitelcancer och malignt melanom växer ofta fortare, djupare och kan ge metastaser.  

Drygt 500 personer i Sverige avlider årligen till följd av malignt melanom, och nästan 100 personer i övrig hudcancer (källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.se). 

Hur kan jag förebygga hudcancer? 

Det viktigaste du kan göra för att undvika malignt melanom och andra former av hudcancer är att ta hand om din hud, använda solkräm och vara försiktig i solen. Hur känslig du är för solen beror på vilken hudtyp du har. En person med ljus hud får lättare hudförändringar och hudtumörer än en person med mörk hud.  

Leder hudförändringar till hudcancer? 

Det är vanligt med hudförändringar, och de flesta är ofarliga. Men det finns också förändringar som kan vara hudcancer eller förstadier till hudcancer. 

Är hudcancer genetiskt? 

Mellan fem och tio procent av alla fall av malignt melanom uppskattas ha med ärftlighet att göra (källa: Cancerfonden.se) 

Var på kroppen är det vanligast att få hudcancer? 

För kvinnor är det vanligast att få malignt melanom på underbenen och män får oftast malignt melanom på bålen. Malignt melanom hos en person med mörk hud är det ofta under fotsulan, i handflatan eller under naglar.   

Skivepitelcancer är vanligast att få i ansikte, på öron, underläpp och skalp. Även basalcellscancer uppstår oftast i ansiktet, vanligtvis på näsan.  

Hur lång tid tar det för hudcancer att utvecklas? 

Hudcancer kan utveckla sig över kort eller lång tid, och hastigheten på utvecklingen varierar beroende på vilken typ av hudcancer och hur allvarlig den är. Melanom som växer ytligt kan ta flera år på sig att växa nedåt i huden. 

Vem är mest utsatt för hudcancer? 

Personer med ljus hud och ökad känslighet för solstrålning har högre risk för att utveckla hudcancer. Personer som utsatts för mycket sol under livet löper också högre risk, samt personer som tar immundämpande mediciner eller har svagt immunförsvar. 

Hur märker man att man har hudcancer? 

Symptomen på hudcancer kan variera beroende på typen av hudcancer, men vanliga symptom inkluderar utseendeförändring av ett födelsemärke, en ny prick som ser annorlunda ut, en knuta som växer eller ett sår som inte läker. Det är bra att kolla dina födelsemärken och andra hudförändringar regelbundet, och om du upptäcker något misstänkt ska du kontakta vården för en undersökning.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Kolla dina födelsemärken

Här kan du läsa mer om födelsemärken och vilka hudförändringar du ska vara uppmärksam på.

Läs mer om födelsemärken

Vad ska jag göra om jag tror att jag har hudcancer? 

Kontakta din vårdcentral för en undersökning. Om du behöver träffa en hudspecialist hjälper vi dig vidare.

Relaterade artiklar