Capio
Capio

”Att remittera aknepatienter i god tid minskar risken för onödiga ärrbildningar”

Isotretinoin är en bra och effektiv behandling för att bli av med akne och undvika akneärr. Här berättar Mats Berg, docent och specialistläkare inom dermatologi med mångårig erfarenhet av aknebehandling, om vikten av att remittera patienter i god tid till hudspecialist.

Varför är det viktigt att starta aknebehandling i tid?

Akne är en stor plåga hos många, och patienterna kommer ofta till oss i senaste laget. Att remittera patienterna i god tid från primärvården gör att risken för onödiga ärrbildningar minskar. Idag finns det bra och effektiv behandling mot akne med Isotretinoin som ger goda resultat. Vi kan verkligen hjälpa människor.

Vilka kan söka behandling för akne?

Det finns ingen minimiålder att söka för akne. Generellt kan man säga att i de fall som husläkare på vårdcentralen inte snabbt får ordning på aknen så är patienten välkommen till oss för ställningstagande till Isotretinoin-behandling. Det handlar främst om ärrgivande akne, ibland är det helt uppenbart att patienten har stora bölder eller akne som aldrig läker.

För mild akne behöver man inte gå igenom en sådan behandling, utan den är till för lite svårare akne. 95% av alla har akne, varav 10-20% av dem har svår akne – så vi pratar ändå om väldigt många människor.

När det gäller svår akne så upplever vi oftare att remissen kunde kommit tidigare, än tvärtom.

Mats berg, Capio

Att remittera patienterna i god tid från primärvården gör att risken för onödiga ärrbildningar minskarMats Berg, docent och specialistläkare dermatologi

Vid vilken ålder brukar akne uppkomma? 

Akne bryter oftast ut i puberteten, runt 12-13 år.  

Vanligast är att man söker för sina besvär när man är runt 16-17 år. Oftast är det föräldrar som söker vård för sina barn. 

Vårdcentral vs hudspecialist – vad skiljer dessa åt? 

Som patient börjar man alltid med att söka till en vårdcentral. Till oss kommer patienter på remiss från vårdcentralen.  

Den stora skillnaden är att vi som specialister har erfarenhet av Isotretinoin-behandling – vi får skriva ut det. På vårdcentralen skriver man ut krämer mot akne eller antibiotika.  

Hur går behandlingen till? 

Isotretinoin är en tablettbehandling som man tar minst ett halvår i normalfall, ibland längre. Det är ingen snabb behandling, utan den kräver engagemang. Man måste gå på ett antal besök ca en gång i månaden, och man blir rejält torr i huden. 

Vilka resultat kan man förvänta sig? 

Man kan förvänta sig att aknen läker ut och inte kommer tillbaka. Allt annat är en besvikelse. Med de doser och tider vi har här så ligger vi på några få procents återfall, vilket är väldigt lågt. 

Vilka biverkningar finns? 

Det finns en farlig biverkan och det är fosterskador, på grund av att det är en A-vitaminliknande tablett. Så man får inte bli gravid under behandlingen, och det kollar vi kontinuerligt. 

Vanliga men ofarliga biverkningar är torr hy och torra slemhinnor. Man behandlar så att man ska vara lite torr i huden, blir man inte torr så har man för låg dos. Vissa får lite träningsvärk beroende på dos, men det helt ofarligt och inte alls lika vanligt.  

Sen brukar vi kontrollera blodprover, lever, njurprover och blodfetter för säkerhets skull. Det är mer en formell, legal fråga. Hudläkare ser Isotretinoin som en ofarlig behandling så länge man inte blir gravid 

Vilka myter finns kring behandlingen? 

Det finns många myter. Ibland har man hört beskrivningar om Isotretinoin som ett rävgift och att man kan bli deprimerad av det. Men det finns enormt mycket forskning. Isotretinoin har funnits i över 40 år och mer än 100 miljoner patienter har fått behandling med det. Vad gäller depression så finns det många undersökningar som visar att depression är vanligt vid svår akne. Det finns inget samband med själva läkemedlet.