Capio
Capio

Alitretinoin

Hur kan vi hjälpa?

Välkommen till Capio Skindoc. Vi är hudläkare som opererar och behandlar hudsjukdomar.

Alitretinoin är en A-vitaminsyra i kapselform, som används för behandling av svårt kroniskt handeksem som inte blivit bättre efter lokalbehandling med starka kortisonkrämer. Behandlingen får bara förskrivas av hudläkare.

Dosering

Det finns kapslar på 30 mg resp 10 mg. Normaldosen är 30 mg/dag i 3-6 månader. Om du får biverkningar kan man i stället välja dosen 10 mg/dag. Kapseln tas 1 gång dagligen tillsammans med mat, gärna dagens största måltid. Om behandlingen inte fungerat alls, eller i mycket liten grad efter 3 månaders behandling så avbryts den vanligen i samband med läkarbesök. Om behandlingen fungerar bra kan kuren upprepas om symptomen kommer tillbaka.

Uppföljning/provtagning

Blodprov samt gravtest (fertila kvinnor) tas vid start och inför varje återbesök efter 6, 12 veckors behandling och därefter var 3:e månad. Lämna blodprov 3-4 arbetsdagar innan återbesöket.

Biverkningar

De vanligaste biverkningarna är förhöjda blodfetter och huvudvärk. Vid lindring  till måttlig huvudvärk kan man ta vanliga värktabletter (t.ex. Alvedon eller Ipren) i några dagar, därefter brukar värken försvinna. Det är relativt ovanligt att man måste avsluta behandlingen på grund av huvudvärken.

Blodfettsförändringar ses i blodprover.

Torrhet i hud, slemhinnor och ögon är vanligt och är beroende av dosen. För en del är det inte möjligt att bära linser pga torrhet i ögon (gå över till glasögon en period). Vid torrhet kan mjukgörare för läppar och kropp behöva användas.

Alitretinoin innehåller sojaolja. Informera din läkare om du är allergisk mot soja.

Om du har sköldkörtelsjukdom så berätta detta för din läkare innan start.

Hur kan vi hjälpa?

Välkommen till Capio Skindoc. Vi är hudläkare som opererar och behandlar hudsjukdomar.

Viktig information om Alitretinoin

  • Alitretinoin är fosterskadande och graviditet/amning måste undvikas under hela behandlingen och i 1 månad efter avslutad behandling.
  • Du får inte donera blod under behandlingen eller under 1 månad efter avslutad behandling.
  • Eftersom preparatet bryts ner i levern ska man iaktta en viss försiktighet med samtidigt alkoholintag.
  • Undvik antibiotika ur tetracyklingruppen.
  • Estetiska behandlingar: Laserbehandlingar, kemisk peel, slipningar, estetisk kirurgi, tatueringar, piercing mm ska undvikas under behandlingen och upp till 6 månader efter avslutad kur pga ökad risk för ärrbildning.
  • Du blir mer solkänslig och bränner dig lättare. Var noga med solskydd i form av kläder och komplettera med solskyddsmedel med minst SPF 30.

Bra att veta

Kontakta oss