Vård online
Vård online

Efter hudkirurgi

Efter hudkirurgi finns risker med komplikationer. De vanligaste är blödning och sårruptur (det spricker upp helt eller delvis och infektion i såret). Dessa komplikationer kan minimeras med rätt skötsel och förhållningsorder efter kirurgi.

Hur kan vi hjälpa?

Vi är hudläkare som opererar och behandlar hudsjukdomar.

Individuella förhållningsregler

Läkaren ger individuella förhållningsregler baserat på en rad faktorer såsom ex ålder, hur stort/hur djupt, lokalitet på kroppen etc. Lyssna och följ detta så gott du kan.

Förhållningsregler

Blödnings- och komplikationsrisken är som störst de närmaste dagarna efter operation samt ca två-tre veckor efter stygntagning och under denna sköra tid bör du ta det lugnt med fysisk aktivitet. Förband krävs samt ordentligt tejpning så att rörelsers drag hålls emot av tejpen så att det inte uppstår drag i ärret. För bästa ärr så kan tejpningstiden gärna förlängas många veckor-månader. Vi rekommenderar brun kirurgtejp (ex Micropore).

Allmänna råd

Torrt sår och luftigt förband minskar infektionsrisk. Håll förbandet torrt och tejpen som är närmast såret ska vara kvar tills stygn tas. Större absorberande ytterförband kan bytas eller förminskas (kompress och tejp) efter ca två-tre dagar om det är vått eller blodigt.

Lite blod i förbandet (rött) är normalt. Om det blöder igenom förbandet tryck minst 15 minuter och håll i högläge. Om blödning inte slutar sök akut, om blödning slutar så sök oss dagen efter för påtitt/förbandsbyte.

Om allt går väl så ska symptom minska dag för dag, men om såret efter några dagar börjar smärta, svullna eller få omgivande rodnad så sök oss för kontroll.

Särskilda råd – om du är opererad på…

Ansiktet - håll gärna högläge genom att inte böja dig framåt för mycket samt gärna högläge 1-3 nätter efter operationen. Detta motverkar blåmärke och svullnad.
Underbenen - Underben läker sämst på kroppen och drabbas ofta av infektioner. Detta kan till stor del motverkas med ordentliga stödstrumpor tills såret är helt läkt.
Skuldror och rygg - Armar och skuldror samt rygg mår inte bra att vara stilla så rör dig, men undvik större sträckande rörelser som sliter /drar i såret för då riskeras såret både blöda och spricka upp.

Svar på mikroskopisk undersökning (PAD)

Du ska alltid få besked om analysens resultat. Vi skickar alltid brev eller ringer när analysen är klar. Det kan ta upp till 6 veckor efter operation. Kontakta oss om du ej fått svar via brev eller telefon inom denna tid. Det är mycket viktigt, eftersom vi inte kan lita på att hela kedjan fungerar till 100 procent, exempelvis postgången.

Snygga ärr

Ett ärr mognar på många månader och ibland tar det upp till ca tre år innan det nått sitt slutresultat. Ärrets resultat är till mindre del beroende på stygnteknik och till större delen var, och hur stort, det opererades. 

Vidgat ärr (inte bara streck, utan breddökat) fås genom att ärret under mognad utsätts för tension (dragkraft). Detta kan undvikas genom lång tids tejpning.

Ett pigmenterat ärr (mörkare) kan uppstå hos dig som har en mer pigmenterad hudtyp - om du är mörk och har lätt att bli brun i solen så har du också stor risk att få pigmenterade ärr. Detta kan inte helt undvikas, men minimeras med bra solskydd under minst tre månader. Hos riktigt ljushyade personer gör solskydd ingen större skillnad för slutresultatet/utseendet på ärret.

Ett utstående ärr (hypertrofiskt ärr) har hög risk att uppstå närmaste månaderna efter operation om du är ung (< ca 25år), har ärftlighet för upphöjda ärr och/eller blivit opererad på högriskområde som är övre bål (över bröst, skuldror/axlar), övre rygg. Om du har risk för utstående ärr, så kan eventuellt silikontejp/silikonkräm i ca 3-12 månader efter operation förebygga.

Stygn

Stygn ska tas bort enligt läkarens instruktion. Om de tas bort för tidigt, finns risk att såret spricker upp och om de tas bort senare finns risk att de gräver in sig och är svåra att ta.

Stygn som ska tas bort

Synliga trådar ska tas bort. Dessa är vanligen blåfärgade. Materialet är nästan alltid nylontråd (som fiskelina). Denna tråd är mycket icke-retande mot huden, eventuella inflammationer/irritationer i huden beror på andra faktorer.

Stygn som "försvinner av sig själva"

Ibland sys ett sår med underliggande lager av trådar som "försvinner av sig självt". Detta är dock ofta inte sant eftersom huden/kroppen inte gillar främmande ämnen så är det vanligt att det uppstår inflammationer och att tråden stöts ut. Fenomenet kallas sutur-spottning (engelska "suture-spitting", eller "suture-popping"). Då syns det ofta som en liten "finne" i eller bredvid ärret, och en liten trådände kan ofta synas. Försök gärna att dra ut tråden med pincett om detta händer, det är precis som en sticka i foten - den ska dras ut för minsta besvär. Pga detta fenomen och de besvär det kan ge både estetiskt och praktiskt, så är vi restriktiva med att sätta denna typ av stygn.

Hur kan vi hjälpa?

Vi är hudläkare som opererar och behandlar hudsjukdomar.