Capio
Capio
Capio

”Om du har en längtan efter att bli fri från glasögon, då är det inte så mycket att tveka på”

Är du en av många som funderar på att göra en linsbytesoperation för att slippa glasögon? Vi bad Bo Andersén, medicinskt ansvarig för gråstarrskirurgi och synfelskirurgi på Capio Ögon, berätta mer om fördelarna med sådan kirurgi, hur själva operationen går till och vad du kan förvänta dig för resultat.

Synfelsoperationer

Capio Ögon har lång erfarenhet av ögonsjukdomar och ögonoperationer. Vi har funnits i 35 år och har utfört över 500 000 ögonoperationer.

Berätta lite om dig själv och din roll på Capio Ögon?  

Jag är ögonkirurg hos Capio Ögon, det som tidigare hette Capio Medocular. Jag sysslar med gråstarrsoperationer och operationer för de som vill slippa glasögon, eller i alla fall minska sitt glasögonberoende. Det har jag hållit på med i många år. Tekniken att byta linser på ögon för att slippa glasögon kom redan i slutet på 90-talet, och jag har varit med sen start. Jag sysslar även med laseroperationer för att slippa närsynthet, en operation som främst är ägnad för yngre.  

Vad är skillnaden mellan linsbyte och vanlig laser?  

Laserbehandling gör man oftast på hornhinnan, så inget ingrepp görs inne i ögat. En laserbehandling passar för personer med litet eller måttligt synfel i åldern 20-45.  

En linsbytesoperation görs på samma sätt som en gråstarroperation, d.v.s. man tar ut den egna linsen och ersätter den med en individuellt anpassad plastlins. Den enda skillnaden gentemot gråstarrsoperation är att man måste vara ännu mer ambitiös med noggrannhet och linsens placering i ögat när man gör synfelskirurgi. Linsbytesoperation görs på personer över 45 år, när man har blivit ålderssynt.  

Vad är fördelen med en linsbytesoperation?  

Den stora fördelen är att du helt, eller nästan helt, slipper använda glasögon. Och man slipper även gråstarr i framtiden, eftersom linsen är bytt och det är den som annars drabbas av gråstarr. 

För vilka passar en sådan operation? 

Linsbyteskirurgi är vanligast i 45-årsåldern och uppåt. Många i 45-årsåldern har, förutom sitt ursprungliga synfel, en oförmåga att ställa om synen från långt till nära håll – det som kallas för ålderssynthet eller presbyopi. Och har man då dessutom behövt glasögon innan så blir det ett extra steg att gå över till en annan typ av korrektion, oftast progressiva glasögon. 

Vilka frågor eller eventuell oro finns innan operationen hos patienterna?  

Den vanligaste frågan är ”kan det gå åt skogen, kan jag bli blind?” och där kan vi svara ”nej, det kan man inte”. Det som skulle kunna orsaka nästintill blindhet är om man får en svår och djup infektion i ögat i samband med operationen. Det har aldrig inträffat hos oss. Och när man tittar på statistiken så är risken för infektion vid linskirurgi eller gråstarrskirurgi ungefär 1 på 5-6000, så risken är otroligt liten. Där är vi i Sverige bäst i världen törs jag påstå. 

Hur går själva operationen till?  

Det är ganska enkelt! Du ligger ner under 10-15 minuter på en brits eller en tandläkarstol, och tittar upp i ljuset från ett mikroskop. Du får en hållare som håller isär ögonlocken, så du behöver inte tänka på det. Kirurgen gör sitt arbete under ca 10 minuter. Efteråt är det ganska suddigt, lite dimmigt. Men redan efter en eller två dagar så brukar du kunna se ganska bra. Och det är inget som gör ont under operationen och inte efter heller. Det kan skava lite, men inga större besvär.  

Vad har patienterna för upplevelse efter operationen?  

Patientens upplevelse är ganska beroende av vad man haft för synfel innan. Ju större synfel man har haft, desto större blir sensationen att plötsligt klara sig utan glasögon. De flesta är väldigt glada över friheten de vinner, att kunna röra sig ute utan att behöva tänka på glasögon, var man lagt sina glasögon – det blir ett friare liv helt enkelt. 

Många upplever också att operationen var enklare än de trodde och gick snabbare än vad de trodde, många ångrar att de inte gjorde det tidigare. 

Varför ska man välja att göra sin operation hos just Capio Ögon?  

I Sverige görs över 100 000 gråstarroperationer/linsbytesoperationer per år, och vi på Capio utför över 25% av dessa, ca 25-28000. Så det finns inga som är mer erfarna kring den här typen av kirurgi. Din syn är i trygga händer hos oss.  

Vad är dina tips till de som överväger linsbyte/annan ögonoperation?  

Om du har en längtan efter oberoende av glasögon och en större frihetsgrad, då är det inte så mycket att tveka på. Sök dig till en erfaren klinik för en första konsultation och ta reda på vilken operationsmetod eller vilken linstyp som passar just dig. 

Synfelsoperationer

Capio Ögon har lång erfarenhet av ögonsjukdomar och ögonoperationer. Vi har funnits i 35 år och har utfört över 500 000 ögonoperationer.