Capio
Capio
Läkarundersökning

Operation av bihålor

De vanligaste orsakerna till att man opererar i näsa och bihålorna är näspolyper, kroniska bihåleinfektioner, tumörer och andra sjukdomstillstånd.

Har du frågor?

Kontakta vår operationsplanerare när du har frågor om din planerade operation på Capio Öron Näsa Hals.

FESS är en förkortning för ”Functional endoscopic Sinus Surgery” (Funktionell endoskopisk sinuskirurgi). De vanligaste orsakerna till FESS är näspolyper, kroniska bihåleinfektioner, tumörer och andra sjukdomstillstånd i näsa och bihålor. Man opererar i näsan och bihålorna med hjälp av titthålskirurgi. Operationen sker genom näsborrarna och det blir därför inga ärr utanpå näsan eller i ansiktet.

Operationsdagen

Operationen görs i dagkirurgi i narkos. Du kommer att vara hos oss i ca tre till fyra timmar.
Operationstiden du fått är ungefärlig. Ibland tar ett ingrepp längre tid än förväntat. Detta innebär att väntetider kan förekomma.

När du vaknar efter operationen har du tamponader i näsan vilket gör att du inte kan andas via näsan. Dessa består oftast av ett mjukt skumplastliknande material och du tar vanligen bort dem själv i hemmet efter operationen. I en del fall sätter man in packningsmaterial som löser upp sig av sig själv.

Det kan spänna och göra ont i näsan efter operationen. Din läkare informerar dig om vilken smärtstillande medicin du kan ta. Det kan också fukta blodtillblandat sekret från tamponaderna i näsan.

Det är viktigt att du kan kissa efter operation. Om du inte kan kissa innan operationsdygnets slut, kontakta närmsta jouröppna läkarmottagning för bedömning.

Vad händer efter hemkomsten?

En till två dagar efter operationen tar du själv bort eventuella tamponader. Mer information om detta får du vid operationsdagen.

Räkna med att vara hemma från skolan/arbetet sju till tio dagar.

Undvik tunga lyft och ansträngande arbete de närmsta tre dagarna. Idrott bör du vänta med tills du är helt återställd.

Nässköljning och nässpray

Det är vanligt att det bildas sårskorpor av varierande mängd i näsan en till fyra veckor efter operationen. Dessa sköljer du bort med ljummen saltlösning efter att du dragit ut tamponaderna. Använd gärna nässköljspruta eller sköljkanna som du kan köpa på apotek eller i hälsokostbutik. Ett tips är att man använder en mjukgörande oljenässpray, Nozoil, som man köper receptfritt på apotek.

Du som använder kortisonnässpray innan operationen kan eventuellt behöva fortsätta med det även efteråt.

Finns det några risker med operationen?

Det finns många blodkärl i näsan och vid all näs- och bihålekirurgi kan blöda lite. Slutar det inte ganska snabbt eller får du hög feber, bultande smärta från näsan ska du ta kontakt med oss på 08-120 544 72, helgfria vardagar mån till tors kl. 9.00-12.00 samt kl. 13.00-15.00 och fre kl. 9.00-12.00. 

Vid större blödning eller andra svåra akuta problem samt på kvällar och helger åker du till akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. 

Har du frågor?

Kontakta vår operationsplanerare när du har frågor om din planerade operation på Capio Öron Näsa Hals.

Välkommen till oss!