Capio
Capio

Alexandra Seluyanova

En av våra medarbetare, Alexandra, berättar om sin karriär från joursjuksköterska till utbildningsledare på Capio Hemsjukvård.

Alexandra Seluyanova startade sin karriär som sjuksköterska på Södertälje sjukhus år 2011. Tre år senare ville hon öppna upp dörren för nya möjligheter. Den första platsannonsen hon såg var för en tjänst hos oss. Alexandra fick svar på sin ansökan och började som joursjuksköterska.

– Det första jag lade märke till när jag började var den härliga atmosfären och att det var ordning och reda. Man är inte bara en del av ett team, utan en egen individ som blir sedd, hörd och kan göra skillnad. Här är du en värdefull person som kan påverka ditt eget liv, arbete och vården, säger Alexandra.

Alexandra fick frågan om hon ville bli utbildningsansvarig. Detta eftersom Alexandra hade en masterutbildning i pedagogik och att hon varit lärare i sitt fosterland Uzbekistan.

– Jag sa ja direkt! Till en början trodde jag att de menade att jag skulle vara ansvarig för enheten Sydväst, men det visade sig vara för alla enheter.

I början höll Alexandra i ströutbildningar vid sidan av och fortsatte sitt arbete som joursjuksköterska. Internt såg man behoven för kompetensutveckling och ett par år senare startades Academy – en satsning för hemsjukvårdens medarbetare.

– Nu får jag kombinera två saker jag älskar – att föreläsa och arbeta medicinskt. Det är någonting jag drömt om och jag är så lycklig över det. Samtidigt har jag också utbildat sig till distriktssköterska på distans.

Idag arbetar Alexandra som utbildningsledare på heltid, på grund av ökat tryck på utbildningarna. Hennes dagar varierar men ofta planerar hon utbildningsmaterial, gör research, tar fram PowerPoints, spelar in filmer, går på möten, föreläser, håller i utbildningar och en hel del mer. En gång i månaden arbetar hon även som sjuksköterska, för att kunna anpassa utbildningarna utefter behov.

– Jag har valt det själv, eftersom jag tror att man måste jobba ute i verksamheten för att se vilka behov som finns. Jag har möjligheten att jobba på alla olika enheter. Det ger mig kännedom och utbildningarna får mer tyngd. Jag känner verkligen verksamheten från topp till tå.

Alexandra har nyligen tipsat en vän om arbete hos oss och vill rekommendera fler.

– Är du sjuksköterska vill jag verkligen tipsa om att jobba här. Det är ett stabilt och varierande arbete med många spännande uppdrag. Alla patienter är så tacksamma över vårt arbete och det är verkligen en drivande känsla som gör att man vill gå till jobbet. Man kör bil till patienternas hem, vilket gör att man får tid för sig själv att vila och landa, lyssna på musik och uppskatta naturen man har omkring sig. Det är mycket mindre psykiskt påfrestande än att jobba på ett sjukhus.

Eftersom Alexandra brinner så mycket för just utbildning, är det givet att hon har en inplanerad. Hon har nyligen kommit in på en utbildning för att bli diabetessjuksköterska, då många av patienterna är diabetiker. I framtiden har hon också stora planer på att utöka Capio Academy, så det gäller att hålla ögonen öppna.