Capio
Capio

Klas Marklund

Klas Marklund, undersköterska, delar med sig om sin karriär på Capio Hemsjukvård. 

Klas Marklund började på Capio Hemsjukvård för ett år sedan. Med en bakgrund som mentalskötare och vårdbiträde ville han testa något nytt. När Klas möttes av en platsannons som erbjöd ett flexibelt, omväxlan de arbete på enheten i Liljeholmen sökte han direkt. 

Klas Marklund står i en korridor

– Efter en liten paus från arbeten inom vården kände jag att det var dags att göra något nytt. Jag saknade att hjälpa folk, säger Klas Marklund.

Till en början arbetade han som undersköterska. För att få den kompetens rollen kräver fick Klas en introduktion genom kliniska utbildningar inom hemsjukvård. Med tiden fick han mer ansvar och blev erbjuden en roll som team leader. Idag växlar han mellan rollen som koordinator och undersköterska. Som koordinator får han ta hand om remisser och planera upplägg inför undersköterskornas arbetspass. I tjänsten som undersköterska utför han basal hemsjukvård i patienters hem. 

– Det är fantastiskt kul och skönt med omväxling. Genom att ha två roller blir ingen dag lik den andra. Att arbeta som undersköterska är otroligt givande. Även om man åker ut till patienter ensam har man alltid sitt team nära, säger Klas.

Klas beskriver att alla medarbetare ständigt värnar om det goda mötet där varje individ blir sedd och lyssnad på, och att det är något som gör arbetet väldigt betydelsefullt. 

– Det bästa med att arbeta inom hemsjukvården är att se hur mycket det betyder för patienterna. Ibland kan det vara så att man är den enda personen en patient träffar på en hel dag, vilket gör att ens insats har stor inverkan. 

Under sitt år som verksam på Capio Hemsjukvård har Klas gått flera utbildningar för att utvecklas inom sin yrkesroll.  

– Capio Hemsjukvård håller utbildningar med jämna mellanrum. Just nu går jag en sårutbildning som startade i slutet av förra året. Som medarbetare lär man sig hela tiden nya saker och blir delegerad att göra mer avancerade insatser. Här får man möjlighet att utvecklas och växa, berättar Klas. 

Utöver vidareutveckling är flexibiliteten något Klas värderar högt.  

– Vi arbetar kvällar och vardagar vilket ger en mycket tid över. Många medarbetare studerar samtidigt som de arbetar på Capio Hemsjukvård. Det är ett perfekt heltidsjobb såväl som extrajobb. Man kan välja att arbeta mycket en period för att sedan ta semester en längre tid. 

I samband med att PR Vård blev en del av Capiokoncernen har Klas sett många fördelar.