Capio
Capio

Mariia Sbytova

Träffa Mariia Sbytova, undersköterska på vår enhet i Liljeholmen. Hennes karriär hos oss började med att hon hittade en platsannons på vår hemsida 2019. Hon såg Capio Hemsjukvård som en stor möjlighet att utvecklas inom vårdyrket och började arbeta hos oss som undersköterska på jouruppdrag.

Efter två år fick Mariia ett erbjudande om erbjudande om daguppdrag, som hon tackade ja till utan att tveka. Tillsammans med en kollega startade hon upp det nya daguppdraget. 

– Det var fantastiskt roligt, vi satte upp alla rutiner och hur vi skulle arbeta. I början hade vi 15 patienter om dagen, sedan kom det in fler och fler. Idag har vi hela 120 patienter varje dag säger Mariia Sbytova.

Dagtid besöker hon patienten i hemmet och sköter uppgifter som såromläggning och byte av kateter. Arbetet som undersköterska på daguppdrag menar hon kräver mycket ansvar. 

– I sin roll gäller det att man möter patienterna, ger högkvalitativ vård, skapar förtroende och lyssnar. Utöver att ge basal hemsjukvård ses helheten över kring boendesituation, kost, mående, fysiskt tillstånd och om det är rent hemma, så att man vid behov kan vidta åtgärder.

Mariia arbetade tidigare som företagsekonom i sitt hemland Ukraina. Efter sin flytt till Sverige fick hon upp ögonen för vården och bestämde sig för att gå en undersköterskeutbildning. Enligt henne har det praktiska arbetet hos Capio varit en stor del av hennes utveckling. Även våra kliniska utbildningar inom hemsjukvård, som erbjuds till alla medarbetare har varit givande. Mariia har gått flera utbildningar och är idag fulldelegerad undersköterska. 

– Jag har lärt mig massor här, alltifrån spolning och kateter till utbildningar på en mer avancerad nivå. Senaste utbildningen var för två månader sedan, då jag fick lära mig såromläggning. Det är bra att det finns möjlighet till vidareutveckling. Under arbetspassen är det annars för fullt upp med patienter för att ta sig tid att ställa frågor och lära sig.

Till medarbetare som är intresserade av att arbeta på Capio Hemsjukvård vill Mariia lyfta möjligheten att påverka, utvecklas och arbetsmiljön. 

– Det bästa med att arbeta på Capio är att man får möjlighet att utvecklas. Vi har trevliga och hjälpsamma medarbetare man alltid kan vända sig till vid behov. Som medarbetare får man vara med och påverka verksamheten. Du blir alltid lyssnad på om du har förslag på förbättringar, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Vi arbetar alltid som team.