Capio
Capio
Capio
Jonas Bergström, överläkare Capio Äldre och mobil vård, går igenom det nya projektet.
Jonas Bergström, överläkare Capio Äldre och mobil vård, går igenom det nya projektet.

Projektstart – Kurage genom kompetens

3 oktober 2024

September markerade starten för det nya projektet “Kurage genom kompetens”, en vidareutveckling av det nyligen avslutade projektet “Från tråd till mantel”.

Från tråd till mantel

Läs om projektet ”Från tråd till mantel” som “Kurage genom kompetens” är en vidareutveckling av.

I projektet ”Från tråd till mantel” introducerade Mantelmodellen, ett systematiskt arbetssätt för att identifiera och tillgodose palliativa vårdbehov. Modellen består av sex obligatoriska delar som betonar vikten av ett teambaserat förhållningssätt, tillgång till specialistkompetens, strukturerade arbetssätt och kontinuerlig utbildning om palliativa vårdbehov.

I det nya projektet “Kurage genom kompetens” implementeras Mantelmodellen inom geriatrisk slutenvård, vilken ur flera aspekter är en annan typ av vård än den som patienter får på SÄBO.

– Projektet “Kurage genom kompetens” är en vidareutveckling av “Från tråd till mantel”, men i en geriatrisk slutenvårdskontext. I det förra projektet var vårdtiderna på SÄBO ett till två år, medan medelvårdtiden på geriatriken ligger på strax under sex dygn, säger Jonas Bergström, överläkare Capio Äldre och mobil vård.

– På geriatriken är det även betydligt fler personer involverade i vårdkedjan jämfört med hur det ser ut på SÄBO, vilket i sig skapar helt andra förutsättningar som vi behöver arbeta med, säger Camilla Ekeblom, specialistsjuksköterska Capio Äldre och mobil vård.

Projektet vill genom implementeringen av Mantelmodellen ändra synsättet kring det palliativa vårdbehovet och när det fångas upp i vårdkedjan.

– Det finns en syn att diskussionen kring det palliativa vårdbehovet hos den inneliggande patienten ligger på en annan instans än exempelvis geriatriken, men det är fel för det är egentligen hela vårdkedjan som har det ansvaret, säger Jonas.

– Ett exempel kan vara så här: en patient som blir sjuk hemma skickas till sjukhuset. Läkaren antar att vårdcentralen haft palliativa diskussioner med patienten. Patienten skickas senare vidare till geriatriken som i sin tur förväntar sig att SÄBO tar dessa samtal. Det resulterar i att ingen hinner prata med patienten innan det är för sent och patienten i fråga blir drabbad. Detta vill undvika genom att implementera Mantelmodellen på geriatriken, avslutar han.

Projektet pågår från hösten 2024 till våren 2025 på Capio Geriatrik Vårberg.

Från tråd till mantel

Läs om projektet ”Från tråd till mantel” som “Kurage genom kompetens” är en vidareutveckling av.

Presskontakt

Amanda Hallesjö

Kommunikatör

press@capio.com
Amanda Hallesjö

Följ Capio i sociala medier