Capio
Capio
Capio

Intervju: Peter Holm

Coronaviruset och den följande pandemin kom att påverka sjukhuset kraftigt på ett sätt som inte liknar något tidigare. – Det satte en enorm press på organisationen, säger Peter Holm som var vd för Capio S:t Görans Sjukhus under perioden.

"Covid-pandemin var något helt annat"

Capio S:t Görans Sjukhus var under våren 2020 ett av de första sjukhusen i landet som fick vårda patienter med covid. Med en ny, okänd sjukdom och begränsad kunskap om vilken behandling som var effektiv ställde sjukhuset snabbt om. Antalet vårdplatser för covid-patienter utökades kraftigt, både för de mer allvarligt sjuka i behov av IVA-vård och de som kunde vårdas på en vanlig vårdavdelning. 

– Normalt sett har man vetenskap och beprövad erfarenhet att luta sig mot när man ska behandla en patient. Här fick vi successivt ta fram kunskap om behandlingen av en ny sjukdom samtidigt som vi utgick från erfarenheter av liknande sjukdomstillstånd, säger Peter Holm. 

Under 2020 var 21 procent av alla som sökte vård på Capio S:t Görans Sjukhus Covid-19-patienter. Patientgruppen utgjorde 35 procent av alla som vårdades på IVA under hela det året. I perioder utgjorde covid-patienter det absoluta flertalet IVA-patienter. 

– Jag har jobbat länge inom sjukvården och varit med om många olika situationer. Jag arbetade bland annat på Södersjukhuset när de första HIV-fallen kom till Sverige. Men covid-pandemin var något helt annat. Något så massivt hade jag inte kunnat föreställa mig. 

Peter Holm

Peter Holm, vd Capio S:t Görans Sjukhus 2020–2023.

Stor fysisk och psykisk påfrestning

Över tid så byggdes kunskapen upp om bästa vård och behandlingsmetoder för covid. Capio S:t Görans Sjukhus samarbetade nära med de andra akutsjukhusen i regionen för att klara Stockholms akutvård under hela pandemin. Genom snabba kontakter med även andra sjukhus i Sverige och runt om i världen byggde sjukhuset upp erfarenheter om vad som fungerade, och kunde steg för steg utveckla vården för covid-patienter.  

För Capio S:t Görans Sjukhus medarbetare innebar det en stor omställning, och väldigt stora insatser gjordes när allt fler vårdavdelningar fick ändra inriktning till att helt eller delvis vårda covid-patienter. Att vårda svårt sjuka patienter, med höga krav på skyddsutrustning och vårdhygien för att förhindra smittspridning var en utomordentligt stor fysisk och psykisk påfrestning. Att stötta personalen och hjälpa dem orka var en viktig uppgift. 

Att det kom så många sjuka patienter under lång tid satte en enorm press på organisationen. Vi fick bryta ner saker till hanterbara enheter och titta på vad vi behövde göra de närmsta timmarna. Man försökte lösa dagen, säger Peter Holm. 

Samtidigt behövde den ”vanliga” akuta vården för hjärtinfarkter, blindtarmar, benbrott med mera fungera utan att de patienterna blev lidande. 

– Vårt uppdrag var att ta hand om alla patienter, med covid såväl som utan, och det gjorde vi på ett helt fantastiskt sätt. När jag ser tillbaka är jag djupt imponerad av de extraordinära insatser som sjukhuset medarbetare gjorde under den här tiden. Samtidigt var det otroligt jobbigt. 

Personal som blir vaccinerad

Vaccinering av personal på sjukhuset.

LegitScript approved