Capio
Capio
Capio

Medfinansiering vid gråstarroperation

Vid en gråstarroperation byts ögats lins ut mot en plastlins. I vissa regioner har du möjlighet att välja typ av lins. Regionen står för kostnaden av en monofokal lins vid din operation. Önskar du en annan typ av lins betalar du mellanskillnaden, så kallad medfinansiering.

Monofokal lins
Ett bra val för dig som vill fortsätta med glasögon/kontaktlinser efter operationen.
Glasögon kommer att behövas efter operationen, antingen på långt eller på nära håll och
i vissa fall både och. Den här linstypen ingår i regionernas grunderbjudande.


Medfinansiering
Ett bra val för dig med önskemål om att minska ditt glasögonbehov.
Det finns flera olika typer av linser vid medfinansiering, all information om alternativen får du vid förundersökningen.

Vad innebär medfinansiering?

När du gör en regionfinansierad gråstarroperation så står din hemregion för kostnaden av operation och en vanlig standardlins. Det är alltså vanlig patientavgift som gäller för operationen och linsen som sätts in ingår i högkostnadsskyddet.

Du som patient kan välja om du vill betala en mellanskillnad/tilläggsavgift för att få en lins som även åtgärdar ditt synfel (närsynthet, översynthet, brytningsfel eller ålderssynthet). Mellanskillnad/tilläggsavgift betalar du direkt till kliniken. Du måste dock vara beredd att åka till en region/ögonklinik som erbjuder den här typen av medfinansiering. Du får själv bekosta resorna om du väljer att vårdas i annan region än din hemregion.

Alla som är skrivna i Sverige och opereras inom regionernas avtal - antingen på en privat klinik som arbetar på regionens uppdrag eller på regionsjukhus - har rätt att få betala mellanskillnad för en speciallins. Vi har även förmånliga avbetalningsmöjligheter i samarbete med Wasa Kredit.

Var utförs operationen?

På våra kliniker i Stockholm, Skåne och Jönköping utför vi gråstarroperationer genom medfinansiering.  

Behövs remiss?

Inom Region Jönköping behövs remiss. Det gäller både om du ska söka vården där eller om du är skriven där och vill söka vård i annan region. Övriga regioner har tagit bort kravet för remiss inom ögon. 

Prata med oss på Capio Ögon innan ditt besök så berättar vi vad det finns för möjligheter för dig.