Capio
Capio

Provtagning

Som en del av en utredning av besvär och symptom behöver läkaren eller sjuksköterskan ofta ta prover. Proverna tas i allmänhet på vårdcentralen och analyseras av ett laboratorium.

När du blivit kallad till provtagning ska du ta med ID-handlingar. Om du ska lämna ett blodprov är det viktigt att du berättar om du tar blodförtunnande medel. Det är även bra om du kommer i god tid till mottagningen, eftersom stress eller rörelse kan påverka testresultaten. I vissa fall ska du fasta inför blodprov. I andra fall ska du inte ta din medicin före provtagning.  Du får alltid detaljerad information om vad som gäller för de prover du ska ta.

Berätta för personalen om du är rädd för stick eller andra aspekter av provtagning, så kan de försöka anpassa situationen för att det ska kännas tryggare. Information om när och hur du får reda på dina resultat får du av den som ordinerat provtagningen.

Så här går det till

För att komma till provtagningen behöver du en remiss på vilka prover som ska tas. Ofta kan du gå till provtagningen direkt efter din tid hos läkaren eller sjuksköterskan.