Capio
Capio

Vestibulit – ont i slidöppningen

Vid vestibulit gör det ont i och runt slidöppningen. De små, ytliga nerverna i slidöppningens slemhinna har blivit överkänsliga, och det gör ont när något förs in i slidan eller trycks mot öppningen. Att ha slidsamlag, bära trånga kläder eller att cykla kan därför orsaka smärta. De flesta som har vestibulit blir bra med behandling.  

Vad är vestibulit?

Slidans förgård kallas vestibulum vaginae och är en kort tunnel vid ingången till slidan. Vid vestibulit har smärtnerverna som finns i slemhinnorna i tunneln blivit överkänsliga. Graden av smärta kan variera från person till person, från mycket mild till mycket svår. Vissa känner endast smärta i samband med samlag i slidan, men vid svår vestibulit kan smärtan vara konstant eller komma vid minsta beröring. 

Symptom

Det är vanligast att du får vestibulit när du är mellan 18-25 år. Du får ofta ett eller flera av dessa symptom:

  • En stark, brännande smärta i slidöppningen när du har eller försöker ha samlag – även vid lätt beröring. Smärtan kan hålla i sig ett par dagar.
  • Det gör ont när du för in ett finger eller en tampong i slidan.
  • Du kan se en rodnad vid området som gör ont.
  • Du har så ont att du inte kan använda tighta byxor, rida eller cykla.

Vad beror vestibulit på?

  • Exakt vad som orsakar vestibulit är inte helt klarlagt, men det finns saker som kan göra slemhinnan skör och nerverna i slidöppningen överkänsliga. Vanligtvis är det en kombination av flera saker som bidrar till överkänsligheten. Ett par exempel kan vara: 
     
    Att du har slidsex när du inte är tillräckligt upphetsad.
  • Att du varit utsatt för sexuella övergrepp.
  • Att du har haft infektioner i underlivet, till exempel svamp eller kondylom.
  • Att du använder p-piller eller andra preventivmedel som innehåller hormoner. 

Kom även ihåg att även stress kan påverka besvären. 

Vad kan jag göra själv?

Eftersom det finns många olika orsaker till att man får vestibulit, och att det kan variera så från person till person, är det svårt att ge generella råd kring hur du undviker besvär. Men här listar vi ett par saker som du kan prova själv: 

  • Tvätta underlivet med olja i stället för tvål. 
  • Gör en paus om du använder preventivmedel som innehåller hormoner, men kom ihåg att skydda dig på något annat sätt under tiden. 
  • Ha bara slidsamlag när du är sexuellt upphetsad. 
  • Ha inte slidsamlag så länge du har ont, utan prova andra former av sex. 
  • Prata med den du har sex med, och prova andra former av sex i stället för slidsamlag.
  • Prova avslappningsövningar, massage eller yoga. 

När och var ska jag söka vård? 

Du ska ta kontakt med en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral för att bli undersökt om du tror att du har vestibulit. Och vi finns ju alltid här för dig, online eller i vår app, och kan hjälpa dig vidare. Det är viktigt att söka hjälp så att besvären inte blir värre.    

Behandla vestibulit

Det flesta som har vestibulit blir bra med behandling. Vestibuliten kan dock komma tillbaka, exempelvis om du blir stressad, men du kan lära dig att hantera smärtan och få bukt med besvären. 
Om du inte behandlar vestibulit kan problemen sprida sig till ett allt större område, så att det gör ont att använda tighta byxor eller trånga underkläder.  
Exempel på behandling av vestibulit kan vara till exempel behandling med läkemedel i gelform eller som salva. Även bäckenbottenträning och samtalsterapi har visat sig hjälpa mot vestibulit.   

Vi hjälper dig

Visar 108 mottagningar: