Capio
Capio
Capio

Behandla små sår

Det finns olika små sår, som skrubbsår och skavsår, där hudens yttersta lager skadats genom exempelvis gnidning eller nötning. Även om det är ett litetr behöver du vara noga med att sköta om det, annars finns det risk för infektion. Här kan du läsa mer om små sår, hur du behandlar dem och när det är dags att söka vård.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Det är viktigt att ditt sår läker så fort och bra som möjligt och de flesta mindre sår kan du behandla själv. Så här gör du för att sköta om ett sår:  

Håll rent och ta bort smuts 

Det viktigaste för att få ditt sår att läka bra är att hålla det rent. Ofta är såret lite smutsigt, det kan finnas jord eller annan smuts i såret om du fått ett skrubbsår till exempel. Rengör därför såret noggrant. Börja med att tvätta händerna, sen tvättar du huden runt såret och sen själva såret. Använd vanlig mild tvål (gärna flytande) och ljummet rinnande vatten.  

Ibland finns det smuts i såret som inte riktigt vill lossna. Då kan du försöka ta bort det med hjälp av en fuktad kompress, pincett eller en mjuk borste. Du kan också testa att sänka ner såret i vatten och se om smutsen löses upp och sedan skölja under rinnande vatten igen, gärna i duschen.  

Om du har blåsor i såret så ska du försöka att inte göra sönder dem. Blåsan skyddar den hud som håller på att bildas där under.  

Bedöva området 

Om ditt sår gör ont kan du behöva bedöva det innan du rengör såret. Då använder du ett tunt lager bedövningssalva. Tvätta händerna innan du börjar stryka på salvan och låt salvan sitta på i fem-tio minuter för att hinna verka. Du kan köpa bedövningssalvan receptfritt på apoteket. Den ska inte användas på barn som är yngre än ett och ett halvt år utan att en läkare rekommenderat det.  

Låt såret lufttorka 

När såret är rent så ska det lufttorka. Om du kan så är det bra om skrubbsår eller skavsår får vara utan förband. Se till så att inget skaver mot såret. Om något skaver är det bättre att skydda såret med plåster eller kompress.  

Lägg ett förband 

För små sår räcker det oftast att sätta på ett plåster, men om det är ett lite större sår kan en kompress behövas. Du hittar kompresser och en speciell häfta att fästa med på apoteket.     

Förbandet ska bytas om det blir fuktigt eller smutsigt. Passa samtidigt på att kolla så såret inte blivit rödare eller att det finns var i såret. Det kan vara tecken på en infektion.  

Kom ihåg att du inte ska byta förbandet i onödan, då det kan fördröja läkningen. När såret fått en skorpa och ser fint ut behöver du inte använda förband längre.  

När och var ska jag söka vård? 

De flesta små sår behöver du inte söka vård för, de brukar läka av sig själv.  

Kontakta en vårdcentral om du har ett/flera små sår som inte blir bättre eller läker på tre veckor. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om:  

  • Huden runt såret blir rödare, mer svullet, gör mer ont, var bildas eller du får feber. 
  • Det finns risk för stelkrampssmitta och du har inte tillräckligt stelkrampsskydd. 
  • Det finns risk för rabiessmitta.   

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar. 

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om:  

  • Såret är djupare eller längre än några centimeter och sårkanterna inte går att få ihop. 
  • Du inte kan rengöra såret ordentligt. 
  • Såret inte slutar blöda efter en halvtimme trots tryck och högläge. 
  • Du har blivit biten av en människa som du misstänker har till exempel hepatit eller hiv. 
  • Såret sitter i ansiktet och kan behöva sys av estetiska skäl. 

Om det inte går eller är stängt ska du söka vård på en akutmottagning.  

Alla sårskador som behöver sys, tejpas eller limmas bör åtgärdas så fort som möjligt, men senast inom 12 timmar på grund av infektionsrisken. I vissa fall kan sår åtgärdas senare.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.