Capio
Capio
Capio

Lipom

Lipom är, som aterom, små rundade knölar som kan dyka upp under huden utan särskild anledning. Knölar är ofarliga, men om de sitter obekvämt till kan man välja att ta bort dem med ett enkelt ingrepp.

Två sorters knölar med olika innehåll

Om du har en knöl under huden består den oftast av antingen:

  • fettvävnad, och kallas då lipom, eller
  • talg, och kallas då aterom.

Båda sorternas knölar uppstår i en hårsäck och kan förekomma var som helst på kroppen. Vanligast är de dock där det finns gott om hårsäckar, som i hårbotten eller på ryggen.

Lipom är en fettknöl

Fettknölar i huden består av fettvävnad och är ofarliga. Fettknölar kan uppstå i underhudsfettet men även i djupare fettväv. De är oftast mjuka på armarna och benen, men kan vara lite fastare på ryggen och i nacken. Fettknölar är vanligast i åldersspannet 40 till 60 år, och de brukar sitta livet ut om man inte tar bort dem.

De flesta fettknölar är små och ger inga besvär, men ibland kan de bli större, upp till någon centimeter. Om de sitter illa till kan de göra ont eller kännas obehagliga. De kan sitta i vägen för kläder, eller de kan vara iögonenfallande.

Behandling av lipom

Ytliga fettknölar kan tas bort under lokalbedövning om de orsakar besvär. Djupare liggande fettknölar kan behöva utredas vidare och vid behov opereras bort.

Efter operation av lipom

Ingreppet går på några minuter och du får gå hem direkt efter operationen. Du får några stygn för att såret ska läka fint. Stygnen skyddas av kirurgtejp och ska tas bort efter 7 dagar, då du får en tid för återbesök.

Vi hjälper dig