Capio
Capio
Capio

Huvudlöss

Huvudlöss sprids genom kontakt hår mot hår och kan ge klåda i hårbotten. Det går att se både löss och lössens ägg med blotta ögat. Du behandlar löss med receptfria lusmedel. Här kan du läsa mer om huvudlöss och hur du gör för att bli av med dem.  

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Huvudlössen är 2-3 mm långa och grå, svarta eller bruna. De lever av människors blod, och om de sugit blod kan de bli röda. Huvudlöss sprider ingen sjukdom. Alla kan få huvudlöss – det har ingenting med dålig hygien att göra. 

Hur smittar huvudlöss?

Löss smittar snabbare än de upptäcks. De sprids vid tät kontakt, i regel genom direktkontakt huvud mot huvud. Lusen kan inte flyga eller hoppa och den dör efter två-tre dygn om den inte befinner sig på människor eller andra djur.  
Löss kan överföras om man till exempel lånar mössor, men om en mössa inte använts på något dygn så kan den inte överföra någon smitta. Men det är ändå rekommenderat att inte låna huvudbonader av någon som har löss. 

Så upptäcker du huvudlöss

Leta efter löss och ägg i hårbotten, och på eventuellt andra platser där du har symptom. 
Det enklaste sättet att upptäcka om du har löss är att använda en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s regelverk. Du kan fråga på ett apotek om du är osäker. Kammen ska vara fintandad, och om kammen är ljus syns lössen bäst.

Kamma igenom håret från hårbotten och längs med hela hårstrået. Ett tips är att kamma håret över ett lakan eller handduk. Stryk även av kammen på ett vitt underlag, som till exempel papper, efter varje kamtag – om det finns löss så fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget. 

Informera de i din omgivning/alla som kan ha blivit smittade om du hittar levande löss.

Behandling

Om du upptäcker levande löss ska du behandla med en medicinteknisk produkt som innehåller dimetikon. Det finns receptfritt på apoteket. Följ bruksanvisningen och upprepa behandlingen efter sju dagar. 

Fortsätt luskamma håret minst två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen. Personer i omgivningen bör också kamma sig helst varje dag och lika länge, för att vara på den säkra sidan. 

Om dimetikon inte hjälper kan du behandla med ett läkemedel som innehåller bensylbensoat och disulfiram. Även det är receptfritt på apoteket. Det läkemedlet masseras in i håret och ska sitta kvar i 24 h. Två behandlingar brukar behövas. 

Det kan sitta kvar vita, tomma lusägg efter behandlingen. De följer med hårstrået när det växer ut. 

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta blir av med lössen efter behandlingen. Kontakta BVC eller vårdcentral om du provat olika behandlingar men ändå fortsätter hitta levande löss.  

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig