Capio
Capio
Capio

Getingstick, bistick och humlestick

Att bli stucken av geting, bi eller humla kan ge en intensiv och pulserande smärta i området där du blivit stucken. Därefter brukar det bli svullet samtidigt som området rodnar. Det kan också svida och klia. En del kan få svåra allergiska reaktioner efter stick från geting, bi eller humla och behöva akut vård.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

När du får ett stick är det vanligast att få ont direkt efteråt och under det första dygnet kan svullnaden öka och smärtan kan stråla ut i området runt omkring sticket. Så länge du inte mår dåligt och ditt allmäntillstånd inte är påverkat kan du vänta och se så att svullnaden och smärtan lägger sig.

Om du har blivit stucken i munnen eller inuti halsen ska du alltid kontakta vården direkt. Samma sak gäller om du är allergisk mot geting-, bi- eller humlestick och har blivit stucken.

Om smärtan efter ett stick inte går över och svullnaden eller rodnaden inte vill ge med sig utan i stället blir värre efter några dagar ska du också söka vård.

Egenvård - vad kan jag göra själv? 

För att undvika stick

För att försöka undvika stick kan du tänka på följande saker:

  • Undvik att äta och dricka utomhus. Kött, mat och dryck som innehåller socker lockar till sig insekter.
  • Slå inte efter bin eller getingar. De gillar inte hastiga rörelser, utan kan då känna sig hotade.
  • Undvik att döda bin och getingar eftersom de då avger doftsignaler som lockar till sig ännu fler insekter.
  • Var försiktig när du utför trädgårdsarbete, speciellt om du plockar fallfrukt eller hanterar murket trä. Där trivs nämligen bin och getingar extra bra.
  • Försök att undvika att dricka ur burkar eller flaskor om du inte kan se innehållet.
  • Undvik att gå barfota.
  • Använd en keps, hatt eller skärmmössa så att insekter inte trasslar in sig i håret.

När jag blivit stucken

Det finns flera saker du kan göra för att lindra smärtan när du blivit stucken.

Försök att få bort gadden

När du har blivit stucken av ett bi eller av en humla kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden finns kvar och fastnar i huden. Då bör du försöka få bort den, och det gör du enklast genom att försöka skrapa bort den med nageln eller till exempel en matkniv.

Lindra med kyla

Det kan kännas skönt att hålla något kallt på stickstället. Du kan badda med kallt vatten eller kyl med en isbit inlindad i en kökshandduk.

Gel, kräm och salva

För att lindra klådan och den svidande känslan kan du testa att badda med alsolsprit eller smörja in området med alsolgel. Du kan också smörja in med lokalbedövande salva, kylbalsam eller receptfri kräm eller salva som innehåller hydrokortison. Följ bruksanvisningen i förpackningen och rådgör med läkare eller BVC innan du använder hydrokortison på barn under 2 år. Du ska också rådgöra med läkare innan du använder lokalbedövande salva på ett barn under 18 månader.

Antihistamin

Du kan ta receptfria tabletter med antihistamin, för att lindra besvären. Följ bruksanvisningen i förpackningen. Även barn kan ta antihistaminer i tabletter eller i flytande form, men det finns olika åldersgränser på olika läkemedel. Ofta står det tydligt angivet på förpackningen men är du osäker kan du fråga personalen på apoteket.

Undvik infektion

När du blivit stucken av bi, geting eller humla är det vanligt att det kliar och svider. För att undvika att klia sönder stickstället och då riskera att få en infektion kan du sätta på ett plåster.

När och var ska jag söka vård?

Ungefär en av hundra personer är allergisk mot bin eller getingar. Svåra allergiska reaktioner efter stick från geting, bi eller humla är ovanliga, men när de inträffar är det viktigt att söka vård direkt.

Ta genast kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om:

  • Du är allergisk mot bi- eller getingstick och har blivit stucken. Detta gäller även om du har tillgång till dina akutläkemedel.
  • Du har fått en kraftig reaktion efter ett getingstick som gör att du blir svullen och/eller får nässelutslag i ansiktet.
  • Du har blivit stucken i munnen eller inne i halsen.
  • Du är kallsvettig, mår illa och känner dig yr.
  • Du har fått väldigt många stick samtidigt som orsakar kraftig klåda, smärta och svullnad.
  • Smärtan, svullnaden och rodnaden blir kraftig och ökar efter några dagar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen ska du söka vård på en akutmottagning.

Ring genast 112 om du har svårt att andas.

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig