Capio
Capio
Capio

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk och ärftlig hudsjukdom som ger röda, runda och fjällande utslag som ofta kliar. Med rätt behandling kan symptomen minska och ibland försvinna vissa perioder för att sedan komma tillbaka i så kallade skov. Psoriasis smittar inte. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är psoriasis? 

Psoriasis orsakas av att immunförsvaret börjar angripa den egna kroppens vävnader. Det uppstår en inflammation och hudens produktion av hudceller ökar. Psoriasis kännetecknas av röda, runda och väl avgränsade utslag på kroppen som ofta täcks av silvervita eller gråaktiga fjäll som flagnar. 

Psoriasis kan uppstå på olika delar av kroppen och kan se lite olika ut. Besvären kan vara lindriga vissa perioder för att sedan blossa upp och bli besvärliga. Detta kallas skov. Det är viktigt att skydda din hud om du har psoriasis. Använd fuktbevarande krämer eller oljor att smörja in dig med. 

Symptom

Det vanligaste symtomet vid psoriasis är runda, röda utslag med tydliga gränser som täcks av gråaktiga lite silveraktiga fjäll. Huden kliar och flagnar ofta. Om det yttersta fjällande hudlagret klias bort kan det uppstå små blödningar. 
 
Det finns olika former av hudförändringar vid psoriasis och utslagen ser olika ut beroende på var på kroppen de sitter. Vanliga ställen där utslag finns:

  • Armbåge
  • Knä
  • Hårbotten
  • Nedre delen av ryggen
  • Under brösten
  • Armhåla
  • Ljumske
  • Hand- eller fotrygg

Det är ovanligt med psoriasis i ansikte och på ögonlock, men det förekommer.  

Psoriasisartrit– ledbesvär vid psoriasis 

En del som har psoriasis får också psoriasisartrit. Då angrips kroppens leder och det kan orsaka smärta och stelhet. Psoriasisartrit kommer vanligtvis i 30–55 års åldern och oftast efter att hudsymptom konstaterats. Runt en tredjedel av alla som har psoriasis som får någon form av ledbesvär. 

Behandling

Psoriasis behandlas på olika sätt beroende på typ och utbredning. Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Däremot kan en individuellt anpassad behandling lindra dina besvär. Det är viktigt att du söker hjälp och får rätt diagnos utifrån dina besvär. Tidigt påbörjad behandling får bättre effekt. 
 
Det är inte ovanligt att du som har psoriasis får växla mellan olika behandlingar. Det är för att minska risken för de biverkningar som kan uppstå om du får en och samma behandling under lång tid.  
 
Vanliga typer av behandling vid psoriasis är:

  • Mjukgörande och avfjällande krämer och salvor
  • Avfjällande mjällschampo
  • Receptbelagda krämer och salvor

Dessa behandlingar ger tillräcklig effekt för 70-80% av alla som drabbas av psoriasis och du kan få hjälp med dem på din vårdcentral. När du har hittat en behandling som passar dig kan du ofta ha recept redo så att du kan starta behandlingen så fort du får nya besvär. 
 
20-30% av alla som har psoriasis får svårare besvär. Nästa steg i behandlingen är ljusbehandling. För att veta om det är aktuellt för dig behöver du bedömas av en hudläkare, antingen genom att ha fått en remiss från din vårdcentral eller via hudläkare i Capio Go.

Om ljusbehandling inte har tillräcklig effekt kan det vara aktuellt att behandla med läkemedel som påverkar inflammation och immunförsvar, eftersom dessa spelar en stor roll i uppkomsten av psoriasis.

Egenvård – vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att du är varsam med din hud. Var noggrann med att tillföra fukt och mjukgörande salva eller kräm för att hålla den så mjuk och elastisk som möjligt. 

Stress, rökning, övervikt med låg fysisk aktivitet och alkoholkonsumtion kan både utlösa och försämra psoriasis och negativt påverka effekten av behandlingen. Du kan därför göra en hel del för att påverka din psoriasis:

  • Försök att stressa mindre
  • Ät hälsosamt. Undvik processade livsmedel och socker. Ät mer frukt och grönt
  • Motionera regelbundet
  • Håll koll på din vikt
  • Avstå tobak och alkohol

När och var ska jag söka vård?

Kontakta Capio Go eller din vårdcentral om du tror att du har psoriasis så lotsar vi dig rätt. Samma kontaktvägar fungerar för dig som har konstaterad psoriasis och behöver diskutera din behandling eller för nya dina recept. Kontakta oss också om du har konstaterad psoriasis och får ont i en eller flera leder. 

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 116 mottagningar: