Capio
Capio

Pityriasis versikolor

Pityriasis versikolor kan i andra ord betyda "fjäll som byter färg". Det är en ytlig svampinfektion och orsakas av jästsvampen Malassezia som ingår i hudens normalflora. Infektionen ger utslag i huden i form av små fläckar, men ibland kan fläckarna flyta ihop och bilda större områden. Sjukdomen smittar inte och kan behandlas med ett receptfritt läkemedel.  

Vad är Pityriasis versikolor?

Pityriasis versikolor är en hudinfektion som orsakas av jästsvampen Malassezia. Hudinfektionen förekommer främst i åldersgruppen 15-25 år och är sällsynt före puberteten och efter man fyllt 65. 

Vad orsakar Pityriasis versikolor? 

Svampen Malassezia finns på huden hos de flesta vuxna och det är vanligt att unga vuxna får infektionen, även om inte alla får utslag. Svampen trivs i värme och fukt, framför allt när huden är fet av kräm. Därför är det vanligast att få infektionen på sommaren.

Det är inte helt klart varför vissa personer får utslagen, men inte andra. Precis som vid andra typer av svampinfektioner verkar vissa ha en hud med gynnsam tillväxtmiljö för svampen. Infektionen kan lätt komma tillbaka efter behandlingen, men den är inte smittsam.

Symptom

Fläckarna som Pityriasis versikolor ger är avgränsade mot den friska huden runt omkring. Oftast finns fläckarna på hudområden med många talgkörtlar, till exempel på bröstet och ryggen.

Svampen gör att hudpigment inte bildas, därför brukar fläckarna vara ljusa eller blekt rosa. Många upptäcker fläckarna på sommaren då de syns bättre på en mörkare eller solbränd hud. Men fläckarna kan också vara brunaktiga och fjällande.

Utslagen drabbar vanligtvis bålen och överarmarna. Man ser lätt fjällande fläckar som kan ha olika färger beroende på hudtyp, samt om huden solexponerats eller inte. Hos ljushyade personer som inte solat kan man se rodnade eller brunfärgade fläckar. Efter solexponering framträder fläckarna som ljusare än omgivande hud. På mörkare hudtyper är ofta fläckarna ljusare eller blekare än omgivande hud. Lätt klåda kan även förekomma. Vanligaste åldern att drabbas är 15-25 år.  

Diagnosen ställs vanligtvis på det typiska utseendet och på vilka områden fläckarna sitter.

Behandling av Pityriasis versikolor

Det finns flera olika behandlingsalternativ mot dessa typer av utslag. Vanliga behandlingsalternativ är läkemedel i form av schampo eller kräm som innehåller ketokonazol eller selendisulfid. Även om utslagen är begränsade är det viktigt att hela bålen, hals och lår behandlas. Din läkare berättar hur du ska använda läkemedlet. 
 
Efter behandlingen så kan det dröja ett tag innan fläckarna försvinner, även om svampen är borta. Fläckarna finns vanligtvis kvar tills de har utsatts för sol. Återfall är dock vanligt och det är oftast nödvändigt att fortsätta med den förebyggande behandlingen. Det kan ta flera månader till flera år innan hudpigmenteringen är tillbaka till det normala.  

När ska jag söka vård?

Du kan kontakta en av våra vårdcentraler om du tror att du har pityriasis versikolor för att få en bedömning och starta behandlingen. Notera dock att det är vanligt med återfall och då kan du själv behandla utan att söka läkare. Förr eller senare, ofta efter flera år, försvinner utslaget för gott.

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig