Capio
Capio
Capio

Svampinfektioner

Svampinfektioner i hud, naglar och slemhinnor är vanliga. Det finns olika typer av svampinfektioner. Infektionerna ser olika ut beroende på var på kroppen de finns. Det finns receptfria läkemedel som fungerar mot en del svampinfektioner.

Små barn, gravida och äldre har lättare att få svampinfektioner än andra, men svampinfektioner är vanliga i alla åldersgrupper.

Vad är en svampinfektion?

Det vanligaste är att drabbas ytliga svampinfektioner och det är inte farligt. Däremot kan det orsaka besvär som till exempel klåda och sveda.

Det finns också något som kallas för invasiva svampinfektioner, som angriper de inre organen. Dessa är ovanliga och uppstår exempelvis i samband med operationer, svåra sjukdomar och kraftigt nedsatt immunförsvar.

Det finns olika sätt att lindra och bota en svampinfektion. Vid ytliga infektioner brukar det ofta räcka med att hålla huden ren och torr men i vissa fall behövs läkemedel för att bli av med infektionen.

Det finns två typer av svamp som orsakar vanliga infektioner i hud, slemhinnor och naglar:

  • Jästsvamp
  • Trådsvamp

Infektioner i hud och slemhinnor orsakade av jästsvamp

Jästsvampar finns i munnen, slidan, tarmen och talgkörtlarna och ger normalt inga besvär. Men ibland kan svampen föröka sig vilket kan ge upphov till besvär. Det kan exempelvis bero på att bakteriefloran rubbats eller att kroppens immunförsvar försämras till följd av en allvarlig sjukdom. Andra orsaker till att tillväxten ökar kan vara om du nyligen behandlats med kortison, har diabetes eller tandprotes.

Det finns två stycken olika jästsvampar som kan orsaka svampinfektioner, Candida och Malassezia.

Exempel på infektioner som orsakas av jästsvampen Candida:

Svampinfektion i underlivet

Svampinfektion i och runt slidan så kallad candidavaginit eller candidavulvovaginit är vanligt förekommande. Även svampinfektion på ollonet och förhuden kan förekomma och kallas balanit.

Torsk

Torsk är en infektion i munnen. Det är vanligast hos barn, men förekommer också hos vuxna. Oftast behövs ingen behandling.

Exempel på infektioner som orsakas av jästsvampen Malassezia:

Mjälleksem

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem som det också kallas är vanligt förekommande både hos barn och vuxna. Mjälleksem förekommer exempelvis i hårbotten, ögonbrynen, bröstkorgen, vid öronen, näsvingarna och vid blöjområdet.

Pityriasis versikolor

Pityriasis versikolor uppstår ofta på hudområden med mycket talgkörtlar och visar sig som mörkare eller ljusare fläckar som ofta kliar och fjällar. Den här typen av svamp uppstår ofta på ryggen och på bröstet.

Infektioner i hud och naglar orsakade av trådsvampar

Trådsvampar finns normalt inte i huden. Du kan bli smittad av en trådsvampinfektion via fuktiga golv i badhus eller gym eller genom kontakt med husdjur.

Exempel på infektioner orsakade av trådsvamp:

Fotsvamp

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna. Det är vanligt bland barn och sprids ofta via golv i till exempel badhus.

Ljumsksvamp

Ljumsksvamp uppstår i ljumsken men sprider sig ofta en bit ner på låret. Det är vanligt att också ha fotsvamp om du har ljumsksvamp.

Ringorm

Ringorm kallas också revorm och sprids från både människor och husdjur. Du kan få ringorm på huden eller i hårbotten.

Hårbottensvamp

Svamp i hårbotten är vanligast hos barn och det liknar mjälleksem. Svamp i hårbotten kan ge kala fläckar på huvudet.

Mockasinsvamp

Mockasinsvamp drabbar fotsulan och sidorna på foten. Det är inte ovanligt att nagelsvamp förekommer samtidigt.

Nagelsvamp

Nagelsvamp angriper oftast tånaglarna och påverkar naglarnas utseende.

Symptom

Ibland kan det vara svårt att skilja en svampinfektion från andra hudsjukdomar. Sitter infektionen på huden får du röda utslag, klåda, fjällning och hud som blir sårig.

Om du får en infektion i munnens slemhinnor kan dom bli kraftigt röda och få vita beläggningar. Det kan svida, och ibland uppstår det sprickor i mungiporna.

Klåda och irritation är de tydligaste symptomen vid svampinfektion i underlivet. Kvinnor kan ibland få en doftlös, lite grynig vit flytning.

Behandling

Vilket läkemedel du ska använda sig av beror på vart du har besvär, det vill säga vart svampinfektionen sitter. Det finns läkemedel i form av kräm, gel, lösning och schampo. Kortisonkräm används också och främst för att lindra klådan.

Det finns många olika receptfria läkemedel för behandling av följande svampinfektioner på apoteket:

  • Fotsvamp mellan tårna
  • Mjälleksem
  • Nagelsvamp
  • Ljumsksvamp
  • Pityriasis versikolor, det vill säga ytlig hudsvamp
  • Svampinfektion i underlivet

Prata med apotekspersonalen så hjälper de dig att hitta rätt alternativ för dina besvär. Ibland kan det vara nödvändigt att du får en behandling med receptbelagda läkemedel som en läkare skriver ut till dig.

Vad kan jag göra själv?

Svamp trivs där det är varmt och fuktigt och därför är det en god idé att hålla huden ren och torr. Försök att använda så luftiga kläder och skor som möjligt och håll dig torr.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta din vårdcentral om du är osäker på vad som har orsakat dina besvär eller om din svampinfektion inte blir bättre trots att du behandlat den med receptfritt läkemedel i några veckor.

Du bör även söka vård om du har stora besvär med klåda och sveda, oavsett vart på kroppen din svampinfektion sitter. Detta gäller även om du lider av upprepade svampinfektioner eller om du tror att du har något av följande:

  • Torsk
  • Ringorm
  • Nagelsvamp
  • Hårbottensvamp
  • Svamp på fotsulan
  • Svamp i hudveck

Om du har svamp eller hudutslag och samtidigt är kraftigt allmänpåverkad, har hög feber eller smärtor ska du söka vård akut.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: