Capio
Capio
Capio

Vårtor

Vårtor orsakas av virus, ett så kallat humant papillomvirus. Vårtor är vanligt och de flesta har någon gång varit drabbade av vårtor. Vårtor skapar en upphöjd förändring på huden, och är dyker oftast upp på händer och fötter. Vårtor brukar försvinna av sig själv, men ibland kan de behöva behandlas. Här kan du läsa mer om olika typer av vårtor, vad du kan göra själv för att behandla dem och när det är dags att söka vård.  

Hur smittar vårtor?

Vårtor kan till exempel smitta via direktkontakt eller via föremål. De kan till exempel smitta när du går på våta golv i duschar eller omklädningsrum. Vårtor orsakas av humant papillomvirus, som är mycket vanligt i vår omgivning. Viruset orsakar en infektion som angriper hudcellerna och gör att huden blir tjockare och grövre där viruset finns.

Hur kan jag undvika att få vårtor?

Det kan vara bra att tänka på följande för att undvika att få vårtor:

  • Använd badtofflor istället för att gå barfota i allmänna bad, duschar och omklädningsrum.
  • Låna inte skor, rakhyvlar, nagelsaxar eller handdukar av andra.  

Olika typer av vårtor

Vårtor är oftast mellan 4 och 5 millimeter stora och kan sitta en och en eller i grupper på huden. Det finns plana vårtor (de sitter ofta i ansiktet eller på handryggar), utstående vårtor, flikartade vårtor (så kallade filiforma) samt vårtor i underlivet (kondylom). 
Ibland kan du se små svarta prickar i vårtan.  

Vårtor kan ibland vara ömma eller göra ont, speciellt om de sitter på fotsulorna eller fingrarna. 

Vårtor förekommer främst bland barn i 12-16-årsåldern, ungefär 4-5% i den åldern har vårtor. Sen avtar förekomsten med åldern.

Behandling 

De allra flesta vårtor läker utan behandling, men det kan ta lång tid, ibland upp till flera år. Ingen behandling finns som riktas mot själva smittan, det vill säga vårtviruset. Vårtor försvinner när kroppens immunförsvar hittar vårtviruset och angriper det. Det anses att immunförsvaret lättare hittar viruset om vårtan är irriterad och under ständig läkning. Skapa ständig irritation och håll vårtor så platta som möjligt med hjälp av filning samt receptfria vårtmedel på apoteket (exempelvis innehållande salicylsyra). Det är dock viktigt att poängtera att någon garanterat effektiv behandling inte finns, men att hand- och fotvårtorna i nästan alltid självläker, ofta efter flera år.

För vårtor i underlivet (kondylom) kan immunmodulerande eller irriterande läkemedel såsom exempelvis podofyllotoxin eller imikvimod hjälpa immunförsvaret att hitta och angripa vårtviruset, men detta fungerar dåligt utanför underlivet. 

Det finns också speciella plåster som du kan använda om vårtan gör ont. Du hittar de plåstren på apotek. 

Begränsningar hos specialistvården 

Behandling av vårtor räknas som egenvård. Vi avråder i normalfallet från behandlingar utöver egenvårdsbehandling med anledning av risken att skapa falska förhoppningar om bot samt risk för ärrbildning som kan bli besvärande framförallt på belastande ytor som exempelvis fötter.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om något av det här stämmer in på dig:

  • Du har vårtor på andra ställen än händer och fötter
  • Du har vårtor som till exempel är såriga eller blöder
  • Du har diabetes och behöver hjälp med behandling av dina vårtor. 

Granskad av:

Docent Mats Berg, Medicinskt ansvarig läkare, Capio Skindoc

Senast granskad:

2023-03-21

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved