Capio
Capio
Capio

Hälsporre

Om det gör ont under eller på insidan av hälen när du går eller står kan du ha drabbats av hälsporre.

Vad är hälsporre?

Under foten sitter en bred och tjock sena som utgör ett viktigt stöd för din fot. Ibland kan du få ont i senfästet under hälen och det beror oftast på att du överbelastat den. Då kan det ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. På röntgen ser det ut som en sporre, därav namnet hälsporre.

Varför får man hälsporre?

Hälsporre kan uppstå efter att du har gått eller sprungit för mycket i skor som inte varit anpassade för det. Besvären brukar gå över med tiden, men ibland kan det ta lång tid. De allra flest blir bra efter ett år.

Om du har haft hälsporre tidigare är det inte ovanligt att du kan få problem igen.

Symptom

När du har drabbats av hälsporre brukar det ömma och göra ont under eller på insidan av hälen när du står och/eller går. Ibland kan smärtan gå över när du har gått en stund. Det är inte själva hälsporren som gör ont utan det gör ont i senfästet.

Behandling för hälsporre

Det finns flera olika sätt att lindra besvären vid hälsporre:

Övningar och stretching

Hos en fysioterapeut eller sjukgymnast kan du få hjälp med din hälsporre. Du kan exempelvis få tips och råd gällande stretching, tejpning av foten och övningar du kan göra hemma. Du kan också vända dig till en naprapat eller kiropraktor.

Läkemedel

Om du har mycket ont kan du prova receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, eller antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID.

Speciella skoinlägg

Om du får svårare besvär med hälsporre kan du behöva skaffa personligt utformade inlägg i dina skor. Då kan du behöva komma i kontakt med en ortopedingenjör. Ta kontakt med din läkare så hjälper de dig att hitta rätt.

Kortisonspruta

Om ingenting annat hjälper kan en läkare ge en kortisonspruta i hälen, trots att de helst undviker det. Anledningen till att de helst inte vill ge kortisonspruta mot hälsporre är att det finns en ökad risk att du överbelastar foten under tiden som kortisonet är verksamt, eftersom du ofta får mindre ont under några veckor.

Operation

Om du har svåra problem som inte går över på annat sätt så kan du bli behandlas med stötvågsbehandling eller bli opererad.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

I första hand bör du som fått hälsporre se över dina skor. Det är viktigt att de är stadiga och att sulan är mjuk under hälen. Det kan vara en god idé att testa stötdämpande inlägg. De kan köpas i de flesta skoaffärer, sportbutiker och apotek. Det är viktigt att avlasta foten när du har börjat få ont.

När du har hälsporre är det också viktigt att vila från aktiviteter som belastar hälen, som exempelvis löpning och promenader. Aktiviteter som inte belastar hälen, som till exempel cykling och simning, går däremot utmärkt att fortsätta med.

När besvären minskat och du inte längre har ont kan du försöka ta kortare promenader. Om det känns okej så kan du utöka promenaderna allt eftersom besvären minskar ytterligare. Om de blir värre igen av upptrappningen ska du ta det lugnt. Skynda långsamt. 

När och var ska jag söka vård?

Ta kontakt med din vårdcentral om dina besvär inte vill ge med sig trots att du har vilat från promenader och löpning trots att du har skaffat anpassade skor och inlägg.

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved