Vad är bihåleinflammation?
Bihåleinflammation är en komplikation som kommer i samband med en förkylning. När du är förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och bihålorna och det bildas slem och vätska, snor. Snoret behöver rinna ut via gången till näsan men om slemhinnorna är mycket svullna går det inte och slemmet och vätskan blir kvar i bihålorna. Då kan det bildas en bakterieinflammation och besvären blir värre.
Det är vanligt att bli förkyld och snuvig utan att få bihåleinflammation. Och det är ovanligt att barn får bihåleinflammation som kräver behandling.
Symptom
Bihåleinflammation börjar oftast med en förkylning. Du blir täppt i näsan och ditt snor blir tjockt och ändrar färg, kan bli gult och nästan lite grönaktigt. Det är svårt att få ut snoret genom näsan och det rinner ofta ner i svalget.
När du har bihåleinflammation brukar det göra ont i ansiktet, oftast mer på ena sidan. När du lutar dig framåt känner du ett ökat tryck och då gör det mer ont. Det är inte ovanligt att det också gör ont i tänderna i överkäken, särskilt när du lutar dig framåt.
Du kan också tappa luktsinnet tillfälligt, få feber och känna dig väldigt trött.
När och var ska jag söka hjälp?
I de allra flesta fall så behöver du inte söka vård när du får bihåleinflammation eftersom besvären brukar gå över av sig själv.
Men ibland kan bihåleinflammationen förvärras och ge allvarliga symptom och då ska du söka vård akut. Det gäller om du eller dit barn känner av något eller några av följande symptom:
- Stel nacke, trötthet och svaghet.
- Hög feber och kraftigt påverkat allmäntillstånd.
- Feber och kraftig värk över pannan.
- Ditt barn får feber och blir röd och svullen i ögonvrån eller runt ena ögat
Tänk på att du ska alltid ska ringa till vårdmottagningen först, och inte åka dit direkt när du har förkylningssymptom. Detta gäller både barn och vuxna och det är viktigt att följa de rutiner som finns för hur du ska tas emot, för att minimera risken att smitta andra.
Egenvård - vad kan jag göra själv?
För det första ska du försöka att undvika att bli förkyld, eftersom bihåleinflammation uppstår i samband med att du blir förkyld. Var noga med handhygien, försök att inte träffa personer som är sjuka och undvik stora folksamlingar under förkylningstider. Tänk på att hålla fysiskt avstånd.
När du väl har drabbats av en bihåleinflammation kan tänka på att:
- Ha en extra kudde under huvudet när du sover. Det minskar svullnaden i näsa och bihålor litegrann när du håller huvudet högt.
- Försök att vara uppe och röra på dig så mycket du orkar. Genom att vara upprätt och i rörelse så minskar svullnaden i näsan och bihålornas slemhinnor.
- Undvik att röka. Rökning gör slemhinnorna mer svullna och slemmet får svårare att rinna ut.
Receptfri nässpray kan hjälpa mot svullnaden i slemhinnorna. Du blir inte snabbare frisk av att använda nässpray men den kan lindra symptom och besvär vilket kan vara skönt. Det är viktigt att inte använda nässpray med avsvällande effekt i mer än tio dagar. Det finns nässpray som innehåller kortison som dämpar inflammationen i näsans slemhinnor och den kan du använda längre än tio dagar.
Du kan också skölja igenom näsan med en koksaltlösning. Det kan lindra dina symptom och minskar risken för att besvären kommer tillbaka. Det du behöver för att genomföra nässköljning kan du köpa på ditt apotek.