Capio
Capio
Capio

Blod i avföringen

Blod i avföringen eller bara röd blödning ifrån ändtarmsöppningen kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom som bör undersökas av läkare. Men i de flesta fall är det av mindre allvarligt slag och kan bero på exempelvis hemorrojder eller spricka i ändtarmsöppningen.

Varför kommer det blod vid avföring

Det finns flera orsaker till att det kommer blod i samband med att du bajsar.
Beroende på om blodet är i eller på avföringen kan blodet se olika ut.

Blod utanpå avföring

Hemorrojder eller en spricka i ändtarmsöppningen (analfissur) är bland de vanligaste anledningarna till blodet. Blodet ser färskt ut, är ljusrött och utanpå avföringen. Det kan också vara så att du ser blodet på toapappret som du torkat dig med eller som blodstänk i toaletten.

Blod i avföring

Blod som är i själva avföringen kan vara mörkare och mer blandat i bajset. Orsaken kan då vara en inflammatorisk tarmsjukdom, brustet eller blödande magsår samt tjocktarmscancer eller ändtarmscancer.

Genom ett avföringsprov kan man också se om det finns små mängder blod i avföringen som inte syns.

Andra orsaker till blod vid avföring

  • En del mat kan göra avföringen mörkare. Rödbetor, blåbär, blodpudding och även järntabletter kan göra avföringen mörkare och misstas för blod.
  • Läkemedel. Vissa läkemedel som används ofta kan ibland orsaka blödningar i mag-tarmkanalen. Exempelvis blodförtunnande läkemedel, läkemedel som tillhör gruppen NSAID eller cox-hämmare (Naproxen och ibuprofen tex) och läkemedel som innehåller det verksamma ämnet acetylsalicylsyra.
  • Magsjuka. Slemhinnan i tarmen kan bli skör efter kraftiga tarminfektioner eller intensiv magsjuka, vilket ibland kan leda till blod i avföringen.
  • Polyper i tjocktarmen. Även om det ovanligt så kan somliga kan få blod i bajset av att ha polyper i tjocktarmen. Polyper är utväxter på tarmens slemhinna.

När ska jag söka vård

Kontakta någon av våra vårdcentraler om du har blod i avföringen. En undersökning där man inspekterar ändtarmen utförs för att säkerställa orsaken till blödningen. Även om besvären brukar läka av sig själv och behandling ofta inte behövs, är det viktigt att veta varför du blöder. Om blödningarna beror på en sjukdom är det viktigt att du får behandling.

I vissa fall är ett kirurgiskt ingrepp nödvändigt, och kan då planeras att göras i dagkirurgin - det vill säga att du kan gå hem samma dag som operationen. På Capio CFTK hjälper vi dig när operation blir nödvändigt.

När det är bråttom

Vid ett eller flera av följande besvär bör du genast kontakta vårdcentral eller jouröppen mottagning.

  • Kraftiga blödningar från ändtarmen
  • Intensiva blodiga diarréer
  • Blod i avföringen när du använder blodförtunnande läkemedel.

Vänd dig till akutmottagning om vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen är stängd.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: