Vad är p-stav?
P-stav är ett mycket bra sätt att skydda sig mot graviditet, men skyddar inte mot könssjukdomar.
En p-stav är en mjuk plaststav som innehåller hormonet gestagen. Själva staven är ungefär lika stor som en tändsticka, fyra centimeter lång och två millimeter i diameter.
P-staven utsöndrar hela tiden en låg dos hormon som påverkar livmoderslemhinnan inne i livmodern och du får heller ingen ägglossning. Den gör också så att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och segt och spermier kan då inte kan tränga in i livmodern.
Du kan inte se p-staven på utsidan när den sitter på plats, men du kan känna den med handen. En p-stav kan sitta i tre år, men kan tas ut tidigare om du vill. Om du vill ta ut din p-stav kan du boka en tid på den mottagning där du fick den isatt. Tänk på att det är viktigt att börja använda något annat skydd direkt när du tagit ut din p-stav om du inte vill bli gravid.
Hur skaffar jag p-stav?
Om du har tankar och funderingar på att sätta i en p-stav kan du ta kontakt med din barnmorskemottagning. Det går också bra att kontakta en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning. Om du är under 25 år kan du oftast få hjälp på en ungdomsmottagning, men det beror lite på vart i landet du bor.
Det går att sätta in en p-stav när som helst i menscykeln. Tänk på att du inte har fullgott skydd direkt efter insättning om du inte sätter in p-staven någon gång under mensens fem första dagar. Om staven sätts in senare än sju dagar efter mensstart så är du skyddad först efter ytterligare sju dagar. Kom ihåg att skydda dig på annat sätt under den tiden om du inte vill bli gravid.
Insättning av p-stav - Så går det till
P-staven sätts in av en läkare eller barnmorska. Innan insättningen berättar hen hur det kommer gå till. Insättning av en p-stav är en mycket kort och snabb process som går till enligt följande:
- Du får bedövning i form av en lokalbedövande kräm eller plåster en till två timmar före insättningen.
- När armen är bedövad sätter läkaren eller barnmorskan in staven in under huden på insidan av armen. Klart!
Vad kostar p-stav?
P-stav ingår i högkostnadsskyddet. Beroende på vart i landet du bor kan kostnaden skilja sig åt.
Gratis för dig som är under 21 år
De flesta preventivmedel är gratis för dig under 21 år. Det gäller i hela landet. I vissa regioner och landsting är det billigare med preventivmedel ända tills du är över 25 år.
Fördelar och nackdelar
Vissa preventivmedel passar dig bättre än andra och det är inte alltid lätt att veta vilket som fungerar bäst för just dig.
P-stav passar bra för dig som vill ha ett mycket säkert preventivmedel som du slipper komma ihåg att tillföra varje dag. Det är också ett bra alternativ för dig som inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen, på grund av ärftlighet för blodpropp eller ett för högt blodtryck. P-stav är också ett bra alternativ för dig som vet att du inte vill bli gravid den närmaste tiden, eftersom du har skydd av p-staven i tre år efter att den satts in.
Om du vill ha regelbunden mens är p-stav ett mindre bra alternativ eftersom många med p-stav blir helt blödningsfria eller blöder oregelbundet.
Det kan också vara bra att veta att all erfarenhet visar att du kan använda p-stav under tiden som du ammar.
Här nedan kan du läsa mer om både för- och nackdelar som finns med p-stav:
Fördelar
- Ger ett säkert skydd mot graviditet.
- Skyddar i tre år.
- Mensen kan minska eller försvinna helt.
- Du behöver inte komma ihåg att ta en tablett varje dag.
- Skyddar även om du skulle kräkas eller få diarré.
Nackdelar
- Skyddar inte mot könssjukdomar.
- Du behöver hjälp av en barnmorska eller läkare när du vill sätta in och ta ut p-staven.
- Du kan få oregelbundna blödningar.
Biverkningar
Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen på ett eller annat sätt. När du använder p-stav är det vanligt med oregelbunden eller helt utebliven mens. En del kan även få ett eller flera av dessa besvär:
- Akne
- Viktökning.
- Nedstämdhet.
- Minskad sexlust.
De flesta som får biverkningar av p-stav blir av med dem inom tre till fyra månader. Du kan alltid byta till ett annat preventivmedel om besvären inte försvinner och du mår dåligt av biverkningarna.