Capio
Capio
Capio

Navelbråcksoperation

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Om du som vuxen har besvär av ditt navelbråck kan en operation vara nödvändig för att komma tillrätta med besvären.

Navelbråcket syns som en mjuk utbuktning på magen. För det mesta har du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt. Ett inklämt bråck är ofta hårt och gör ont. Du kan också må illa och kräkas.

Hos vuxna kan navelbråck föras tillbaka in mot naveln om det ger besvär. Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att trycka lätt på utbuktningen, in mot magen. Bråck som ger mycket besvär hos vuxna kan behöva opereras. Ett inklämt bråck opereras alltid.

Så går en navelbråcksoperation till

Operationsdagen

En navelbråcksoperation utförs med öppen teknik och oftast i narkos (du är sövd). Före operationen träffar du narkosläkare, sjuksköterska och behandlande kirurg. Du ska vara fastande i minst sex timmar innan ingreppet.

Efter operation

Efter operationen kommer du att vårdas på vår uppvakningsavdelning för övervakning i några timmar. Man har i regel ganska lindriga besvär. För värk eller smärta i operationsområdet får du smärtlindring i form av tabletter.

Efter operationen ska du undvika tunga lyft i mellan en och två veckor, men i övrigt kan du leva som vanligt – det är bara bra att du är uppe och rör på dig. I regel räcker det med att du är sjukskriven i upp till en vecka, men om du har ett mycket tungt arbete kan du behöva vara sjukskriven längre. Smärtan efter operation är i regel mycket måttlig, så du behöver vanligtvis inga andra läkemedel än paracetamol.

Navelbråck hos vuxna – orsaker och symptom

Orsaken till att navelbråck uppstår är att ett område på magens insida försvagats i närheten av naveln. Det leder till att en så kallad bråcksäck bildas, som syns som en utbuktning på magen. Hos barn är navelbråck vanligen medfött, men hos vuxna beror tillståndet oftast på att trycket ökat i bukhålan, exempelvis i samband med graviditet.

Hos vuxna kan navelbråck också utvecklas till ett så kallat inklämt bråck, som alltid behöver opereras.

Symptom på navelbråck

Navelbråck visar sig som en mjuk utbuktning på magens utsida nära naveln. Utbuktningen kan ömma, men ställer sällan till stora besvär. Navelbråcket kan tryckas tillbaka tillfälligt även om det kan göra ont. Om navelbråcket orsakar större besvär kan en navelbråcksoperation vara påkallad.

Ibland kan också bråcket klämmas åt så att det inte går att trycka tillbaka, vilket kallas för inklämt navelbråck. Då är det ofta hårt, smärtsamt och kan orsaka illamående och kräkningar. Inklämt navelbråck kräver alltid vård i form av en navelbråcksoperation.

När bör jag söka vård?

Vid misstanke om navelbråck kan du i första hand kontakta din vårdcentral. Om du däremot inte kan trycka tillbaka bråcket och har ihållande smärta kan det tyda på ett inklämt bråck. I så fall ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning. Sök vård på en akutmottagning om dessa har stängt.

Vi hjälper dig

LegitScript approved