Capio
Capio

P-piller

P-piller är ett preventivmedel som du tar varje dag. Det kommer i tablettform och innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen, som ger ett bra skydd mot graviditet om du tar tabletterna som du ska. Här kan du läsa mer om p-piller, dess effekter och hur vi på Capio kan hjälpa dig med till exempel rådgivning och receptförnyelse.  

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är p-piller?

P-piller är ett så kallat kombinationspiller som innehåller syntetiska versioner av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. I syntetisk form kallas östrogen för estradiol. Progesteron, som även heter gulkroppshormon, kallas för gestagen i sin syntetiska form.  
Det finns två olika förpackningar för p-piller. Förpackningen kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter, det beror på vilken sorts p-piller du använder. Om du har en karta med 28 tabletter så är några av tabletterna utan hormoner, så kallade sockerpiller. Under de dagar som du äter sockerpiller eller inte tar några piller alls får du något som liknar en mens. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.

Hur använder jag p-piller?

Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag. 
Du tar en tablett vid samma tid varje dag i minst tre veckor, du bestämmer själv vilken tid på dygnet som passar dig bäst. Kanske är det när du borstar tänderna på morgonen, eller äter frukost? Det är bra att ta dem i samband med att du gör en återkommande sak. I början kan det även vara en god idé att ställa ett alarm för att inte glömma av det, och för att få in rutinen ordentligt.

Vad händer i kroppen av p-piller?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. Det påverkar även sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, så att spermierna får svårt att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn, så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg. 
Om du vill slippa mens eller bara skjuta fram den kan du äta ihop kartor. Det varierar mellan olika slags p-piller hur du ska göra. Läs på bipacksedeln vad som gäller för just ditt p-piller, eller rådgör med den som skrev ut dem. 

Kom ihåg att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar.

Vad gör jag om jag har glömt att ta ett p-piller?

Det finns en risk att du inte längre är skyddad mot att bli gravid om det går mer än 36 timmar mellan två tabletter. Skyddet kan även bli sämre om du kräkts eller har kraftiga diarréer inom fyra timmar från att du tog ditt piller. Då ska du ta ett nytt piller. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Använd kondom i en vecka när du har slidsamlag om du känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Biverkningar av p-piller

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen på olika sätt. Du kan få spända bröst, småblödningar och må lite illa när du börjat med p-piller. En del får ont i huvudet, finnar eller känner sig nedstämda. Vissa kan uppleva minskad sexlust. Kroppen vänjer sig efter ett tag, och sedan brukar biverkningarna försvinna. 
Du ska byta till en annan typ av p-piller eller något annat skydd om du får besvär som inte har gått över efter tre månader.  
Om du har ärftlighet för blodpropp, tidigare drabbats av blodpropp eller bröstcancer eller har högt blodtryck bör du inte använda kombinerade p-piller. Det gäller även om du är kraftigt överviktig eller har migrän med aura.

Positiva effekter av p-piller

Hormonerna i p-piller kan göra att besvär med till exempel riklig mens, mensvärk och PMS minskar. En del sorters p-piller har god effekt mot finnar. P-piller minskar även risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.

Så kan vi på Capio hjälpa dig

Om du har ett preventivmedel i tablettform som du är nöjd med kan du få hjälp med receptförnyelse direkt i vår app – snabbt och tryggt.  Och du kan såklart alltid höra av dig till oss på Capio för att få råd och tips kring p-piller och andra preventivmedel. Alla våra barnmorskemottagningar erbjuder preventivmedelsrådgivning, men du kan också få hjälp online, på din vårdcentral, gynekologimottagning eller ungdomsmottagning. Vi finns här för dig. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.