Capio
Capio
Capio
Gräs i motljus
Allergier & virus

Mpox – Frågor och svar

Vi får många frågor kring mpox. Här har vi samlat de vanligaste. Sjukdomen bytte namn från apkoppor till mpox i Sverige januari 2023 efter att WHO rekommenderat namnbytet.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Du hittar alltid den senaste informationen på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

WHO klassade sjukdomen som ett internationellt hot om människors hälsa från juni 2022 till juli 2023. På grund av ett utbrott i Demokratiska Republiken Kongo återinfördes klassifikationen i augusti 2024. Detta innebär att man ser behov av internationell samverkan för att begränsa smittspridningen och konsekvenser. 

Vad är mpox? 

Mpox är en ovanlig virussjukdom, som oftast läker ut av sig själv. Den kan behandlas med antivirala läkemedel och förbyggas genom vaccination. 

Mpox är en s.k. zoonos, en sjukdom som kan överföras från djur till människa. Sjukdomen förekommer hos apor och gnagare i Central- och Västafrika men har inte påvisats hos djur i Europa. Tidigare har spridning människor emellan varit ovanligt men från maj 2022 har överföring mellan människor upptäckts i flera länder och fall har också diagnosticerats i Sverige. 

Hur smittar mpox? 

Utöver smitta från djur kan mpox smitta vid nära fysisk kontakt med infekterad person, framför allt vid sex, kyssar eller annan hudnära kontakt. Viruset finns i de blåsor sjukdomen ger upphov till och kan också finnas i slemhinnor, saliv och sperma. 

Hur skyddar jag mig? 

Undvik närkontakt med personer du vet är infekterade och var försiktig med nya sexuella relationer.  

Vilka är symptomen? 

Sjukdomen ger ofta milda symptom men de kan bli obehagliga och smärtsamma. Exempel på symptom är:

  • Vätskefyllda blåsor, utslag och sår på hela kroppen - framför allt den del av huden som varit i kontakt med viruset.
  • Feber
  • Svullna lymfkörtlar
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk

Symptomen liknar symptomen vid andra virussjukdomar som är mycket vanligare t.ex. herpes och vattkoppor. 

Hur lång är inkubationstiden? 

Tiden mellan smittotillfälle och första symptom varierar mellan 5 och 21 dagar men vanligast är att symptom visar sig efter 6 till 13 dagar från smitta. 

Jag tror att jag kan vara smittad, vad gör jag? 

Om du misstänker att du är smittad av mpox eller om du varit i nära kontakt med någon du tror kan vara eller vet är smittad kontaktar du 1177 för att se vad som gäller kring provtagning i din region. 

Hur ställs diagnos? 

Vårdpersonal på särskilda enheter tar vätska från blåsorna med en särskild pinne för att utföra ett s.k. PCR-test. I samband med provtagningen får du anvisningar för hur du ska bete dig i väntan på provsvar. 

Hur går smittspårning till? 

Mpox är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. 
Behandlande läkare ansvarar för smittspårning men ofta är det annan behörig vårdpersonal som utför spårningen. Om du har mpox behöver du berätta om varifrån du tror att du kan ha fått smittan och vilka du eventuellt kan ha fört den vidare till. Den vårdpersonal som gör spårningen och kontaktar dem som kan vara smittade får inte lov att tala om vem som är orsak till spårningen. Den informationen får de bara om du själv väljer att berätta det. 

Finns det behandling och vaccin? 

Sverige har tillgång till vaccin och antivirala läkemedel. 

Var kan jag läsa mer?  

Du hittar mer information på Folkhälsomyndigheten och 1177. På 1177 kan det också finnas regional information. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.