Capio
Capio
Capio
Anhörig

Som på sjukhus, fast hemma

Att kunna få specialiserad vård i hemmet gör att många kan bo kvar hemma, med sina nära och kära, trots svår sjukdom. Följ med Daniella Maglica, sjuksköterska på Capio ASIH - Avancerad sjukvård i hemmet, under en arbetsdag i Stockholm. 

Vill du jobba på Capio?

Hos oss gör du skillnad. Se alla våra lediga jobb här.

Capio ASIH är specialiserade på att ge vård i hemmet till patienter med behov av avancerade sjukvårdsinsatser. Patienterna får hjälp i hemmet med till exempel läkemedelsbehandling, symptomlindring, intravenöst dropp och blodtransfusioner. Capio ASIH finns för närvarande endast i Stockholm, men principen finns runt om i landet. ASIH är ett vårdval, men en remiss krävs för att bli inskriven. Den remissen kommer oftast från slutenvården.

Alla som skrivs in har olika typer av vårdbehov. Vissa får besök en gång i veckan, andra tre gånger per dag. Även om många kanske förknippar ASIH med palliativ vård så är det inte alla patienter som är i livets slutskede. Ungefär 50% av patienterna är kurativa, de får en botande behandling, och 50% är palliativa. Den palliativa fasen är ibland lång och svårbestämd och kan pågå i flera år.

Planering inför besöket – en viktig del

På Capio ASIH Dalen, som ligger på Dalens sjukhus, förbereder sig sjuksköterskan Daniella Maglica inför sitt kvällspass. Förberedelserna innefattar bland annat att läsa in sig på patienterna, stämma av med kollegor och packa väskan. En vanlig arbetsdag är det 4–5 patienter som ska besökas.

- Det är mycket att ta hänsyn till och planera. Jag brukar förbereda så mycket jag kan här på avdelningen, för att få mer tid till att prata med patienten när jag väl är där, berättar Daniella medan hon blandar dropp och fyller på sin väska med förkläde, handskar, tussar med sprit och annat som kan behövas.

Idag ska hon ut till sin patient Ove som bor med sin fru Pia i en lägenhet i Gubbängen. Ove får besök tre gånger i veckan för dropp och ett besök i veckan där de går igenom symptom, lämnar läkemedel och lägger om infart.

”Som närstående är det en stor trygghet”

Inne i Ove och Pias lägenhet är det lugnt och fridfullt. Tv:n står på i bakgrunden, på väggarna blandas familjefoton med konst och barnteckningar. Det är mörkt ute, så på soffbordet står ett par ljuslyktor tända. Ove har haft ASIH i ungefär två månader, efter en operation.

- Det funkar så bra, säger han. Den stora fördelen är att slippa åka till sjukhuset hela tiden. Innan åkte vi ofta dit och det tog mycket tid.

Daniella och Ove småpratar lite. Hur är det med dig? Bra, så bra det kan vara. Ove ställer ett par frågor om sin medicin medan Daniella förbereder droppet. Pia står i köket och gör lite te och pepparkakor. För henne har ASIH blivit en stor trygghet.

- De är helt suveräna, de ska ha en stor eloge för arbetet de gör. De lär känna oss, vi lär känna dem. För mig som närstående är det jätteviktigt och en stor stöttning. Vi har även fått flera nummer vi kan ringa och det blir en trygghet att kunna prata med någon direkt. Speciellt när det varit akuta lägen.

Besöket tar inte så lång tid och i bilen tillbaka får Daniella tid att reflektera, ställa om till nästa patient. Ibland möter de sorg och död i sitt arbete, något man måste vara beredd på. Men Daniella trivs bra med sitt jobb.

- Jag känner att jag gör skillnad. Alla är ju trötta när man kommer hem, det är jag med. Men jag känner att jag har gjort mycket meningsfullt under dagen, på ett djupare plan. 

Vill du jobba på Capio?

Hos oss gör du skillnad. Se alla våra lediga jobb här.