Capio
Capio
Capio

Avsnitt 18. Barn, skärmtid, mat och rörelse (textform)

BVC-sjuksköterskan Carina Almqvist är tillbaka och guidar oss i frågor om barn, mat, rutiner, skärmtid och rörelse. Hur får vi våra barn att vilja röra på sig mer, vad är egentligen lagom mycket skärmtid och hur mycket kan vi tillåta att rutinerna ruckas när familjen är ledig?

PODDMOTTAGNINGEN, AVSNITT 18, BARN, SKÄRMTID, MAT OCH RÖRELSE

Publicerades: 2020-07-16

*Inledande signaturmelodi*

Programledare Jeanette Conte: Nu när vi spelar in det här är vi mitt i årets mesta utesäsong och många barn har sommarlov. Det är ju många av oss får då en bild i huvudet av barn som springer, hoppar och leker i en idyllisk sommarmiljö. Men hur ser det ut egentligen? Hur mycket konkurrerar naturen med skärmen och vad kan man som förälder göra för att underlätta?
I avsnitt nummer två av poddmottagningen så pratade vi om Capios samarbete med Generation Pep och hur man ska få igång stillasittande barn. Då hade vi med oss Carina Almqvist som är BVC-sjuksköterska och verksamhetschef på Capio barnavårdscentral i Farsta, och nu är hon tillbaka.
Välkommen Carina!

Carina Almqvist: Tack så mycket!

Jeannette Conte: Kul att ha dig här igen, hur mår du?

Carina Almqvist: Jag mår bra, det är ju sommar ute.

Jeannette Conte: Jag menar det, då går det ju inte annat än att bli lite lycklig. Men du, jag skulle vilja veta lite mer om dig, till exempel hur länge har du varit BVC-sjuksköterska?

Carina Almqvist: Jag har varit barnsjuksköterska sedan 1990 och har jobbat på BVC de senaste 12 åren.

Jeannette Conte: Oj, det är 30 år då som du jobbat med barn.

Carina Almqvist: Ja, länge!

Jeannette Conte: Då har du mycket erfarenhet, du har träffat många olika barn.

Carina Almqvist: Precis.

Jeannette Conte: Hur kom det sig att du ville jobba med barn?

Carina Almqvist: Jag tror inte det var min plan från början att jobba med barn….

Jeannette Conte:  nähä

Carina Almqvist: ….utan jag halkade in där och kände att ”nä, det är det här som är roligt”.

Jeannette Conte: halkade in? *skrattar*

Carina Almqvist: ja halkade in *skrattar*.

Jeannette Conte: Ja, men det är uppenbart att du verkar trivas då?

Carina Almqvist: Ja nu kan jag inte tänka mig att jobba med annat än barn, så är det!

Jeannette Conte: Nä, vad är det som är så roligt?

Carina Almqvist: Jag tycker att barn är roliga, de är oförutsägbara.

Jeannette Conte: Ja, ja, det är härligt, man vet aldrig vad som händer eller vad de ska säga.

Carina Almqvist: Precis.

Jeannette Conte: Lite uppföljning sedan sist då, hur har det gått med Generation Pep-grejen? Vad har hänt?

Carina Almqvist: Det har gått bra. Vi håller på med det här projektet att testa den här appen på 16 olika BVC-enheter i hela Sverige. Man erbjuder föräldrar som har barn som är 2-3 år att testa en app där man får information om bra matvanor, rörelsevanor och hur man hanterar problem vid matbordet och sådär. Så vi är på gång. Vi har samlat in ganska många familjer som är med i projektet.

Jeannette Conte: Okej. Men det är inte så att man kan gå in och ladda ner appen i dagsläget?

Carina Almqvist: Nä, det är fortfarande bara för forskning.

Jeannette Conte: Ja, spännande! När tror du man kan komma ut med de första resultaten?

Carina Almqvist: Jag tror att vi satsar på innan året är slut, att vi ska ha fått in alla data.

Jeannette Conte: Okej, då kanske vi får följa upp igen då, kanske nästa sommar? Du får komma en gång per år! *skratt* Och om vi då går in på dagens ämne hopp, lek och sommar och det här med att få barn i rörelse. Som förälder har man ju vanligtvis alltid lite dåligt samvete, hur mycket ska de röra sig, rör de sig för mycket, för lite, ska de vara ute, ska de vara inne? Och nu kommer sommaren och då kanske det blir ännu mer stress för att man tänker ju ändå att de rör på sig på förskolan och så. Hur mycket ungefär ska ett barn röra sig minst per dag?

Carina Almqvist: Forskningen säger ungefär en timme om dagen.

Jeannette Conte: En timme om dagen.

Carina Almqvist: Att barn ska röra på sig.

Jeannette Conte: I ett konstant läge?

Carina Almqvist: Nä, sammanlagt.

Jeannette Conte: Sammanlagt, okej. Så man kan sprida ut det under en hel dag?

Carina Almqvist: Precis.

Jeannette Conte: Mmm, hur ser det ut då med rörelse och barn?

Carina Almqvist: De barn som jag jobbar med som är i förskoleåldern, de skulle jag säga rör på sig ganska bra, för förskolebarn sitter inte still automatiskt. Jag tror att sen när man kommer upp i högre ålder så är det mer stillasittande.

Jeannette Conte: Ser man någon skillnad när sommaren kommer? Sitter barn mer stilla då?

Carina Almqvist: Nä jag tror inte man sitter mer stilla då när man är hemma från förskolan, jag tror att man ändå är ute på något sätt, jag tror att föräldrarna vill vara ute när det är fint väder. Är det en dålig sommar med dåligt väder då kan jag säga att det är större risk att man sitter mer stilla, att man är hemma.

Jeannette Conte: Ja just det. Pratar föräldrar ofta med dig om just rörelser?

Carina Almqvist: Nä det är inte jättevanligt, men vi försöker prata på BVC om det här att få till det, att vara aktiv och få in det tidigt, för det har man sett, att lära sig att röra på sig tidigt, att få det som ett normalt beteende det förebygger och gör att man tycker det är roligt sen när man blir äldre.

Jeannette Conte: Just det, det skapar en grundrörelsevana…

Carina Almqvist: ja precis

Jeannette Conte: …och hur upplever du att föräldrarna är när du tar upp rörelse? Blir de stressade, håller de med, vad liksom är deras reaktion oftast?

Carina Almqvist: De håller med till stor del förutom när jag säger att det kan vara dags att sluta med barnvagnen till förskolan. Det blir man lite stressad över.

Jeannette Conte: Jaha…

Carina Almqvist: För då har man ju lite bråttom, man har inte tid att gå så man använder ju vagnen längre än vad man egentligen behöver för att man är stressad för att hinna i tid till jobbet.

Jeannette Conte: Det har jag aldrig tänkt på. Vad har du för tips då?

Carina Almqvist: Jag tycker egentligen att man kan planera det här, gå en liten stund tidigare så att man faktiskt har den här stunden. Barnen är faktiskt ganska länge på förskolan, och det här kan ju vara den stunden man har med mamma och pappa, den som lämnar, man får gå och prata. Har man inte tid att gå dit så kanske man har tid att gå hem från förskolan utan vagn.

Jeannette Conte: Just det, bara någonting. Det har jag aldrig tänkt på. Det är som vardagsmotion, gå i trapporna, fast för barnet att gå till förskolan.

Carina Almqvist: Och det är ju en sådan upplevelse liksom om man tänker att man går hem från förskolan så kan man gå där och prata om vad som hänt under dagen.

Jeannette Conte: Ja verkligen. Och du säger faktiskt något som är viktigt, det har jag också märkt, det räcker med att det är 15-20 minuter, man planerar in det lite tidigare. Ställer klockan faktiskt lite tidigare, eller något, så brukar det lösa sig. Har du egna barn ska jag fråga?

Carina Almqvist: Ja jag har tre barn.

Jeannette Conte: Hur gamla är de?

Carina Almqvist: Den yngsta är 20.

Jeannette Conte: Okej, så du behöver inte hålla koll på hur mycket de rör sig? Hur tyckte du det var när de var små med rörelse?

Carina Almqvist: Nu hade jag sådan tur så jag jobbade natt då och var hemma ganska mycket med mina barn och det gjorde att vi hade tid. Vi gick alltid till och från skola och förskola, vi bodde så att vi hade skogen precis bakom huset där de var mycket ute på dagarna och lekte och byggde kojor även när de var lediga liksom, det var enkelt.

Jeannette Conte: Och det fanns inga paddor då.

Carina Almqvist: Det fanns inga paddor då, men det fanns stationära datorer. *skrattar*

Jeannette Conte: För om vi går in på det då, för jag tror att det är något som många känner, att man slåss lite mot skärmtiden, inte så mycket förskoleklass, förskolebarnen, utan mer när man blivit lite äldre. Vad är problematiken i det som ni kan se?

Carina Almqvist: Ja det blir ju mer skärmtid nu, den ökar ju även i förskoleåldern, det kan vi lugnt säga, man börjar ju tidigt. Vi ser ju också ett beteende att man där som förälder tar till det för att trösta sitt barn, för att de ska ha lite underhållning en stund så man hinner med, men jag tycker att det håller på vända lite, att föräldrar börjar bli mer medvetna om hur de ska hantera det här med skärmtid och det är något vi diskuterar ganska mycket på BVC. Föräldrarna tar upp hur de ska minska skärmtiden och vad är bra och vad är dåligt. För all skärmtid är ju inte dålig skärmtid heller.

Jeannette Conte: Vad säger ni då, hur ska man tänka där?

Carina Almqvist: Att man gör upp en plan. Hur mycket är okej för mig att de sitter och sen försöker man säga det till barnen ganska tydligt, att det är den här tiden som gäller och berättar att man kanske ställer en klocka och säger att när stora visaren står rakt upp, då stänger vi av. Och sen är man konsekvent och håller sig till det när man gjort upp det här med barnet, att det är den här stunden du får sitta.

Jeannette Conte: Vad är en lagom stund, tycker du?

Carina Almqvist: Oj, jag vet inte vad jag tycker. *Skrattar* Det beror ju på vad de kollar på och vad de gör och vad de gör i övrigt. Det är ju väldigt åldersberoende hur länge man kan sitta. De små barnen ska ju inte sitta några långa stunder, det kanske räcker med 10-15 minuter för dem att sitta i sträck. Sen behöver de faktiskt röra på sig. Och även större barn, man säger att de behöver röra på sig en gång i timmen så att de inte sitter för lång stund.

Jeannette Conte: Just det. Så tiden i sig totalt över dagen är inte lika viktig som att det blir pauser. För det är ju lite lurigt. Min yngsta som är 6 år, hon sitter en stund, sen är det som att hon lägger ner den. Min 9-åring, han kan sitta mycket längre, och med vissa spel så sitter de ju och pratar med kompisar och är väldigt sociala och har väldigt roligt. På något vis, när jag var liten, då fanns ju inte världen hemma i rummet, då fanns den utomhus, det var ju där man upptäckte allt. Men nu är det ju tvärtom. Man behöver inte lämna rummet, allt finns där.

*Carina hummar medhållande*

Jeannette Conte: Men jag kan också märka när han har suttit för länge, att han blir lite snurrig nästan, i huvudet, det är som att han kollar upp och ööööhh ”var är världen, var är jag någonstans?”.
Men har man sett något gällande den fysiska hälsan hos barn som sitter mycket framför skärm? Allt ifrån nacke eller ryggen eller kondition eller motorik?

Carina Almqvist: Man har ju sett att barn som rör på sig lite, eller jag säger tvärt om. Man har sett att barn som rör på sig får bättre både fin- och grovmotorik, så då kan jag ju tänka mig att det blir sämre om man rör på sig lite. Man har också sett det här med koncentration, att barn som sitter still mycket har svårt med koncentration sen i skolan, att man behöver röra på sig lite.

Jeannette Conte: Jahaa… Okej.

Carina Almqvist: Och det här med inlärning också, att det blir sämre om man är mindre aktiv. Om det har med skärmen att göra eller bara att man är mindre aktiv, det har jag ingen aning om.

Jeannette Conte: Nä just det. För skärmtid är ju ändå något man oroar sig för, tycker du att den oron är befogad, eller är vi överdrivet rädda för skärmen?

Carina Almqvist: Jag tror att det är befogat, det vet du ju själv att om du skulle sitta med en skärm, att man kan ju fastna i det. Och barn fastnar ju också i det. Att man kan vara medveten om att man behöver vara vuxen och bryta det här. För barnen kan inte bryta det själva, riktigt. Förutom de allra minsta, för de tröttnar för det blir jättetråkigt att sitta stilla och det vill man inte.

Jeannette Conte: Och ljuset då? Jag tänker, påverkar det sömn och så för barn? Har man sett något sådant?

Carina Almqvist: Det finns forskning på vuxna som visar att det påverkar när man sitter framför en skärm det sista man gör, att man sover sämre, så det är säkert likadant för barn.

 

*melodisnutt*

 

Jeannette Conte: Då kommer vi över till de roliga följdfrågorna då. Nu är det sommar, och du nämnde lite grann att om det regnar och så blir det lätt att man sitter inne, men är det fint väder är det lättare när man går ut. Tips! Vi vill ha tips vi föräldrar på vad man kan göra så att barnen inte sitter med skärm.

Carina Almqvist: Det finns ju andra saker att göra, man kan ju faktiskt som du sa, sitta och pussla, man kan spela gammaldags spel när man är inne, det blir lite stökigt, men man kan ju leka inomhus också.

Jeannette Conte: Ja, men det är bra, det blir stökigt, man måste städa, man rör på sig.

Carina Almqvist: Sen kan man ju faktiskt vara ute fast det regnar. Det är ju jättespännande, det med ibland.

Jeannette Conte: Barn är lättare, 10-åringar vet jag inte om de tycker det är så spännande.

Carina Almqvist: Nä de tycker kanske inte att det är så jätteroligt. Men de kanske kan tycka att det är roligt att gå ut och fiska i regnet?

Jeannette Conte: Är en problematik här nu att föräldrar inte tycker om att gå ut och röra på sig?

Carina Almqvist: Jag tror att det är så, och jag tror att det är där det sitter mycket att vi som föräldrar gärna sitter stilla, vi har jobbat hela dagarna och så blir det äntligen semester, och nu ska vi ta det lugnt liksom. Semester är ungefär detsamma som att ligga i en solstol med en bok och ha det lugnt och skönt. Och då orkar man inte riktigt aktivera sitt barn.

Jeannette Conte: Nej, för det blir ju ofta så att man säger till och det blir tjafs om skärmen. Har du något tips där? Vad kan man som förälder säga och hur kan man lägga upp det för att undvika att det blir bråkigt om skärmen?

Carina Almqvist: Egentligen tycker jag att man ska göra upp en plan om hur det ska vara. ”Vi har skärmtid, på morgonen får du sitta så här lång stund, och på eftermiddagen så här lång stund”. Och sen har man något slags kontrakt med barnet om det nu är muntligt, är det större barn så kan man ju göra ett skriftligt kontrakt om man tycker det är bra. Sen får man hålla sig till det, så är det mycket mindre tjafs.

Jeannette Conte: Tycker du att föräldrar är konflikträdda med sina barn?

Carina Almqvist: Ja det tycker jag. Och man lägger på barnen att de ska vara mycket mer vuxna än vad de är, de får inte vara barn. De behöver ju ha en förälder som talar om hur det ska vara. Att någon säger ifrån. De längtar efter det, många barn.

Jeannette Conte: Jag såg en komiker som gjorde en intervju som fick frågan ”du har ju två barn som är 10 och 12 år, och det är ju mycket mobiler (det var innan paddor) och andra kompisar har och det blir mycket tjat, hur hanterar du det?” Han var tyst och sedan svarade: ” I just say no”. Alla började skratta för det är ju egentligen så enkelt. ”Men jag är ledsen, men det spelar ingen roll vad de andra gör”.

Carina Almqvist: Precis, det är ju det, man måste våga vara förälder också. Våga sätta ner foten ibland.

Jeannette Conte: Ja just det. Ett tips är att ta bort internet, att det inte finns något internet, för då funkar det inte.

Carina Almqvist: Okej. Och då sitter man inte själv heller. Det är bra…

Jeannette Conte: Ja just det, det är ju bra för alla.

Carina Almqvist: ... För det är ju också det att det är vuxna som är förebilder för barnen. Så att om vi vuxna visar att såhär gör vi, då följer barnen efter. Det är där det börjar, att vi vuxna ska röra på oss.

Jeannette Conte: Hm, ja det är intressant det där, alltså. Men det finns ju en del appar nu har man sett som florerar där det är typ, för varje sak du rör sig så kan man samla poäng kanske, och så får man antingen betalt i skärmtid eller pengar. Vad säger man om de grejerna?

Carina Almqvist: Jag kan inte säga varken eller. Det finns psykologer som säger att det här belöningssystem är jättebra och de finns de som säger att det är helt förkastligt, så det får man väl känna själv som person, ”ja det här skulle fungera för oss med belöningar”. Ja men kör på då, tycker jag.

Jeannette Conte: Jag hörde också någon som sa att hålla på att trigga belöningssystemet är inte hälsosamt för att det gör att man vill ha kickar i allting, och då kan det i sin tur göra att man vill få det där hormonet som utlöses när man får någonting. Ja det är inte lätt.

Carina Almqvist: Nä det är jättesvårt det här.

 

*Melodisnutt*

 

 

Jeannette Conte: Okej, då har vi pratat lite om rörelse och skärmtid och fått en massa knep och jag tror kanske det är viktigast som förälder att tänka att man kanske själv ska röra på sig, att inte säga åt barnet att röra på sig och lägga ner mobilen om man inte själv gör det.
Om vi går över till den andra delen då när det gäller sommarlov, det är alla de här rutinerna som man kanske om man har små barn lyckas få till under våren, och sen kommer sommarlovet. Hur ska man tänka, det är läggtider, måltider, glass, fika… hur ska man tänka där?

Carina Almqvist: Jag tänker att även barn behöver ha lite mindre strikta tider under sommaren, sen kanske det inte ska spåra ur helt och hållet, det kan bli ganska jobbigt.

*programledaren skrattar och hummar medhållande*

Men att man säger att det är okej under sommaren att man äter… T.e.x. jag kan berätta om mina barn, när vi hade första veckan på semestern, då fick de alltid kalaspuffar, hela året så var det müsli, men när det blev semester så visste de att de fick semesterflingor. Då fick man det en vecka och de visste man, det var den här veckan. Det tycker jag, det är väl en bra deal att de också får känna att det är något speciellt, jag är ledig. Det är samma som du sa om glass, ja men visst, man kan väl äta lite glass när det är semester och solen skiner, det är väl okej. Och även att kanske vara uppe en timme längre om det är okej för mamma och pappa. Det kan ju vara så att mamma och pappa vill ha lite egentid, och då kanske man inte ska vara uppe extra länge varje dag.

Jeannette Conte: Finns det någon åldersgräns när det gäller att flytta tider för mat och sömn, där barnen blir mer påverkade?

Carina Almqvist: Det första året är ju oftast stökigt ändå för bebisar, de byter ju tider titt som tätt, och föräldrarna skulle gärna ha mer rutin på hur de äter och sover, så där spelar det inte så stor roll.
Sen är det året mellan 1-2, då kanske man behöver ha lite mer, det kanske inte ska gå 6 timmar innan man äter för att man har semester, de kan bli väldigt griniga och det gäller ju även större barn att man får ha lite känsla för det.

Jeannette Conte: Ja precis, första året, det tyckte jag också, då sov och åt de oregelbundet ändå hela tiden.

Carina Almqvist: Man tyckte att man lärde känna dem, nu är det på det här viset, och så ändrade det sig veckan efter.

Jeannette Conte: Ja exakt. Förstagångsföräldrar säger så här: ”vi behöver få lite rutiner” när de är två månader. Man säger inget… *Carina skrattar medhållande*

Jeannette Conte: Men inget varar för evigt, varken de bra eller dåliga grejerna.
Måltiderna, då? Det är ju lätt hänt att man äter helt annan typ av mat också. Kanske lite mer onyttigt. Man får ju laga mat hela tiden när man har barn, i vanliga fall går de ju på förskolan och man kanske äter middag, ibland får de frukost hemma sådär. Men nu är det ju liksom mat, mellis, mat, mellis, mat… det är inte jättekul att stå och laga hälsosam mat hela dagarna.

Carina Almqvist: Nä det är ju inte det. Man hinner bara plocka undan disken efter ett mål så är det dags igen.

Jeannette Conte: Har du något tips där då hur man ska tänka kring maten?

Carina Almqvist: Det är jättebra att ha rester från middagen till lunchen.

Jeannette Conte: Man lagar extra mycket.

Carina Almqvist: Ja så har man det. Vi vuxna vill ju oftast inte äta hela tiden så det kanske räcker att ha lite rester till barnen.

Jeannette Conte: Bra tips. Då kan man passa på att fråga dig när du ändå är här, har du något tips när det gäller att få barn att äta nyttigt?

Carina Almqvist: Det här har ni ju hört 100 gånger kan man väl säga, det är ju det här med grönsaker som många säger, hur får man i barn grönsaker? Ett tips är att göra som en tacobuffé, plocka fram många olika grejer och grönsaker i små skålar och man får plocka det man vill.

Jeannette Conte: Men äter de inte bara gurka då?

Carina Almqvist: De brukar ju ta lite tomat också ibland med. (Skratt) En del tycker jättemycket om att plocka lite oliver, det finns ju lite olik. Får dom välja så, lite majs…

Jeannette Conte: Men hela tiden mycket olika.

Carina Almqvist: Ja så att det finns lite att välja på och sen kan man ju smyga i grönsaker i maten.

Jeannette Conte: Ja de kan inte hitta sina skor, men kan hitta en liten, liten lökbit i tomatsåsen, mixa.

Carina Almqvist: Ja precis. Och det jag tycker är så himla fantastiskt nu är det här med smoothies som har kommit där man faktiskt man mixa i spenat i smoothies och det smakar bara äpple, det är ju jättebra!

Jeannette Conte: Så smidigt! Jag håller med, och man dricker bara en liten shot varje dag, nästan?

Carina Almqvist: Ja och det är jättebra mellis.

Jeannette Conte: Niklas Ekstedt sa faktiskt något riktigt bra; ”barn är aldrig hungriga längre och det bidrar också till att de inte äter”. Om barn får bli riktigt hungriga och så ställer man fram sallad och grönsaker på bordet, så gjorde min mamma, så gick man och åt av det innan middagen för man var så hungrig att man ändå åt. Så våga låta barnen vara hungriga.

Carina Almqvist: Ja precis, jag tror att man lägger in väldigt mycket mellanmål. Så är min uppfattning, att det är väldigt mycket mellanmål.

Jeannette Conte: Hur mycket mellanmål ska det vara då?

Carina Almqvist: Ja det beror ju lite på hur aktiv man är och vilken ålder man är. Men egentligen, äter man frukost, lunch och middag, så kanske det räcker med ett mellanmål. Och ett mellanmål behöver då inte vara speciellt stort. Det räcker kanske med en smörgås eller ett äpple.

Jeannette Conte: Just det. Är det också något man kan schemalägga som skärmtid tycker du? Att man planerar, annars blir det så lätt att man bara tar det ad hoc.

Carina Almqvist: Ja ja, att man planerar mellanmålet menar du?

Jeannette Conte: Ja, det är ett mellanmål om dagen. Så. Så att det inte blir så här; ”jag är hungrig, jag är sugen, kan jag få det?” och det tjatet.

Carina Almqvist: Och det man kan ha om man är lite sugen hela tiden, min svärmor hade alltid det till barnen, skalade morötter som låg i en skål med vatten. Så fort de sa ” jag är sugen” så sa hon ”det står morötter på diskbänken”.

Jeannette Conte: Ja då håller det sig ju också, ett superknep.

Carina Almqvist: Ja det är ju jättesmart, då låg de där i vattnet i små bitar så kunde de gå och plocka.

Jeannette Conte: Coolt. Jag såg ett tips att om morötterna blir lite mjuka ska man lägga dem i iskallt vatten så är de stenhårda dagen efter igen. Så det är ju extra bra det där då.

 

*Melodisnutt*

 

Jeannette Conte: Då känner jag att vi har fått det övergripande här, att vi fått en massa tips. Men om vi ska summera nu inför sommar och semester, vad tycker du man ska tänka på? Om vi börjar med skärmtid.

Carina Almqvist: Då tycker jag att man ska tänka på att göra upp en plan innan med hur många timmar som är okej, sen försöker man vara förälder och styra över det, vara konsekvent mot sitt barn.

Jeannette Conte: Våga ta konflikt.

Carina Almqvist: Precis. Jag skulle säga att väldigt få barn protesterar när mamma eller pappa har bestämt det här och det är det som gäller.

Jeannette Conte: Men det är också okej om de blir sura?

Carina Almqvist: Ja det är helt okej att bli sur. *Båda skrattar*

Jeannette Conte: Och om vi går över på mat, då?

Carina Almqvist: Det är sommar och semester även för barnen, man kan släppa lite på de här rutinerna. Också viktigt det vi pratade om att man kanske inte bara ska äta mellis en hel dag, utan försöka att låta det gå några timmar och att de får bli lite hungriga.

Jeannette Conte: Bra. Och sista; rörelse, hur ska man tänka där?

Carina Almqvist: Försöka hitta den här lilla rörelsen till exempel gå ut i skogen med barnen. Bor man i stan och inte har någon skog, kan man upptäcka en ny lekpark.

Jeannette Conte: Ja det där är en klassisk grej, det är inte jättemånga föräldrar som tycker att det är kul.

Carina Almqvist: Nä det är ju inte, lekparken är ju inte kul. Är det sånt här väder som idag, solen skiner, man åker till en badplats, då rör man sig. Man kan gå ner i vattnet och leka med barnen i vattnet.

Jeannette Conte: Man behöver alltså inte aktivera sig så mycket. Är det också en sak, att man tänker att man ska åka till lekland och springa i en hoppborg, fast det räcker med att gå i skogen?

Carina Almqvist: Ja precis, det behöver inte vara så ordnat. För barnen är det här egentligen det bästa, att få göra något med mamma och pappa. Jag tror det är så vi är som föräldrar, vi vill ge våra barn ett fantastiskt minne för livet, så då tänker vi ”vad är det bästa man kan göra?” och så letar vi upp de häftigaste resorna och utflykterna. Men det barnen kommer ihåg sen är ”jag cyklade till mormor”, liksom.

Jeannette Conte: Ganska skönt ändå! Det kan vi ju ta med oss till sommaren, våga chilla och bara vara.

Carina Almqvist: Precis, bara vara tillsammans utan att sitta med skärmarna.

Jeannette Conte: Men supertack, Carina! Jag hoppas att många får med sig inspiration och att man blir lite lugn, men ändå får lite handfasta tips. Nu blir sommaren skön känner jag faktiskt.

Carina Almqvist: Vad bra!

Jeannette Conte: Ha en riktigt skön sommar så ses vi kanske om ett år då!

Carina Almqvist: Ja det kanske vi gör!

Jeannette Conte: Tack och hej!

Carina Almqvist: Hej!

*Signatur melodi börjar*

Jeannette Conte: Och du som lyssnar, kom ihåg att följa oss på Instagram och såklart att prenumerera på podden, ge oss gärna ett betyg, du håller dig också uppdaterad om när nästa avsnitt kommer.

Ha det gott!

*signaturmelodi slutar

*Fågelkvitter

Kvinnlig röst: Det här var en produktion från Poddagency

 

 

 

LegitScript approved