*Signaturmelodi*
Stefan Sundberg: Dags för ett nytt poddmottagningen, och i det här avsnittet så ska det handla om något som säkert de flesta av oss drabbats vid ett eller annat tillfälle, nämligen influensa. Välkommen hit säger jag till vår expert Lina Forssell.
Lina Forssell: Tack så mycket!
Stefan Sundberg: Specialist i allmänmedicin medicin och disputerad, du jobbar på Capio vårdcentral på Södermalm i Stockholm.
Lina Forssell: jajamän!
Stefan Sundberg: Mmm. Har du haft influensa någon gång!?
Lina Forssell: Neej, det har jag nog faktiskt inte!
Stefan Sundberg: Du har sluppit detta!
Lina Forssell: Jag har sluppit det, aa. Jag har haft tur!
*Stefan Sundberg skrattar*
Stefan Sundberg: Vad skönt! Men du kan desto mer om det.
Lina Forssell: Ja, men en del.
Stefan Sundberg: Jag tänkte vi startar med ”the basics”, vad är influensa egentligen, va..va är kännetecknet?
*Lina Forssell harklar sig*
Lina Forssell: Ja, det är, det är ju ett virus och inte en bakterie, mm, ett virus som det finns några typer av, ääh… där det framförallt är typerna som vi kallar, för A och B, som vi människor blir riktigt sjuka av. Och så finns det en sort C, som mer kan bli som en lindrig förkylning. Och så finns det en sort D, som drabbar fåglar och tamboskap framförallt.
Stefan Sundberg: Hm… Så att om man har en förkylning kan man i teorin ha haft en influensa C.
Lina Forssell: Jaa, precis... så är det!
Stefan Sundberg: Men hur…hur vet man då om man har en….en influensa eller om det är en riktigt jobbig förkylning?
Lina Forssell: Jaa, bara sådär på rak arm, så kan man faktiskt inte veta det… eh… ska man verkligen veta, så måste man ta ett specifikt prov hos… hos sin vårdcentral… men i praktiken så är det ju inte jätteintressant att veta om det ena eller det andra viruset, du drabbats av, utan det är mer symtomen eller allmäntillståndet, som får styra… styra läget liksom.
Stefan Sundberg: För någonstans är det väl ändå så att har du influensa så blir du betydligt sjukare än om du har en förkylning eller …?
Lina Forssell: Ja, precis… precis.
Stefan Sundberg: Varje influensasäsong så blir det ju väl väldigt mycket… skriverier om just hur influensan ”nu är den här” och ”nu är det dags man och vaccinera sig”… och så där. Varför är det stå stor fokus tror du eller hajp om man vill säga så, på just influensa varje år?
Lina Forssell: Det är ju för just det potentiella i influensan, att den kan bli så jobbig… de flesta som har drabbats någon gång… vet ju att man blir så… man kan bli så sjuk, man har ont i hela kroppen och man har riktigt hög feber, ont i huvudet och man hostar. Det är liksom inte bara en vanlig förkylning och till det då, om man tillhör någon av våra riskgrupper, till exempel våra riktigt gamla personer eller om man har någon underliggande sjukdom, då riskerar man ju inte bara att bli jättesjuk av influensan, utan också få… liksom följande infektioner, med en bakterie till exempel och så det är däri det lite ovanliga och potentiellt lite farliga ligger!
Stefan Sundberg: Mm… och vad skulle det kunna vara som… som man kan drabbas av efteråt av i… i kölvattnet av själva influensan?
Lina Forssell: Ja… hos vuxna så kan man drabbas av lunginflammation i efterförloppet. Man kan få bihåleinflammation till exempel och lite beroende på vem man är från början, om man har någon underliggande sjukdom. Om man har en allvarlig astma, så kan den under en tid, försämras. Om man har en KOL, så kan den försämras… långvarigt till och med! Så det är lite olika och barn kan i efterförloppet efter en influensa, till exempel få halsfluss eller långdragen hosta, så kallad pseudokrupp kan man få också. Så det… det är… är däri lite risker lite risker ligger med influensan.
Stefan Sundberg: Du var lite inne här på just... just riskgrupper och du har nämnt astma, du har nämnt KOL och… och lungsjukdomar. Vad räknas mer som en riskgrupp?
*Lina Forssell Mm… mm*
Lina Forssell: Eeeh… de äldre… de som har någon form av svikt, hjärtsvikt eller njur- eller leversvikt till exempel. Till riskgrupperna räknar vi också gravida, som av per definition har ett något nedsatt immunförsvar under graviditeten. Vi räknar också hit diabetiker och framförallt då med en dåligt reglerad blodsockerkontroll. För det vet vi att immunförsvaret gillar inte högt blodsocker och därmed blir de lite mer infektionskänsliga.
*Stefan Sundberg mmm*
Lina Forssell: Så har vi också de som kanske har någon… strukturell sjukdom, som gör att de har svårt att andas djupt och få upp slem… och att hosta ordentligt och så… Till exempel de som är riktigt överviktiga.
Stefan Sundberg: Hur då? Eller kan man bli… behöver man vara orolig för… för influensa? Hur… hur farligt… hur farligt är det?
Lina Forssell: För… för de allra flesta är det inte så farligt. Ja, du kan bli jättesjuk… men det klarar man av hemma för alla… i de allra flesta fallen. Men för de här riskgrupperna, som vi nyss nämnde då, så är det ju framförallt i efterförloppet. Att när man väl har… kroppen har hanterat själva influensavirusinfektion, man är nedsatt, man är ganska utmattad av det och då är risken att man möter en bakterie och så får man den där lunginflammationen, liksom, på toppen av influensan. Det är ju där vi tyvärr, ser en ökad dödlighet, som inte är av själva viruset som sådant, utan av det som kommer i kölvattnet.
*Stefan Sundberg mmm*
Lina Forssell: Man ska ta influensan på allvar och verkligen ta hand om sig, medan man är sjuk och absolut stanna hemma, så länge man har feber.
Stefan Sundberg: Mm… för det kan ju sitta i länge. Jag vet själv… jag har själv haft influensa en gång i mitt liv och jag var SÅ dålig…
Lina Forssell: Jaa…
Stefan Sundberg: … Jag fick ringa min pappa som fick komma och faktiskt ta mig till sjukhuset för jag kunde inte stå upp. *skrattar till*
Lina Forssell: Nää… precis och… och där… så kan det ju bli och där kommer du ju in på lite… eeeh… när man ska man då söka… vård och hjälp.
Stefan Sundberg: Precis... mmm.
Lina Forssell: Eeeh… det är ju klart… är man så sjuk så man som då, då var ju du ung och frisk och stark i övrigt…
*Stefan Sundberg skrattar*
Lina Forssell: Men då var du så sjuk, att du inte kunde stå upp. Du kunde inte liksom kanske försörja dig, laga mat och dricka vatten och så… men då är det ju klart att man måste få hjälp… och då kan man väl säga att allmäntillståndet styr. Är man så tagen av infektionen, så hög feber eller man kan till och med bli lite förvirrad och så, då måste man ju söka vård.
Stefan Sundberg: Eeh… sedan hör man ju också om olika… lite mer… aggressiva… eller… ännu läskigare influensor, som fågelinfluensa och svininfluensa som… som var ju på allas läppar 2009… va?
Lena Forssell: 2009… just det… just det.
*Stefan Sundberg aaa*
Stefan Sundberg: Varför är de så mycket värre än… ja… vanliga, om man får säga så, influensa?
Lena Forssell: Mm… det som skedde 2009 var att det kom en helt, för oss, människor som levde då, en helt ny virusstam
*Stefan Sundberg mmm*
Lena Forssell: Som i princip ingen hade något skydd emot. Ingen hade mött den förut, för den var liksom nymuterad via då, fågel till gris till människa. WHO tryckte på stora larmknappen. Man såg framför sig redan då, många unga som blev väldigt sjuka och som dog… och så drog hela den processen igång med att ta fram ett vaccin väldigt snabbt, på bara 70 dagar, jämfört med standardsäsongsinfluensavaccinet, som tar 200 dagar… För man såg framför sig en risk för många, hundratusentals människor, som riskerade att dö. Så det, när det blir en sådan helt ny virusstam, det kallas då för en pandemi och det är en stor… stor fara förknippat med det… och tittar man bakåt i tiden, så är ju de stora kända pandemierna, det är till exempel Spanska sjukan 1918, som dödade 50 miljoner människor. Det var ju fler än första världskriget.
*Stefan Sundberg mmm*
Lina Forssell: Eeh… och det finns två till sådana under 1900-talet, som inte skördat fullt lika många, men ändock varit väldigt stora hot mot människor.
Stefan Sundberg: Och den här Spanska sjukan var en… var en influensa?
Lina Forssell: Jajamen! En influensa!
*Stefan Sundberg mmm*
Stefan Sundberg: Okej, så svininfluensan finns kvar? Fast nu… nu är den som vilken influensa som helst. *Skrattar till*
Lina Forssell. Jajamen!
Lina Forssell: Precis, precis.
Stefan Sundberg: Aaa… jag förstår!
*Signalmelodi*
Stefan Sundberg: Det leder oss osökt in på en fråga! En lyssnarfråga som vi har fått här från Linda! Hon undrar varför vi fått influensa, vi har varit inne på det här också med säsonger, varför är den säsongsbetonad, alltså den dyker upp ungefär vid samma tid varje år?
Lina Forssell: Mm… Jag har inte riktigt lyckats hitta svaret på det exakt, varför det kommer just på, liksom, vintern. Det vi vet med vintern och i Sverige, det är ju att det är så mycket lättare för smittan att sprida sig, att… Så dels är det att viruset muteras och sprids globalt i något sorts cykliskt mönster, som bara är och för våra breddgrader och vårt klimat på vinter, är vi mer inomhus, vi är samlade, tätare tillsammans, det är torr inomhusluft, som gör att smittan sprider sig lättare… eeh… så det är väl de faktorerna som gör att det är extra jobbigt för oss på vintern.
Stefan Sundberg: Mm… så det är egentligen kanske inte har med själva… viruset att göra, utan att liksom det blir mer gynnsamt för...*skrattar till*... för att spridas i våra levnadsmönster helt enkelt?
Lina Forssell: Ja... jamen… precis så.
Stefan Sundberg: Men du säger att det finns ju liksom ett helt gäng olika stammar här… och... och… som vi då känner till, förutom då när det kommer *skrattar till* de här läskiga nya. Men… men… är det alltid en och samma stam då… eeh… varje säsong? Eller… eller kan det finnas flera som cirkulerar runt?
*Lina Forsell mm… mm*
Lina Forssell: Det verkar som att det oftast är en och… en stam som cirkulerar runt och det är någonting som forskare, med WHO i ryggen, tittar på inför varje säsong. Vad är mest sannolikt, att bli årets, liksom, smitta! Så det man fattar är någon slags… en… en väldigt påläst gissning kring detta på hög global nivå… och sen så satsar man på att nu är det, det här viruset som kommer och bygger vaccinet utifrån det.
Stefan Sundell: Nä, för jag tänker just när… när det gäller just vaccinering och tar fram vaccin, det… det kräver ju att man på någon sätt har en liten koll på vad det är man *skrattar lite* vad man ska vaccinera mot, men då får man försöka höfta lite helt enkelt och försöka lista ut vad det kan…
Lina Forssell: Ja, men precis så! På basen av föregående år och de har lite olika mätstationer runt om i världen, där man samlar in fall tidigt, tidigt på säsongen och utifrån det, slår sina kloka huvuden ihop och ja… gissar helt enkelt!
Stefan Sundberg: Om man nu är uppe mitt i en influensasäsong och inte vill bli smittad, vad… vad… hur skyddar man sig bäst? Är det klassiska med handsprit… och… inte hosta folk *skrattar till* i ansiktet eller vad…?
Lina Forssell: Ja att inte bli hostad i ansiktet är ju ett bra första steg! Och att liksom inte umgås väldigt tätt med infekterade personer. Det är ju lätt att säga om man har en frisk familj och inte åker tunnelbana, men… men att inte… att inte umgås närgånget med sjuka personer. Att tvätta händerna ofta i varmt vatten och tvål eller handsprit. Att när man åker kollektivtrafiken eller vistas i folksamlingar, att man försöker undvika att sen att peta sig i ögonen och mun själv, innan man tvättat händerna. Att nysa i armvecket eller i en engångsnäsduk, sådant är klassiker för att inte bli sjuk själv och att skona andra från… från sina egna smittor.
Stefan Sundberg: Så det kan smitta både via luften och via att man rör, där någon annan har rört liksom… *skrattar till*
Lina Forssell: Ja… precis! Det är… influensaviruset kan spridas och smitta på tre sätt. Dels direktkontakt att man tar i eller blir tagen i av någon som är sjuk… eller så sprids det via så kallad droppsmitta, att om du nyser mot mig i ett rum, om jag står tillräckligt nära, så får jag ju droppar av ditt saliv och snor på mig med viruspartiklar i och då kan jag riskera att bli sjuk eller som tredje sätt, att om du nyser, det är torrt i rummet, det är inomhus, då bildas en så kallad aerosol, att små lätta viruspartiklar och kanske lite fukt också, sprids sig i luften och kan, beroende på förhållanden, transporteras ganska långt. Så att ja… de tre sätten smittar viruset på.
*Signalmelodi*
Jag tänkte att vi skulle prata lite mer om det här med vaccination. Jag har också en inskickad lyssnarfråga från Ulf, som frågar om barn! Bör de vaccineras?
Lina Forssell: Åh vilken bra fråga Ulf! Generellt kring barnvacciner och barnvaccinationsprogrammet. Jaa! Barn bör vaccineras! Men det inom det BVC-ledda barnvaccinationsprogrammet. Pratar man influensa och säsongsinfluensa, så säger jag Ja! Om ditt barn tillhör en riskgrupp, det vill säga har en svår astma eller någon annan, till exempel neurologisk sjukdom. Då rekommenderar vi att de ska vaccineras! Men om du har ett friskt barn i övrigt, då behöver du inte vaccinera för säsongsinfluensan.
Stefan Sundberg: Till och med nyfödda barn, bebisar? Kan de få influensa?
Lina Forssell: Eeh… ja, de kan få influensan och hur illa det blir, beror ju dels på hur mamman… om mamman har vaccinerats under graviditeten, då har ju hon antikroppar, som givet att hon ammar, förs över till barnet, så däri har bebisen ett visst skydd. Eeh… så jo, bebisar kan bli sjuka i influensan och det beror ju lite på… de kan ju bli allvarligt sjuka eller mindre allvarligt sjuka, även de, precis som vi vuxna… så man får… man behöver inte vara extra orolig.
Stefan Sundberg: Det finns inte en… en liksom extra risk bara för att de är bebisar… *skrattar till* … och nyfödda?
Lina Forsell: Njae… inte… inte som en extra risk, att de blir extra sjuka, men vi rekommenderar ju nyfödda bebisar och deras föräldrar, att i den värsta liksom influensatider och sedan kommer det så kallade RS-viruset och också vinterkräksjukan. De tre eländiga sjukdomarna har ju en tendens att komma samtidigt, när vinter närmar sig och då brukar vi rekommendera att nyfödda, helst inte ska vistas i stora folksamlingar och man kanske inte ska rusa till öppna förskolan, det första man gör och så. Utan att man tar hand om sig själv och sin bebis och vara ute… mötas ute till exempel och vara ute i friska luften.
Stefan Sundberg: Men om man nu lyssnar på det och känner att jag är sugen på att vaccinera mig mot influensan. Vart… vart går man?
Lina Forssell: Antingen och det enklaste är att man vänder sig till sin vårdcentral. De allra flesta vårdcentraler, för att inte säga alla, har vaccinationsmottagningar. Så antingen hos din vårdcentral eller på en privat vaccinationsmottagning.
Stefan Sundberg: Men hur… hur säkert kan man säga att det är att ta ett vaccin? Kan jag gå till en vårdcentral och få mitt vaccin och vara… känna mig säker i det?
Lina Forssell: Ja, det kan du! De vaccin som används numer mot säsongsinfluensan, det är det vi pratar om, är väl beprövade och väl tolererade och använda i många många år! Det ges ungefär en halv miljard doser globalt per år, så… så vi vet mycket om hur det funkar… så det kan du vara trygg i att för allra, allra flesta fall går väldigt bra.
*Avslutande signalmelodi börjar*
Stefan Sundberg: Men om vi nu så här sammanfattningsvis och avslutningsvis då, om du skulle ge oss lite allmänna råd inför eller under influensasäsongen. Vad skulle det vara?
Lina Forssell: Men först av allt tvätta händerna med tvål och vatten riktigt bra. Nys i armvecket och använd engångsnäsdukar. Håll dig hemma så länge du har feber och ring 1177, om du är tveksam till vad du ska göra härnäst.
Stefan Sundberg: Lina Forssell, Tack så jättemycket att du kom hit och besökte Poddmottagningen och berättade mer om influensa!
Lina Forssell: Ja, för att jag fick komma!
Stefan Sundberg: Så får vi hoppas att vi klarar oss!
Lina Forsell: Jamen, peppar, peppar… ta i trä!
Stefan Sundberg: *skrattar*… Ja, precis!
Om du som lyssnar glöm inte att prenumerera på podden, så att du inte missar kommande avsnitt. Följ gärna också vårt Instagramkonto ”Poddmottagningen”. Stefan Sundberg heter jag. Tack så mycket för att du har lyssnat! Hej då!
*Signalmelodi
*Fågelkvitter*
Kvinnlig röst: det här var en produktion ifrån Poddagency