Capio
Capio
Capio
Bild på två löpare
Träning, Motion & Kost

3 tips för att förebygga skador vid löpträning

Löpning är en fantastisk och naturlig träningsform som vi är gjorda för. Regelbunden träning är bevisat bra för hälsan, bland annat så minskar risken för flera allvarliga sjukdomar samt att livskvaliteten ökar.

Vill du lära dig mer om löpning?

På Capio Livsstil kan du läsa hela löparguiden och ta del av andra egenvårdsguider.

Vid löpning förbättras konditionen och förmågan att utföra ansträngande aktivitet under längre tid. Dock är risken för skador relativt stor, och det är lätt att överbelasta höft, ben eller fot. Här följer ett par tips som kan minska risken för att drabbas av skada.

  1. Rätt skor
    Med rätt skor reducerar du skaderisken och optimerar resultatet av din löpning så ta dig en titt på sulornas kvalitet och fundera hur länge du använt dina skor. Löparskornas sula skyddar och stöttar fötterna och kroppen. Sulans material blir plattare med tiden och ger därför mindre stötabsorbering då de är slitna.
  2. Styrketräning
    Att vara stark i kroppens muskler som i sin tur skonar våra leder är viktigt. Stärk benen och bålmuskulaturen för att minska skaderisken.
  3. Öka successivt
    Ha en bra planering och successiv stegring av din löpträning. Om det är möjligt att förlägga majoriteten av din träning på mjukt underlag är det toppen. Planera så att löppassen inte ligger för tätt, se till att återhämta dig mellan löppassen.

Logga in på Capio Livsstil för att ta del av hela löparguiden, få tips och råd från våra experter, läsa andra egenvårdsguider och djupdyka i ämnen som intresserar dig – helt kostnadsfritt.

Vill du lära dig mer om löpning?

På Capio Livsstil kan du läsa hela löparguiden och ta del av andra egenvårdsguider.