Capio
Capio

Några enkla sömnråd

Om du har svårt att sova kan du ta del av dessa råd. Ibland kan en enkel förändring hjälpa dig att få en bättre sömn.

Undvik alkohol två timmar innan sänggåendet

Även om alkohol kan göra att du somnar fortare, så leder alkoholintag till att sömnen blir störd och mindre djup. Du behöver alltså inte sluta dricka alkohol men bör undvika det i nära anslutning till att du går och lägger dig.

Undvik att röka/snusa två timmar innan sängåendet 

Många tycker att rökning/snusning är avkopplande, men egentligen är nikotin uppiggande och kan göra det svårare att sova. Om du måste röka eller snusa på kvällen bör du undvika det i nära anslutning till sänggåendet.

Träna inte och ta inte ett bad två timmar innan sängåendet

Bägge dessa aktiviteter är till stor hjälp om du gör dem tidigare på dagen eller kvällen, men allt som höjer din kroppstemperatur inför sänggåendet försämrar din sömn.

Undvik koffein på kvällarna

Vissa människor är mycket känsliga för koffeinpåverkan, så var noga med att undvika det på kvällen. Kom ihåg att också te, choklad och cola också innehåller koffein.

Var noga med vad du äter på kvällen

Undvik fet och mäktig mat och sådant som gör magen orolig. Ät inte om du går upp under natten.

Se till att ditt sovrum underlättar din sömn

Se till att madrassen är bekväm, att temperaturen inte är för hög och att det är tyst i sovrummet. Ibland kan ett tunnare (eller tjockare) täcke vara till god hjälp. Att spela lugn musik eller använda öronproppar kan också hjälpa en del människor.

Använd sängen till det som den är avsedd för: Att sova

Undvik att oroa dig, gräla, titta på TV/dator eller läsa i sängen. Om du vill göra något av detta inför sänggåendet gör det i ett annat rum. Undvik att ligga och vrida dig för länge. Om du inte somnar inom 30 minuter kan du välja att gå upp ur sängen och göra något avslappnande till dess att du är trött igen.

Skaffa dig en kvällsrutin

Förbered din kropp för sömnen genom att följa samma rutin varje kväll inför sänggåendet. Efter en kort tid kommer då din kropp att förvänta sig att få sova.

Framtaget i samarbete med Beteendefokus AB.