Capio
Capio
Capio

Könssjukdomar

En könssjukdom är en infektion som smittar genom sex. Det finns många olika typer av könssjukdomar som ger olika symptom. Vi berättar om några av de vanligaste och när du ska söka vård. 

Vad är könssjukdomar?

Könssjukdomar är ett samlingsbegrepp för olika typer av infektioner som överförs vid sex. Könssjukdomar kan vara olika allvarliga och vissa av dem ingår i smittskyddslagen. Det innebär att du enligt lag måste testa dig om du vet eller misstänker att du har en sådan sjukdom. 

Symptom

Symptomen varierar beroende på vilken könssjukdom du drabbats av och ibland får du inga symptom alls. Om du har haft oskyddat sex och du upplever att det finns en risk för att du smittats av en könssjukdom är det därför bra att gå och testa sig. Hellre en gång för mycket än för lite. Här går vi igenom symptomen på några av de vanligaste könssjukdomarna. 

Gonorré

Gonorré är en bakteriell infektion som överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. Gonorré ger inte alltid några symptom, men du ska vara uppmärksam om det svider när du kissar, du får flytningar från slida, penis eller analöppning, du får mellanblödningar eller du får ont i pungen. Symptomen kommer oftast en vecka efter att du smittades. 

Hepatit B

Hepatit B är en virusinfektion som överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. Du kan också få hepatit B via blod, till exempel om du får smittat blod på ett sår på huden eller i munnen. Symptomen varierar mycket från person till person och vissa får inga symptom alls. Men vanliga tidiga symptom är feber, trötthet, huvudvärk, illamående och smärta i muskler och leder. Efter ungefär en vecka kan huden bli gulaktig, urinen mörk och avföringen ljus. Det är en konsekvens av att viruset angriper levern. 

Herpes i underlivet

Herpes är en virusinfektion som främst sprids vid sex där hud och slemhinna har kontakt. Viruset sprids lättast om du har blåsor och sår. Herpes i underlivet kan även spridas till ögat, munnen och svalget. De flesta får så lindriga symptom att de inte vet att de bär på viruset, men några saker att vara uppmärksam på är om det svider när du kissar, du får blåsor eller sår, det känns ömt eller svullet, det kliar eller blir rött. Förutom på könsorganet kan du få symptom vid ändtarmsöppningen, i urinröret, på skinkorna eller på låren.  

HIV

HIV är en virusinfektion som sprids via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Det är inte ovanligt att det tar flera år innan du blir varse att du har en HIV-infektion, men ibland kan du få feber, halsont, diarré, utslag, huvudvärk eller muskelvärk cirka 2-3 veckor efter att du smittats. Dessa symptom brukar försvinna av sig själva. När du får en HIV-infektion försvagas immunförsvaret och sena symptom kan vara trötthet, svettningar, bältros, mjälleksem i ansiktet eller svamp i munnen. Du kan också få tumörer eller kraftiga infektioner orsakade av bakterier, svamp eller parasiter. 

HPV

HPV är en grupp virus som finns i över 200 olika typer. Vissa av dem kan orsaka cancer, främst livmoderhalscancer, medan andra kan orsaka vårtor på händer, fötter eller i underlivet. Vårtor i underlivet kallas kondylom. HVP sprids när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, främst genom sex. HPV behöver inte ge några symptom, så ofta märker du inte att du bär på viruset. 

Klamydia

Klamydia är en bakteriell infektion som framför allt överförs via vaginalsamlag eller analsamlag. De flesta får inga symptom men du ska vara uppmärksam om det svider när du kissar, du får flytningar eller mellanblödningar. Obehandlad klamydia kan skada äggledarna hos kvinnor eller orsaka sterilitet hos män.

Syfilis

Syfilis är en bakteriell infektion som vanligtvis överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller oralsex. I sällsynta fall kan Syfilis också smitta genom kyssar om du har syfilissår i munnen. En syfilisinfektion kan sprida sig till blodet och därmed även smittas den vägen. Alla får inte symptom, men ett vanligt tecken är att du får sår där du blivit smittad, till exempel på könsorganet, runt ändtarmen eller vid munnen. Såren kommer vanligtvis cirka tre veckor efter smittotillfället, men det kan gå fortare eller ta längre tid. 

När och var ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har en könssjukdom och vill testa dig är du välkommen att kontakta din vårdcentral. I vissa regioner erbjuder Capio även sex- och samlevnadsmottagningar, ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar eller gynekologimottagningar där du kan boka tid för provtagning. 

Vanligtvis räcker det att lämna ett urinprov, men ibland kan du även behöva lämna ett blodprov. Vid misstanke om vissa könssjukdomar kan en läkare eller sjuksköterska behöva undersöka ditt könsorgan.

Om det visar sig att du har en könssjukdom behöver du i många fall behandling. Ibland kan du behöva sjukhusvård. Alla könssjukdomar kan botas utom HIV, herpes och kronisk hepatit B. Det finns bromsmediciner, men du är ändå bärare av sjukdomen. 

Om du har någon av könssjukdomarna som finns med i smittskyddslagen så görs en så kallad smittspårning. Det innebär att du behöver berätta för personalen på mottagningen vilka personer du haft sex med under en tid tillbaka. Mottagningen tar sedan kontakt med dessa personer, så att de också kan testa sig. Det du säger till smittspåraren är hemligt och personerna som kontaktas får inte veta vem det är som uppgivit deras namn. 

Vad kan jag göra själv?

Kondom och slicklapp skyddar mot de allra flesta könssjukdomar, då de förhindrar att slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Mot könssjukdomarna hepatit B och HPV kan du också vaccinera dig. Om du haft oskyddat sex är det bra att testa sig för de vanligaste könssjukdomarna.  

Vi hjälper dig

Laddar enheter...
LegitScript approved