Capio
Capio
Capio
liten pojke spelar fotboll

Barnskador

Korsbandsskador hos barn och ungdomar är relativt ovanliga och uppstår oftast i samband med sportutövning med snabba riktningsförändringar. Vi tar emot barn i alla åldrar med knäskador. 

 

Det är ofta svårt att undersöka en akut knäskada på barn. Knäleden är svullen och det gör ordentligt ont. Alla patienter röntgas, men det räcker inte för att upptäcka alla skador. Ledytebrosket, korsbanden och meniskerna är inte röntgentäta, och dessa delar i knäleden kan vara skadade på äldre barn. Svullnaden orsakas av blödningar i knäleden, och blödningarna kan komma från ett skadat korsband eller en skadad ledyta. Därför gör vi magnetkameraundersökning från 9 årsåldern när det finns ett tydligt olycksfall och knäleden är svullen. Vi får därmed rätt diagnos och kan ge rätt behandling.

Om vi upptäcker en främre korsbandsskada blir det i första hand rehabiliteringsträning under 3 månader.

Akut knäskada hos barn

Om ditt barn har fyllt 9 år och har en akut traumatisk knäskada, ring oss alltid först på 08-406 27 00 eller logga in och starta chatt för att se möjlighet till tid med kort varsel till någon av våra ortopeder på barn- och ungdomsverksamheten.

 

Patientberättelse - Sara 7 år

Little girl in hospital bed after ACL surgery

Capio Artro Clinic har sedan länge stor erfarenhet av att operera korsbandsskador på barn och ungdomar och bedriver även forskning på området. Antal patienter som är under 12 år, och som får en främre korsbandsrekonstruktion, är bara ett drygt 10-tal per år i Sverige och drygt 2/3 opereras hos oss. Det är ovanligt att patienter kommer från utlandet, men i höstas kom en sjuårig patient från Island för att operera sitt korsband efter en rekommendation. 

Saras mamma berättar