Får du inte svar på din fråga här nedan är du välkommen att kontakta oss.
Telefon
Helgfria vardagar kl. 7.00-13.00
Vanliga frågor och svar - Specialistvård Motala
Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som våra patienter har.
Vi erbjuder specialistvård utifrån bred kompetens och erfarenhet inom kirurgi, ortopedi och hud.
Får du inte svar på din fråga här nedan är du välkommen att kontakta oss.
Telefon
Helgfria vardagar kl. 7.00-13.00
Vi erbjuder specialistvård utifrån bred kompetens och erfarenhet inom kirurgi, ortopedi och hud.
I Region Östergötland betalar du en enhetlig patientavgift som är 200 kronor för besök i öppenvården. Öppenvård är all vård när du inte blir inlagd på sjukhus.
- Barn och ungdomar (upp till året de fyller 20 år) 0 kr
- Äldrevård (85 år eller äldre) 0 kr
- Slutenvård, när du är inlagd på sjukhus: Upp till 20 år 0 kr, 20-64 år 130 kronor per dag som du är inlagd på sjukhus, 65 år eller äldre betalar 65 kronor per dag som du är inlagd på sjukhus.
Du betalar ditt besök i vår reception. Betala gärna med kort om möjligt. Du kan även välja att få en faktura hemskickad. Om fakturan inte betalas i tid tillkommer en påminnelseavgift.
I Sverige finns en gräns för hur mycket du behöver betala för vård under ett år. Detta högkostnadsskydd innebär att du betalar högst 1400 kronor för öppenvård (t ex på vårdcentral och specialistvården) och 2850 kronor för läkemedel under en period på 12 månader. Därefter får du ett frikort som gäller i alla landets regioner och landsting.
Anmäl återbud senast 24 timmar före utsatt tid. Om du lämnar återbud mindre än 24 timmar före ett bokat besök, eller helt uteblir, behöver du betala en avgift. Vilket belopp du då får betala beror på vilken typ av besök du skulle ha haft hos oss.
Om du ska sövas får magsäcken inte innehålla matrester eller vätska. Vid narkos finns det en risk att man kräks upp maginnehåll, vilket kan hamna i lungorna och orsaka allvarliga komplikationer. För din säkerhets skull ska du därför fasta inför operationen.
Du kan komma vid den tiden det står angivet i din kallelse, du behöver inte komma tidigare.
Detta är svårt att bedöma och är väldigt individuellt beror helt på vilken typ av ingrepp du står inför. Du kommer få mer specifik information om detta när du får din operationstid.
Det varierar från några timmar vid lokalbedövning till upp till ett dygn vid mera avancerade blockader.
Du ska bara ta ditt smärtstillande läkemedel om du har ont. Tänk på att det tar några timmar innan läkemedlet har full effekt. Grunden i den smärtstillande behandlingen är vanligtvis paracetamol som man vid behov kompletterar med ett starkare smärtstillande preparat och/eller inflammationsdämpande medicin.
Ja det är helt normalt, blodet rinner ned i benet under skinnet. Är du orolig kan du alltid ringa 1177 för rådgivning.
Många gånger svullnar knäet, låret eller axeln lite efter operation. Får du en kraftig svullnad och tilltagande värk eller feber ska du omgående kontakta Capio Specialistvård eller akutsjukvården där du bor. Har du opererat foten är det bra om du har den i högläge de första dagarna efter operationen för att svullnaden ska gå ned.
Det är ingen fara att röra på sig. I regel hjälper muskelaktiviteten till att minska svullnaden. Om du svullnar mera efter rörelse bör du ta det lite försiktigare. Tilltagande svullnad och värk i vaden kan dock vara ett tecken på blodpropp. Ring Capio Specialistvård Motala för råd eller kontakta akutmottagning.
Det inre förbandet, det närmast såret, ska sitta kvar tills du ska plocka bort stygnen, i regel efter två veckor hos distriktssköterskan. Det yttre förbandet, lindan, kan du ta bort efter ett par dagar. Om förbandet blir helt genomblodigt ska du uppsöka distriktssköterskan tidigare för att få det bytt. Detta ska du inte göra själv.
Detta skiljer beroende på vilket ingrepp du genomgått. Du får information om hur du ska hantera blödningar och sårkontroll i samband med att du skrivs ut från oss på Capio Specialistvård Motala.
Kontakta genast Capio Specialistvård Motala. Det kan vara tecken på infektion, så man bör överväga att odla på sårvätskan och sätta in antibiotika.
Gipset kan klämma om den ingipsade kroppsdelen så att till exempel foten svullnar. Du måste då kontakta Capio Specialistvård Motala eller närmaste akutintag för att få gipset bytt.
Kontakta Capio Specialistvård Motala omgående eller närmaste akutmottagning, det kan vara tecken på en blödning eller infektion.
Sjukskrivningens längd beror helt på vilken typ av operation som du ska genomgå samt vilken typ av arbete du har.
Du kan när som helst bryta din sjukskrivning och börja arbeta. Att beräkna sjukskrivningens längd efter en operation är svårt då det beror på vad man arbetar med samt hur komplikationsfritt det är efter din operation.
Du får inte köra bil själv samma dag som du opereras. Detta gäller även om operationen är utförd i lokalbedövning. Efter det får du börja köra bil då du anser att du är en säker bilförare. Att köra bil själv påverkar inte läkningen eller rehabiliteringen. Tänk på att vissa smärtstillande läkemedel påverkar din reaktionsförmåga. Detta gäller dock inte paracetamolpreparat eller inflammationsdämpande läkemedel.
Blir det problem efter operationen ringer du till oss och naturligtvis ska du då komma på besök om din läkare anser att det behövs. Alla patienter som opereras med protesoperation kommer på återbesök till fysioterapeut efter 6 veckor, det besöket kan även ske digitalt via telefon eller video om du hellre önskar det.
Om du fått en remiss till fysioterapeut efter operationen är det bra att du kontaktar en fysioterapeut så fort som möjligt. Du får mer information om detta i samband med att du skrivs ut från oss.
Så fort som möjligt, gärna dagen efter operationen.
Efter en vanlig titthålsoperation i knäleden (till exempel meniskoperation) och fotoperationer behövs i de flesta fall inga kryckor. Efter höft- och knäledsoperationer behöver man alltid kryckor.
Du har ett förband som är vattentätt. Sitter det bra kan du alltså duscha med det. Första veckan rekommenderar vi dock att du skyddar förbandet extra med påtejpad plast, typ plastpåse.
Du får bada när stygnen är borttagna och såret är helt läkt.
Du har haft en mindre slang som hjälper till att hålla fria luftvägar, så att du kan andas ordentligt under operationen. Denna slang kan ge upphov till lite skav. Irritationen läker i regel på någon dag.
Ja, inflammationsdämpande mediciner kan ge magsmärtor. Starkare smärtstillande kan ge yrsel och konstig känsla i huvudet. Minska eller sluta då ta dessa mediciner.
Risken med röntgenundersökningar är mycket liten. Läs vidare om röntgen på 1177.