Välkommen till Capio Specialistvård Motalas vårdenhet, plan 15 på Lasarettet i Motala. Vårdenheten består av en slutenvårdsavdelning för planerad kirurgi- och ortopedi (avd 15) och en dagkirurgisk enhet.
På avdelning 15 vårdas patienter som genomgått höft- och knäplastikoperation, fotoperation, rygg- och axeloperation. Ibland övernattar även dagkirurgiska patienter som inte kan återgå till hemmet samma dag.
På dagkirurgen vårdas patienter innan och efter dagkirurgiska ingrepp.
Ingrepp som görs är till exempel gall- och bråckoperationer, mindre ortopediska operationer, gynekologiska och andra kirurgiska ingrepp.
På enheten arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, läkare samt vårdadministratörer.
Fysioterapeutstudent
På Capio Specialistvård i Motala kommer du som fysioterapeutstudent att få träffa ortopediska patienter i både slutenvård och öppenvård. Vi arbetar prestigelöst i team kring patienten tillsammans med övriga personalkategorier på avdelningen. Du kommer även under din vfu få möjlighet att få närvara vid en knä- och/eller höftoperation.
Fysioterapeuternas arbete består av:
- Preoperativ information till patienter och anhöriga
- Postoperativ rehabilitering på vårdenheten
- Funktionsbedömning: analysera gångteknik/gångmönster, bedöma förflyttningsteknik och bedöma individuella träningsbehov, instruera träningsprogram, gångträning med gånghjälpmedel samt trappträning
- Uppföljning av patienter efter operation
- Ansvara för den konservativa behandlingen av hälsenerupturer
- Dokumentation av utförda åtgärder i patientjournal
- Överrapportering till andra vårdinstanser
- Utbildning av personal.
Vid frågor/funderingar ring 010-104 78 95 (rehabteamet) alternativt maila till fysioterapeut Martin Auer, martin.auer@regionostergotland.se
Vid sjukdom/VAB ring till rehabteamet 010-104 78 95
alt vårdenheten 010-104 76 20
Sjuksköterskestudent
De flesta av sjuksköterskorna växlar mellan dag/kväll- och nattarbete i sammanhängande perioder. Merparten av sjuksköterskorna arbetar både på dagkirurgen och avd 15, under en vecka växlar arbetet mellan olika arbetsturer.
Våra olika arbetsturer
Inskrivningstur: När patienten har fått sin operationstid kallas de för inskrivningsbesök. Där träffar de sjuksköterska, undersköterska och fysioterapeut för förberedande inför operation. Sjuksköterskans uppgift är bl.a att göra ankomstsamtal och se till att alla förberedelser är klara och att det inte finns några hinder för operationen. På besöket tas även blodprover och ev röntgen med mera. Patienten får även information från fysioterapeut angående rehabilitering.
Denna tur förbereder också för morgondagens operationer: iordningställer läkemedel och dokument, kontrollerar provsvar och tilldelar sängplats.
Operationskörning: Patienterna som ska opereras kommer under förmiddagen. En sjuksköterska och en undersköterska arbetar tillsammans och förbereder patienterna inför operation med provtagning, pvk, dropp samt premedicinering.
Denna tur ansvarar också för att ringa upp patienter 7-10 dagar efter utskrivning som uppföljning efter operationen.
Dagtur på avdelningen: Vi börjar med rapport från nattpersonal och planerar sedan dagens arbete tillsammans med övrig personal. Vi har ett tvärprofessionellt teamarbete i vårdlag med sjuksköterska, undersköterska, fysioterapeut och läkare. Sjuksköterskan börjar ofta dagen med att dela ut läkemedel till patienterna medan undersköterskan tar blodprover och sedan delar frukost. Vi har ett rehabiliterande synsätt vilket innebär att vi motiverar patienterna att klara så mycket som möjligt själva. Vi har inga traditionella ronder utan varje läkare rondar sina patienter som de opererat. I dagturen ingår även att förbereda dagens utskrivningar.
Kvällstur: Vårdlaget (sjuksköterska, undersköterska) börjar med att läsa journalerna på de patienter de ansvarar för under kvällen. Nyopererade patienter från postop hämtas och postoperativa kontroller (NEWS2) utförs enligt rutin. Miktionskontroller görs och urintappningar utförs vid behov. Sedvanlig omvårdnad, läkemedelsadministrering och rehabilitering utförs, och sedan avslutas passet med muntlig rapport till nattpersonal. Vissa kvällar ansvarar vi även för övernattande gyn- och kirurgpatienter.
Nattur: Muntlig rapport från kvällssjuksköterskan. Den primära arbetsuppgiften är att ta hand om de nyopererade patienterna med t.ex smärtlindring och hjälp till toaletten.
Under alla pass sker fortlöpande dokumentation i patientjournalen.
Kontaktuppgifter till huvudhandledare, 010-104 76 20:
Maria Bennet, maria.bennet@regionostergotland.se
Anna Johansson, anna.ma.johansson@regionostergotland.se
Vid sjukdom/VAB ring vardagar till Heléne Bohlman, administratör 010-104 82 12, kvällar och helger till avdelningen 010-104 76 20
Undersköterskeelev
Som undersköterskeelev får du en god inblick i den planerade ortopediska verksamheten.
Arbetsmoment som du kommer att få utföra är sedvanliga undersköterskeuppgifter som till exempel omvårdnad och provtagning. Du kommer att få en god kännedom om rehabilitering och restriktioner som rör höft- och knäplastiker. Undersköterskan har en viktig plats i det tvärprofessionella teamarbetet kring patienten.
Som elev följer du din handledares schema vilket kan innebära dag-, kväll- och helgtjänstgöring.
Kontakta vårdenheten, tfn 010-104 76 20, innan praktiken.
Huvudhandledare:
Annelie Kjellin, annelie.kjellin@regionostergotland.se
Ida Bergqvist, ida.bergqvist@regionostergotland.se
Vid sjukdom/VAB ring vardagar till Helene Bohlman, administratör tfn 010-104 82 12,
kvällar och helger till avdelningen tfn 010-104 76 20